IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои бяха големите изненади на финансовите пазари през 2020 г.?

Поглед към вариантите за инвестиция на 100 хил. евро в различни активи тази година

16:28 | 31.12.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Аржентинското песо - една от най-слабо представящите се валути за 2020 г. Снимка: Sarah Pabst/Bloomberg</em></p>

Аржентинското песо - една от най-слабо представящите се валути за 2020 г. Снимка: Sarah Pabst/Bloomberg

Китай и Южна Корея бият S&P 500 

Още по-силно от S&P 500 обаче са се представили някои други борси. Изненадващият победител е Китай. Широкият индекс CSI 300 отчита ръст от почти една четвърт, а за инвеститори в евро повишението е с над 21%. Въпреки че коронавирусът се разпространи в света именно от Китай, Поднебесната империя бързо ограничи пандемията и стана първата голяма страна, излязла от кризата.

„Китай е единствената голяма икономика в света, която излиза от коронакризата относително невредима“, казва главният икономист на Union Investment Йорг Цойнер. Наскоро приетото споразумение за свободна търговия Recep, което засилва икономическата мощ на Азия, също обнадеждава инвеститорите. Освен това инвеститорите се надяват на по-умерен тон от САЩ към Китай след встъпването в длъжност на новия президент на САЩ Джо Байдън.

Водещият индекс на корейската борса Kospi се представи дори по-добре от китайската фондова борса. Индексът се възползва от доминирането на технологичните концерни и производителите на чипове. Корейската валута вон отчита лек спад спрямо еврото, така че инвеститорите от еврозоната постигнаха с инвестиция в индекса печалба от почти 27 процента.

Борсите в Дания и Нигерия също се представят добре

Инвеститорите, които са влагали в по-малко известни страни, са реализирали дори по-високи печалби, отколкото с инвестициите в азиатските ключови индекси.

За евровите инвеститори това включва датския фондов пазар. Инвестирани 100 хил. евро в индекса OMX Copenhagen 20 се превърнаха в 130 860 евро в края на годината. Въпреки това няма борсово търгувани индексни фондове на водещия индекс в Копенхаген и почти няма активни фондове, които да се фокусират върху датските акции.

Лука Паолини, главен стратег в Pictet Asset Management, обяснява това по следния начин: „Инвестицията в датския фондов пазар е по-малко стратегическа инвестиция, отколкото залога на шепа акции“. Всъщност OMX Copenhagen е доминиран от компании от фармацевтичния и биотехнологичния сектор, които се възползват от бума по време на коронакризата. Сред тях са най-големият производител на инсулин в света Novo Nordisk, производителите на медицински технологии Ambu и Coloplast, както и биотехнологичните компании Genmab, CHR Hanssen и Novozymes.

Още по-екзотична фондова борса също отчете силни ръстове – става дума за индекса на нигерийските акции Nigeria All Share. 125 310 евро има по сметките на тези, които са вложили 100 хил. евро в акциите от тази държава в началото на януари. Страната, чийто основен източник на приходи е петролът, се е възползвала от поне донякъде възстановяващата се цена на тази суровина от края на октомври, но международните инвеститори не влагат много в страната.

На големите фондови борси е различно, те са във фокуса на инвеститорите. А те се чудят дали фондовите борси не се оценяват твърде високо след впечатляващото рали при възстановяването. Един от аргументите срещу това са ниските лихвени проценти. Те позволяват по-висока оценка на акциите.

„Ако безрисковият лихвен процент се срине още повече, оценките също могат да бъдат по-високи“, казва Тилман Галер, стратег за капиталовия пазар в JP Morgan Asset Management. „Безрискови лихви“ означават възвръщаемост, например, на американски и германски държавни облигации.

Последна актуализация: 22:54 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още