IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Успя ли ЕС да се превърне в империя?

Властта на Брюксел извън собствените му граници става по-видима, особено с Brexit, но изисква и голямо майсторство, гъвкавост и сдържаност, според анализ

12:11 | 21.02.21 г. 17
<p>
	<em>Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg</em></p>

Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

Подобно на огледало Brexit прави силата на Европа по-видима. Излизането на Великобритания от ЕС също така показва щетите, които ЕС може да нанесе на другите. Да погледнем към Северна Ирландия, която остава част от европейския единен пазар и митническия съюз. Лондон не искаше инспектори от ЕС на британска земя, но всичко, което влиза в ЕС, трябва да бъде проверявано. Така че сега там има инспектори от ЕС. Те могат да проверяват всичко, навсякъде, необявено и дори да получат достъп до британските митнически данни.

Тези хора не могат да направят само едно нещо - да работят в сграда с европейското знаме, но това не спира работата им.

Това напомня на първото палестинско летище в Ивицата Газа, построено след мирните споразумения от Осло през 90-те години. Израелските войници контролираха изцяло това летище: пътници, билети, багаж, пътища за достъп, но на практика невидимо, защото палестинските знамена се вееха навсякъде. Междувременно куфарите бяха инспектирани зад огледално стъкло, скриващо въоръжените израелци, които ги претърсваха.

Летището в Газа беше бомбардирано и разрушено малко след откриването му. Договореностите в Северна Ирландия също зависят от политическото доверие и майсторството. ЕС трябва да стъпва внимателно. Властта идва с отговорност и сдържаност.

През 2006 г. професорът от Оксфорд Ян Зиелонка пише в „Европа като империя“, че европейците виждат ЕС „твърде много през обектива на националния суверенитет“. Националният суверенитет е добра концепция, когато правните и политическите граници на държавата съвпадат с тези на пазарните, военните и миграционните модели. "Това вече не е така", казва Зиелонка. „Следователно Европейският съюз със сериозна власт трябва да бъде„ донякъде имперски - без авторитарен бит и с много гъвкавост и смирение“, допълва той.

Както показва ЕС, империите могат да се появят безшумно, без жестоки завоевания и прокламации на власт с биене в гърди. Никой не е принуден да стане член, всеки може да си тръгне.

Пълното избягване на силата обаче е невъзможно, както установи Великобритания. Нечленовете копират европейското законодателство не защото трябва, а защото си вредят, ако не го направят. Ако ще се мери колко мощна е Европа, за това трябва да се питат нейните съседи.

Тъй като Европа сега изгражда граници, за да се предпази от тероризъм, пандемии и киберпрестъпления, нейният имперски статут ще стане по-ясен за всички. Европейците трябва да започнат да осъзнават, че освен че предлагат защита и управляват мирното съжителство, империите могат и да вредят на другите. Затова Брюксел трябва да помисли повече над възможностите, които има, ако го застигнат несгоди.

Как да отговори ЕС, ако Лондон наруши споразуменията за Brexit? Как да реагира блокът, ако Москва продължава да унижава европейски дипломати? Какво да направи Брюксел, ако Турция продължава да сондира в гръцки води и да използва бежанците като средство за договаряне? Ами ако отношенията на ЕС с Швейцария се влошат още повече?

Европа трябва да измисли как да бъде силна и да бъде доброкачествена едновременно. Ето за това трябва да става въпрос за „стратегическа автономия“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 4
ing5rov
преди 3 години
"Всички религии да плащат данъци, вече не е 18ти век. ..." Как го разбираш това ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 7
ing5rov
преди 3 години
учи се да ядеш с клечки ... ше се харесаш на новите господари ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 3
xapoznai
преди 3 години
Абе тя Европа може да изглежда мека, но всякакви предизвикателства различни от вътрешните интереси ще доведат до мощен шамар и тука говорим както за Русия, Китай така и САЩ. Като всяка империя краха може да дойде единствено от вътре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 1
mrynmryn
преди 3 години
Кое й е пропагандното? Ако ЕС се "сгромоляса", кризата от 2008-*** ще ти се види, като смешна, защото всички от тук, до Австралия, ще "връщат кашони", поне две години. ЕС има два основни проблема - бюрокрация и желанието да не е само икономически съюз. Ако толкова желаят второто, то следва да се помисли във всички посоки, съответно всички членки напускат НАТО, прави се нещо от сорта на "европейска армия", съответно всяка военна техника, закупена извън съюза да се води от ЕС, с цел отстъпки за количество. Позакриват се хиляда университета из ЕС, които точат само пари и се прави обща програма, като единствено неща, специфични за дадена държава неща, не се махат. Като дипломата за висше, да важи из целия съюз. Налагане на истински мониторинг, на държава, ако се вижда, че не се справя, тук един път се ремонтира по 20 пъти за година, редно е да има стандарти за това и при множество отклонения, външни експерти да се намесват. По-строги правила за чужди граждани, които са тук само с цел помощи, ако не работиш - на самолета. Всички религии да плащат данъци, вече не е 18ти век.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 6
grainis
преди 3 години
Има само една Империя и тя се казва Китай.Ще дръпне килимчето и на ЕС, и на САЩ, и на Русия.След 20 години всички ще учим китайски.Освен ако евро-чиновниците не научат бързо значението на думите Високи Технологии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 6
Асо Пика
преди 3 години
Абе ква империя може да ЕС ??? Тва да не е некоя шега ???Съюз и сбирщина от 27 държави..............Тоя съюз скърца и се клати и въпрос на време е да почне разпад, вие за империя говорите !!!!!!!!!!!Империя се управлява с желязна ръка от МЪЖЕ, а не от ***.и. с меки китки и лява резба !!!!!!!!!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 5
shinawatra
преди 3 години
Статия в стил СССР, 100% абсурдна пропаганда! Явно нещата не отиват на добре и скоро картонената кула от карти е на път да се сгромоляса...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още