IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо Навални е такъв трън в очите на Кремъл?

Властите в Русия са изправени пред сериозна дилема и нямат добър ход що се отнася до опозиционера

08:22 | 23.01.21 г. 11
<p>
	<em>Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Поддръжниците на Навални

В отделен анализ FT представя поддръжниците на Навални, които продължават работата му в Русия. Една от тях е Любов Собол, която също беше арестувана след призивите за мащабни протести в подкрепа на Алексей Навални.

„Те повдигат срещу нас колкото криминални обвинения могат, наблюдават ни, претърсват ни през цялото време и ни разпитват, за да затруднят работата ни и да си сплашат“, коментира Собол, един от най-близките съратници на Навални, пред изданието. „Ако искате да сте политик в Русия, трябва да сте готови за това“, допълва тя.

Мария Певчих, завършила  London School of Economics, управлява разследващото звено на фондацията на Алексей Навални. Точно то публикува разследването за предполагаемия палат на Путин на брега на Черно море, което е започнало още докато той е бил в интензивното отделение в болницата в Германия след отравянето му.

Певчих посочва, че Навални е дал инструкции точно как да се управлява фондацията му, ако той бъде арестуван. Той е подготвил и списък с имена на олигарси, за които иска да се настоява ЕС и САЩ да им наложат санкции.

„Подготвяме се за това от 7 години. Могат да го убият, те вече се опитаха. Дали сме готови за това? Да“, коментира Мария Певчих.

Леонид Волков ръководи регионалната кампания на Навални напусна Русия и сега управлява офисите от Вилнюс, столицата на Литва. „Алексей и аз преценихме рисковете и решихме, че към този момент е по-добре за каузата да работя от чужбина“, коментира Волков пред FT.

Владимир Ашурков, изпълнителният директор на фондацията на Навални, поиска политическо убежище от Великобритания през 2014 г., след като му бяха повдигнати обвинения в пране на пари. Певчих живее в Лондон, но често посещава Русия и няма планове да се връща скоро в родината си, след като държавните медии публикуваха твърдения, че тя е западен шпионин, който е отровил Навални.

„Няма как постоянно да живеем в страх“, коментира Ксения Фадеева, която оглавява офиса на фондацията му в Томск, където той беше отровен през август 2020 г. „Това е нашата родина, трябва да се борим срещу това, което се случва, а не да ни е страх. Това определено ни прави по-гневни и решителни“, допълва тя.

Фадеева успя да влезе в градския съвет в Томск, като победи кандидатът на „Единна Русия“.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков коментира пред репортери наскоро, че твърденията, че Путин го е страх от Навални са „абсолютна глупост“. Той отрече и информацията за палата край Черно море и посочи, че „президентът няма нищо общо с ареста“ на Навални.

Съюзниците на Навални и служителите в неговата фондация обаче казват, че поведението на Кремъл говори друго. Полицията наскоро арестува един от фотографите му и го обвини в подстрекаване към екстремизъм, заради което го грози 5-годишна присъда.

Съдебни изпълнители са иззели и вещи от апартамента на Навални през миналата година, след като съдът му нареди да плати на Евгений Пригожин, свързан с Кремъл доставчик на храна, над 1 млн. долара за клевета. Любов Собол и другите му съюзници също са заплашени от подобни дела.

Фондацията на Навални е с етикет „чуждестранен агент“ в Русия – термин, който Москва може да употребява срещу всяка организация, която получава чуждестранна подкрепа. Организацията се изправя пред обвинения в пране на пари, след като полицията претърси всичките ѝ офиса в 45 града през 2019 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 3 rate down comment 3
barbaron
преди 3 години
Ето защо Путин иска да убие Навални - защото показа на 77 милиона зрители лудостта на злобния крадец и убиец в Кремълhttps://***.youtube.com/watch?v=ipAnwilMncI
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 2
ing5rov
преди 3 години
"бай Марко от село Ганъово да говори..."що бе , е нашия барба Ганьос се изказа също ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 6
дядя Вова
преди 3 години
Дядя Вова рече:берлинският пациент е агент на ЦРУ.И не вълнува никого.... освен шепа подрастващи хамстери,пълни деббббиллии западните пропагандатори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 3
0pk
преди 3 години
Все едно да кажеш, че протестиращите нанйсети ден в Сф (те още ли протестират, че не съм чувал за тях скоро?) са трън в очите на ББ :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 3 години
Кремъл наистина може да направи всичко. По делото Ив Роше с копия е доказано, че заповедта за проверка и многостраничният доклад за открити нарушения, са от една и съща дата - 10.12.2012 година.Осъждат Навални за това че иа договор за транспортни услуги с фирмата и някой преценил че е взел много пари. Но в момента кремъл наистина е цугцванг. Ако го реприсира жестоко(затвор) ще го направи мъченик, ако не предприеме нищо, ще демонстрира слабост. Поне аз мисля че путин ще се опита да го прогони от русия. С тази цел го и изпрати в Германия, но явно се е пообъркал с кого си има работе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 0
troika
преди 3 години
Интересно става, какъв ли ход ще приложи Кремъл?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 5
Oбичам България
преди 3 години
Не казвам, че грешиш, но може ли резултати от проучването да приложиш. Малко е нелепо бай Марко от село Ганъово да говори от името на руския народ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 9
Стоян Петров
преди 3 години
За теб и Левски е бил предател - искал е да развали рахатлъка на българският народ, благоденстващ благодарение на падишаха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 6
markov
преди 3 години
Навални е продукт на западната пропаганда и ми се струва че е по известен извън Русия поради постоянните усилия за популяризирането му от медиите под диктат на Краваристан. В Русия 98 % от хората го водят в графата предател...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 8
Стоян Петров
преди 3 години
Навални - мисията на Великиият Московски Майдан!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още