IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои бяха големите изненади на финансовите пазари през 2020 г.?

Поглед към вариантите за инвестиция на 100 хил. евро в различни активи тази година

16:28 | 31.12.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Аржентинското песо - една от най-слабо представящите се валути за 2020 г. Снимка: Sarah Pabst/Bloomberg</em></p>

Аржентинското песо - една от най-слабо представящите се валути за 2020 г. Снимка: Sarah Pabst/Bloomberg

Биткойнът – инвестиция номер едно

Несъмнено най-големият победител тази година - криптовалутата биткойн – е поскъпнал дори по-силно спрямо долара, отколкото спрямо еврото. Биткойнът се възползва особено от това, че в средата с ниски лихвени проценти инвеститорите търсеха алтернативни инвестиции. Малко след Коледа биткойнът достигна нови рекордни нива, в четвъртък премина 29 хил. долара - съответстващ на годишно увеличение от над 290 процента.

Но дори и спрямо еврото годишният ръст от над 255 процента е повече от впечатляващ. Биткойнът се колебаеше силно и през тази година. Двуцифрените понижения в рамките на няколко дни не бяха необичайни.

Дигиталната валута се възползва от факта, че повече институционални инвеститори навлизат на пазара, а биткойнът се утвърждава като инвестиция. Тенденцията е свързана и с факта, че ЕС и САЩ продължават напред с регулирането на криптопазара, а това засилва доверието на големите инвеститори. Освен това платежната услуга PayPal възнамерява да приема в бъдеще цифровите валути като средство за плащане.

Среброто победи златото, петролът е на тъмночервено

Цената на златото привлече внимание и през 2020 г. През август тя достигна рекорден връх от 2070 долара. Сега явно се е отдалечила от тази стойност. Увереността на инвеститорите, че икономиката ще се възстанови, направи считаното за убежище злато по-малко привлекателно. Под черта инвестицията в благородния метал донесе на евро инвеститорите голям ръст от над 13 процента от януари насам.

Но цената на среброто се увеличи още повече. През 2020 г. 100 хил. евро, инвестирани в сребро, се превърнаха в 134 510 евро. Нед Нейлър-Лейланд, ръководител на подразделението за инвестиции в злато и сребро в Jupiter Asset Management, обяснява това с факта, че среброто също така е и индустриална суровина.

Други важни за промишлеността суровини, като медта и плутония, също са се възползвали от надеждите за възстановяване на икономиките и завършват годината с ръстове. Само цената на петрола не успя да се възстанови от спада и приключва годината на червено.

Технологичните акции също са напред

Съвсем различно беше представянето на технологичните акции, които бързо оставиха зад себе си спада в цените си от средата на февруари до средата на март. Американската технологична борса се представи най-добре сред фондовите пазари. Всеки, който е инвестирал 100 хил. евро в индекса Nasdaq 100 в началото на годината, е увеличил парите си - преди отчитане на трансакционните разходи и данъци - до 134 220 евро. Изчислен в долари, индексът дори отчита ръст от 47 процента.

Технологичните акции са сред наистина големите победители в пандемията, тъй като животът по време на блокиранията бе до голяма степен дигитален, тенденциите към дигитализация се ускоряват, а големи технологични концерни като Amazon, Microsoft, Apple, Facebook или Alphabet, за разлика от много други компании, увеличават значително печалбите си през годината.

Тъй като технологичните акции държат и голям дял в американския индекс S&P 500, той също се повиши с над 14% в долари. В евро се наблюдава увеличение с почти пет процента.

Стратезите са загрижени за високата оценка на технологичните гиганти и се страхуват от сривове, поне на моменти. Но в дългосрочен план много инвеститори са оптимисти за технологичните книжа именно защото тенденцията към цифровизация напредва и много технологични компании са печеливши. „След няколко години настоящите оценки вече може да ни се сторят ниски“, казва Тило Волф, ръководител за Германия в BNY Mellon Investment Management.

Последна актуализация: 22:54 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още