IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Историята сочи, че трябва да се тревожим за инфлацията

Светът след пандемията ще предложи първия тест дали слабата инфлация ще бъде трайна

11:12 | 10.02.21 г. 9
Автор - снимка
Създател
<p>
	Модите се менят и в икономиката. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Модите се менят и в икономиката. Снимка: Bloomberg

Не може обаче да се приеме, че близкото бъдеще ще бъде като близкото минало. Светът след пандемията ще предложи първия тест дали ниската инфлация ще бъде трайна. С нарастването на търсенето, продължаващите ограничения в предлагането и опитите на компаниите да възстановят печалбите си може да наблюдаваме завръщане на ценовия натиск.

Има мощни сили, които действат и в обратната посока, като например големият брой хора, които ще загубят работата си или ще претърпят съкращения на заплатите. Но инфлацията може да не изчезне завинаги.

В еврозоната основната инфлация - която изключва волатилните компоненти като храни и енергия - скочи до 1,4% на годишна база през януари, най-високият ръст от повече от пет години (въпреки че това се дължеше до голяма степен на временни фактори).

В САЩ предложената от президента Джо Байдън програма за стимулиране в размер на 1,9 трлн. долара изплаши някои икономисти, включително бившия министър на финансите Лари Самърс и Оливие Бланшар, бившият главен икономист на МВФ, които се притесняват от инфлационните й последици.

На теория инфлацията не е непременно лоша за публичния дълг. Ускоряването на цените помага на правителствата да се справят с дълговите планини, защото така се повишават данъчните приходи, докато дължимото остава фиксирано в номинално изражение. Страните също така ще се възползват от благоприятните дългови структури, които изградиха през годините на ниска инфлация. Това включва ниски купони по ДЦК, по-дълъг матуритет и голяма част от дълга, държан от държавни банки.

И все пак това игнорира динамиката на финансовите пазари. С връщането на инфлацията е лесно да си представим инвеститорите да се изтеглят, опитвайки се да избегнат загубите от облигации. Ако съотношението дълг/БВП отново привлече вниамнието, нещата могат да загрубеят. Централните банки не биха могли да се намесят, страхувайки се от компрометиране на ангажимента им за таргетиране на инфлацията.

Тук има две неща, които трябва да вземат под внимание регулаторите. Първото е качеството на държавните разходи. Политиците трябва да направят всичко възможно, за да подкрепят икономиките си на фона на бушуваща пандемия. Дори след като са разгърнали програмите си за ваксинация, държавите трябва да продължат с помощта, особено за семействата, които са пострадали най-много.

Въпреки това, както каза вероятно бъдещият италиански премиер Марио Драги миналото лято, има „добри“ и „лоши“ дългове, тъй като някои разумно насочени програми за харчене допринасят много повече за вдигане на дългосрочния темп на растеж. Държавите, които са използвали заемите непродуктивно, ще имат проблеми, ако нестабилността се завърне.

Второто нещо, за което централните банки трябва да помислят, е тяхната собствена позиция. В САЩ Фед даде ясно да се разбере, че е готов да толерира периоди на по-висока инфлация, което може да помогне за намаляване на опасенията от внезапно затягане на паричната политика.

Европейската централна банка е в средата на стратегически преглед и ще трябва да си зададе същия въпрос. Това, че обещавате да игнорирате една по-висока инфлация, не означава, че пазарът ще ви повярва. Но Фед е прав да изложи какво мисли. Всяка промяна в приоритетите на централната банка трябва да бъде съобщена незабавно.

Наистина преживяваме революция в макроикономиката, но фактите един ден ще се променят. Правителствата и централните банки трябва да се подготвят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 7 rate down comment 1
terziеv
преди 3 години
При една хиперинфлация няма как да надуваш изпреварващо. Кредитите са предимно в бизнеса, не в хората. Т.е. едно голямо вдигане на лихвите ще унищожи изцяло икономиката - т.е. невъзможно е. В допълнение делата и запорите се точат с месеци. Погледни какво беше 1997-***, кои намазаха - кредитните милионери. За месец дългът ти става стотинки. Както и в статията - трябва да погледнем назад, за да видим какво ни чака.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 0
Varfor
преди 3 години
Не съм запознат, но при такъв сценарий, банките няма ли да надуят лихвите до небесата?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 2
abdul
преди 3 години
Петърчо, отивай обратно да си доучиш - инфлацията е нещо хубаво, търсим я от има няма 10 години. Това, за което трябва да се тревожим, се нарича "хиперинфлация"... оправи си заглавието.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 2
terziеv
преди 3 години
Спасението го писах във форума - ДЪЛГ. Да имаш дългове по време на хиперинфлация е най-добрият хедж.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 2
terziеv
преди 3 години
Нейков, разберете се с Йорданов. Момчето е бая скарано с историята и това сериозно го спъва. Ако и да се замислям, че има и някои други дефицити.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 0
khao
преди 3 години
...склада също не е безплатен :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 2
das
преди 3 години
Аз бих заложил на хранителните суровини, но като наближи момента. Предполагам, че ще има много милиардери които тогава ще се включат с мултимилиардни инвестиции в пшеница, соя и т.н. основни храни и ще изкупят пазара до дъно, след което ще могат да продават на каквато цена си решат на гладното население. Реално за някои основни хранителни суровини дори не ти трябват огромни суми ако се гледат камарите наливан кеш последното десетилетие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 1
Repoman
преди 3 години
Спасението са останалите активи, които все още не са балонизирани и които ще доведат до инфлация. Например суровините. Купуваш трайни такива и складираш. Например метали. Складираш и забравяш за момента и като дойде инфлацията действаш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 0
Varfor
преди 3 години
С това повсеместно балонизиране - акции, крипто, имоти (конкретно тези в България) - не знам кое ще е спасението срещу инфлацията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още