IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо Навални е такъв трън в очите на Кремъл?

Властите в Русия са изправени пред сериозна дилема и нямат добър ход що се отнася до опозиционера

08:22 | 23.01.21 г. 11
<p>
	<em>Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Защо се завърна у дома?

Алексей Навални казва, че не е напуснал родината си доброволно, а се е озовал в интензивното отделение в Германия, както и че никога не е обмислял възможността да живее в чужбина. „Някак не ми се вижда правилно да призовавам за революция от Берлин“, обяснява той решението си в интервю от октомври. „Ако ще правя нещо, искам да споделя риска с хората, които работят за мен“, допълва той.

Анализатори също казват, че Алексей Навални нямаше да остане водещ опозиционен лидер, ако беше заминал в чужбина. „Заминаването, политическата емиграция би означавала политическа смърт за личността“, казва Маша Липман, независим политически анализатор. Николай Петров, анализатор в Chatham House Russia и Eurasia Program, потвърждава това мнение.

Защо Навални е заплашен от затвор?

Условната му присъда от 2014 г. е с изпитателен срок, който изтече през декември 2020 г. Властите казват, че той е обект на редовни проверки от служители на реда. В последните дни преди изтичането на изпитателния срок затворническата служба го обяви за издирване, като го обвини, че не се е появил за проверките, макар че по същото време той се бореше за живота си в Германия. Официални лица поискаха от съда да му наложи изтърпяване на цялата присъда от 3,5 г.

При завръщането му в Русия той беше задържан за 30 дни. Изслушването за разглеждането на присъдата му е насрочено за 2 февруари.

По-рано този месец руският Следствен комитет започна друго криминално разследване срещу Навални по обвинения в измама и присвояване на дарения за неговата Фондация за борба с корупцията. Ако бъде признат за виновен, грози го присъда от 10 години затвор.

Заплашва ли Навални Кремъл?

Путин никога не е споменавал името на Навални, а държавните медии го описват като незначителен блогър. Той обаче разпространи влиянието си далеч отвъд Москва чрез видеата си, които публикува в YouTube. През 2017 г. той изгради национална мрежа от офиси на организацията му и успя да мобилизира и значителен брой гласоподаватели.

Навални представи проекта си „Умно гласуване“, с който помогна на местния вот през 2019 г. опозиционни кандидати да спечелят 20 от 45 места в градския съвет в Москва. На регионалните избори партията на Путин „Единна Русия“ изгуби мнозинството си в местните парламенти на три града.

Навални коментира, че тази стратегия ще бъде приложена и за парламентарните избори, които ще се проведат тази година. Те ще определят кой ще контролира Държавната дума до 2024 г . Тогава изтича сегашният мандат на Путин и се очаква той да поиска да бъде преизбран, след като тази година прокара конституционни реформи, които му позволяват това.

Анализатори смятат, че Алексей Навални е способен да повлияе на вота, което е достатъчна причина властта да го иска извън картинката.

Какво следва?

Според експерти завръщането на Навални е нанесло значителен удар по имиджа на Путин и поставя Кремъл пред сериозна дилема. Путин работи основно от резиденцията си заради пандемията и широкото възприемане, че той стои настрани от обществото контрастира рязко със смелото завръщане на основния му опозиционер у дома, където беше отровен и където го заплашва дългогодишен затвор, казва Николай Петров.

„Няма значение дали хората подкрепят Навални, или не. Те виждат тези неща и Путин е губещият“, посочва анализаторът.

Коментатори казват, че Кремъл няма добър избор. Затварянето на Навални за дълго време ще го превърне в мъченик и може да доведе до масови протести, а ако той бъде освободен, това заплашва резултата на управляващите на парламентарните избори.

Досега сблъсъкът с властите помогна много на Навални, „а сега дори и изявени лоялисти са ако не на негова страна, то определено не на страната на прокурорите и отровителите“, писа в статия наскоро Александър Баунов от руския Карнеги център.

Всички погледи са насочени към готвените протести, казва Петров. През 2013 г. Навални беше бързо освободен от затвора, след като беше осъден на 5 г., заради мащабните демонстрации пред Кремъл. Оттогава властта стана по-твърда спрямо дисидентите, така че вероятно дори и масови протести няма да постигнат незабавното му освобождаване, според Петров. Кремъл обаче определено се страхува, че прекалено строгите ходове може да влошат и без това напрегнатата ситуация, а мащабът на евентуалния протест ще покаже доколко обществото би реагирало на една тежка присъда.

Последна актуализация: 06:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 3 rate down comment 3
barbaron
преди 3 години
Ето защо Путин иска да убие Навални - защото показа на 77 милиона зрители лудостта на злобния крадец и убиец в Кремълhttps://***.youtube.com/watch?v=ipAnwilMncI
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 2
ing5rov
преди 3 години
"бай Марко от село Ганъово да говори..."що бе , е нашия барба Ганьос се изказа също ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 6
дядя Вова
преди 3 години
Дядя Вова рече:берлинският пациент е агент на ЦРУ.И не вълнува никого.... освен шепа подрастващи хамстери,пълни деббббиллии западните пропагандатори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 3
0pk
преди 3 години
Все едно да кажеш, че протестиращите нанйсети ден в Сф (те още ли протестират, че не съм чувал за тях скоро?) са трън в очите на ББ :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 3 години
Кремъл наистина може да направи всичко. По делото Ив Роше с копия е доказано, че заповедта за проверка и многостраничният доклад за открити нарушения, са от една и съща дата - 10.12.2012 година.Осъждат Навални за това че иа договор за транспортни услуги с фирмата и някой преценил че е взел много пари. Но в момента кремъл наистина е цугцванг. Ако го реприсира жестоко(затвор) ще го направи мъченик, ако не предприеме нищо, ще демонстрира слабост. Поне аз мисля че путин ще се опита да го прогони от русия. С тази цел го и изпрати в Германия, но явно се е пообъркал с кого си има работе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 0
troika
преди 3 години
Интересно става, какъв ли ход ще приложи Кремъл?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 5
Oбичам България
преди 3 години
Не казвам, че грешиш, но може ли резултати от проучването да приложиш. Малко е нелепо бай Марко от село Ганъово да говори от името на руския народ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 9
Стоян Петров
преди 3 години
За теб и Левски е бил предател - искал е да развали рахатлъка на българският народ, благоденстващ благодарение на падишаха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 6
markov
преди 3 години
Навални е продукт на западната пропаганда и ми се струва че е по известен извън Русия поради постоянните усилия за популяризирането му от медиите под диктат на Краваристан. В Русия 98 % от хората го водят в графата предател...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 8
Стоян Петров
преди 3 години
Навални - мисията на Великиият Московски Майдан!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още