IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Успя ли ЕС да се превърне в империя?

Властта на Брюксел извън собствените му граници става по-видима, особено с Brexit, но изисква и голямо майсторство, гъвкавост и сдържаност, според анализ

12:11 | 21.02.21 г. 17
<p>
	<em>Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg</em></p>

Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

Подобно на огледало Brexit прави силата на Европа по-видима. Излизането на Великобритания от ЕС също така показва щетите, които ЕС може да нанесе на другите. Да погледнем към Северна Ирландия, която остава част от европейския единен пазар и митническия съюз. Лондон не искаше инспектори от ЕС на британска земя, но всичко, което влиза в ЕС, трябва да бъде проверявано. Така че сега там има инспектори от ЕС. Те могат да проверяват всичко, навсякъде, необявено и дори да получат достъп до британските митнически данни.

Тези хора не могат да направят само едно нещо - да работят в сграда с европейското знаме, но това не спира работата им.

Това напомня на първото палестинско летище в Ивицата Газа, построено след мирните споразумения от Осло през 90-те години. Израелските войници контролираха изцяло това летище: пътници, билети, багаж, пътища за достъп, но на практика невидимо, защото палестинските знамена се вееха навсякъде. Междувременно куфарите бяха инспектирани зад огледално стъкло, скриващо въоръжените израелци, които ги претърсваха.

Летището в Газа беше бомбардирано и разрушено малко след откриването му. Договореностите в Северна Ирландия също зависят от политическото доверие и майсторството. ЕС трябва да стъпва внимателно. Властта идва с отговорност и сдържаност.

През 2006 г. професорът от Оксфорд Ян Зиелонка пише в „Европа като империя“, че европейците виждат ЕС „твърде много през обектива на националния суверенитет“. Националният суверенитет е добра концепция, когато правните и политическите граници на държавата съвпадат с тези на пазарните, военните и миграционните модели. "Това вече не е така", казва Зиелонка. „Следователно Европейският съюз със сериозна власт трябва да бъде„ донякъде имперски - без авторитарен бит и с много гъвкавост и смирение“, допълва той.

Както показва ЕС, империите могат да се появят безшумно, без жестоки завоевания и прокламации на власт с биене в гърди. Никой не е принуден да стане член, всеки може да си тръгне.

Пълното избягване на силата обаче е невъзможно, както установи Великобритания. Нечленовете копират европейското законодателство не защото трябва, а защото си вредят, ако не го направят. Ако ще се мери колко мощна е Европа, за това трябва да се питат нейните съседи.

Тъй като Европа сега изгражда граници, за да се предпази от тероризъм, пандемии и киберпрестъпления, нейният имперски статут ще стане по-ясен за всички. Европейците трябва да започнат да осъзнават, че освен че предлагат защита и управляват мирното съжителство, империите могат и да вредят на другите. Затова Брюксел трябва да помисли повече над възможностите, които има, ако го застигнат несгоди.

Как да отговори ЕС, ако Лондон наруши споразуменията за Brexit? Как да реагира блокът, ако Москва продължава да унижава европейски дипломати? Какво да направи Брюксел, ако Турция продължава да сондира в гръцки води и да използва бежанците като средство за договаряне? Ами ако отношенията на ЕС с Швейцария се влошат още повече?

Европа трябва да измисли как да бъде силна и да бъде доброкачествена едновременно. Ето за това трябва да става въпрос за „стратегическа автономия“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 4 rate down comment 2
evlogi
преди 3 години
Всички знаем рано или късно какво се случва с подобни наднационални империи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 2
ing5rov
преди 3 години
аз също не съм на хранилка ... сам се изхранвам ... слава Богу ... а пък като ти дойде реда , ше се обясняваш по подробно на когото трябва .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 1 rate down comment 2
mrynmryn
преди 3 години
Мен не ми мисли, дори когато умра, аз няма да вляза в църква, знам че ти е кусур, щото от държавата, спонсорираща църквите ни, ти идва и заплатата, но аз не съм на хранилка към тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 2
ing5rov
преди 3 години
не се ври където не ти е мястото ... като те внесат там с краката напред , може би ще разбереш за кво иде реч ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 1
mrynmryn
преди 3 години
Да, ти си имунизиран от световната икономика, теб няма да те засегне, по никакъв начин, ако наистина си вярваш, ти самият си за съжаление. Щото българските "гейове", така добре управляват, че сме Швейцария на Балканите. Всеки го е страх да направи една по-сериозна реформа, че другите избори няма да влезе у парламентО иначе, за това сме обречени, да кретаме до безкрай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 3
mrynmryn
преди 3 години
Ако си мислиш, че само от свещи идват парите, даренията вероятно са основната част от приходите им. Да не мислиш, че ролекс се купува от свещи?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 5
korn
преди 3 години
Най накрая една добра статия какво е ЕС и какви са плановете на съюза. Фактическа след БРЕКЗИТ, ЕС е вече една държава, подобна на Съединените Американски Щати и Руската Федерация. Англичаните години наред спираха този процес, но след като вече ги няма ще бъде завършен банковия съюз и европейската армия която се гради от години. Това което се премълчава в статията е че, ЕС в момента си е авторитарен съюз биещ на тежка диктатура, всичко това оправдано пред света и населението с короновируса. За една година свтовна пандемия в ЕС се свършиха неща, които се бавеха от 10-15 години. Най важното е че ние сме там където ни е мястото, в съюз с 26 бели християнски европейски държави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 8 rate down comment 2
shinawatra
преди 3 години
Кое е пропагандното??! Истински те съжалявам, ако не можеш да го хванеш в контекста! Ако ЕС се сгромоляса, точно мене не ме мисли, щото съм доказал как се оправям БЕЗ ЕС, да му мислят калинките и тия дето чакат евро-пътеките, демек целата мафия в БГ! Та, недей да плашиш с армагедони, ЕС се състои от автономни държави и гражданите на НИТО ЕДНА ОТ ТЯХ не желаят повече власт да се концентрира в ръцете на брюкселските гейове!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 1
ing5rov
преди 3 години
конкретизирай ... колко процента данък ше сложиш на една църквичка в която я влязат седмично две баби да запалят една свещ , я не ... ти май съвсем не си в час , че ше дойде и твоят ред за там ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 2
mrynmryn
преди 3 години
Кое от това да се облагат с данъци, не разбра? Това си е вид продажба на услуга/вещ, с нищо по-различно от каквото и да е друго.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още