IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Влиянието на Китай в ЕП подклажда сериозно напрежение

Специална нова комисия ще разследва за чужда намеса в демократичните процеси в ЕС, включително дейността на групите за приятелство на Парламента

09:27 | 29.11.20 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

„Групата за приятелство между ЕС и Китай е смущение откакто се помня", казва Райнхард Бютикофер, виден германски законодател от ЕС и председател на китайската делегация. Групите за приятелство "се инициират от чуждестранно правителство и се подпомагат от това чуждестранно правителство по един или друг начин и събират хора, които са симпатични на това правителство, допълва той.

Германският депутат добавя, че китайските медии представят членовете на неофициалната група като "истински представители" на Европейския парламент.

Захрадил беше цитиран в китайски медии по чувствителни въпроси, като продължаващите търговски преговори. Това са изяви, които според Бютикофер подкопават силата на официалната делегация на ЕП в Китай и дипломатическата му работа в Пекин.

Запрадил признава, че официалната делегация обхваща "по-сложен дневен ред" и допълва, че неговата група внимава да не противоречи на официалната позиция на Парламента по въпроси, свързани с Китай. Групата например не заема публични позиции по чувствителни въпроси, като протестите в Хонконг или задържането на уйгурските мюсюлмани в Синдзян, казва той, като се позовава на процедурния правилник на Парламента, който му забранява да създава "объркване с официалните дейности". „Ние напълно уважаваме това“, посочва Захрадил. "Под моето председателство ние планираме да се концентрираме върху положителна програма във взаимните отношения между ЕС и Китай“, коментира той.

Другата фигура, която привлича вниманието на законодателите на ЕС, е Гай Лин, първият китайски гражданин, нает от ЕП, според уебсайта на групата за приятелство. Гай е ключов играч в групата за приятелство, акредитиран асистент на Захрадил на непълно работно време след изборите за ЕП през май 2019 г.

Като генерален секретар на групата за приятелство той помогна за установяването ѝ и в един момент тя стана най-голямата от този тип в Парламента. По данни на Захрадил в момента групата наброява 15 членове от 10 страни от ЕС и представлява целия политически спектър.

Гай разглежда внимателно връзките си с групи, свързани с Пекин. Той е свързан с провинциална китайска "народна асоциация за приятелство за чужди държави", която принадлежи към мрежа от културни институции с мека сила, свързани с китайската външна политика.

Според чешкия атлантически мозъчен тръст Sinopsis членството на Гай в групата е "доказателство за пряката връзка между групата [Приятелство между ЕС и Китай] и системата за външни работи на [Китайската комунистическа партия]". В документ от 42 страници, посветен на групата за приятелство на Парламента, тръстът, който получава финансиране от Националния фонд за демокрация на САЩ, също подчертава връзките си с огромна мрежа от други организации, включително търговски групи и търговски камари.

Запитан за членството си в провинциалната група, Гай пише, че ролята му е „почетна“ и той няма отговорности. На позицията той е бил от юни 2015 г. до май 2018 г. Той казва още, че не е разкрил позицията в задължителна "декларация за отсъствие на конфликт на интереси", когато е бил нает от Захрадил, защото смята, че ролята му там е извън обхвата на изискванията на ЕС.

Други записи показват, че групата на ЕП постоянно е развивала връзки с китайската държава. През 2010 г. тя е създала асоциация съгласно белгийското законодателство, която посочва редица китайски власти като „партньори“ на уебсайта си, включително Мисията на Китайската народна република към ЕС, китайското министерство на външните работи и други.

Гай е генерален секретар на тази асоциация, докато тя престава да функционира през 2016 г. Той казва, че тя е била домакин на срещи с властите, но не е имала "законово определено партньорство" с държавата. Дева, бивш председател на групата за приятелство, не е дал отговор на запитването на медията за коментар.

Анализаторите твърдят, че парламентарната група е една от многото организации, които провеждат благоприятна за Китай дипломация извън официалните канали. "Всички те работят за постигане на целите на [Китайската комунистическа] партия. И част от това минава през външните работи, а други преминават през тези групи“, коментира Марейке Олберг, старши сътрудник в трансатлантическия мозъчен тръст Германски фонд Маршал в Берлин.

Последна актуализация: 11:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още