IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джузепе Конте влиза в битка за контрола на средствата от ЕС за възстановяване

Отношенията в управляващата коалиция в Италия са обтегнати, а Матео Ренци се опитва да натрупа дивиденти от ситуацията

22:30 | 06.01.21 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Премиерът на Италия Джузепе Конте. <em>Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg</em></p>

Премиерът на Италия Джузепе Конте. Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

Политическият анализатор Волфанго Пиколи казва, че тъй като Italia Viva получава по-малко от 3% подкрепа и бъдещето ѝ е доста мрачно, вероятно Ренци се опитва да повиши рейтинга си. „Той трябва да разклати нещата и фондът за възстановяване предоставя обосновка“, допълва анализаторът.

Ренци далеч не е единственият критик на Конте, въпреки че е най-гласовит сред нарастващата вълна в правителствения алианс, която се възмущава от популярността на премиера. Подкрепата за Конте се повиши до 70% през март и април 2020 г. и остана около 60% през по-голямата част от годината. Конкурентите му съзнават, че щедростта, предоставена от фонда за възстановяване, може да му предостави още по-голямо предимство и са „много разтревожени“ от строгия контрол, който той оказва върху пакета за възстановяване, казва Пиколи.

Сенатор Андреа Маркучи, част от бунтовническа група в Демократическата партия, която иска вот на доверие, заявява, че конфронтацията „не е маневра на Ренци. Правили сме много подобни предложения. Премиерът ги оценява и ако предложенията му са разумни, не трябва да се изключва реконструираното правителство, ръководено от Конте“, коментира той.

Предсрочни избори

Дългосрочната цел на Ренци е да заеме централното място, като държи баланса на силите във всяко правителство. Това означава, че в идеалния случай той би се отървал от Конте, който му е потенциален съперник.

Дори и да не е в състояние да вземе скалпа на Конте, Ренци иска да демонстрира, че нито едно управляващо мнозинство не е възможно без него. Той вероятно ще излезе с повече лостове и може да получи контрол над едно или две министерства с други позиции при евентуално преразпределение.

Двама вътрешни представители на Italia Viva, които говорят пред медията при условие за анонимност, посочват, че най-вероятният резултат ще е ограничено преструктуриране и че друго правителство на Конте би било приемливо за Ренци, ако исканията му бъдат изпълнени. "Целта не е да се отървем от Конте, а правителственото споразумение", казва единият от тях. Другият допълва, че се водят преговори, след като Конте „промени отношението си“, проправяйки път към „дипломатическо“ решение.

Ако не може да се намери мнозинство за ревизираното правителство на Конте, президентът Серджо Матарела може да се опита да състави правителство с нов лидер, подкрепен от същите политически сили. Като алтернатива той би могъл да назначи лидер на националното единство, който да води страната през здравната и икономическата криза, докато не се проведат избори. Най-често споменаваните имена за този вариант са Марио Драги, уважаваният бивш президент на Европейската централна банка, и старши съдия Марта Картабия.

В краен случай президентът може да свика предсрочни избори, но това е малко вероятно заради пандемията. Неотдавнашната реформа в парламента, която означава, че една трета от депутатите ще бъдат съкратени след следващите избори, допълнително подкопава апетита за предсрочно гласуване.

Мандатът на Матарела изтича през февруари 2022 г. и той не може да разпусне парламента през последните шест месеца от мандата си, така че предсрочните избори трябва да бъдат свикани преди август. Ако Конте остане на власт, влиянието му ще отслабне и той ще е по-уязвим за по-нататъшни атаки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
ing5rov
преди 3 години
деленето на баницата ... най калоричната за корупцията храна ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още