IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Късите продавачи имат важна функция на борсите

Пазарите ще бъдат по-малко ефективни, ако тълпата от Reddit успее да ги изтласка от безценната им роля на корпоративни финансови ревизори

11:17 | 15.02.21 г. 7
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Сравнение на възвръщаемостта на различните видове хедж фондове показва колко трудно е за късите продавачи да реализират печалба. Дългите/къси стратегии са спечелили средно 1,17% през януари, в сравнение с 1,74% печалба за дългите фондове, според данни, събрани от Bloomberg, но това е в месец, през който индексът MSCI World всъщност спадна. През 2020 г., когато глобалните акции се повишиха, лошото представяне на дългите/къси фондове беше още по-силно изразено.

Зад тези общи цифри се крият някои по-големи губещи сред дългите/къси играчи. Фондът за глобални възможности на Marshall Wace LLP в размер на 4,4 млрд. долара, например, се понижи с около 7% през януари, което е най-голямата му месечна загуба, откакто бе създаден през 2009 г., съобщи моят колега от Bloomberg News Нишант Кумар по-рано този месец.

Пол Маршъл, един от милиардерите основатели на базираната в Лондон компания, отчете предизвикателствата, пред които са изправени късите продавачи, в книга, която той публикува миналата година: разходите за заемане на акции, високата волатилност в акциите на компании, които са на ръба на фалита, и тенденцията на пазарите на акции към повишаване през последния половин век. Маршал пресмята, че е спечелил над три пъти повече от дълги позиции, отколкото от къси продажби за едно десетилетие инвестиране.

Но късите продавачи изпълняват жизненоважна функция, не на последно място чрез подтикване на регулаторите да се вглеждат по-отблизо в операциите на дадена компания.

На 8 януари Grenke AG се срина с една трета, след като главният оперативен директор на германската лизингова компания Марк Киндерман подаде оставка на фона на одит заради твърдения за измами, изнесени през септември от групата за къси продажби Viceroy Research на Фрейзър Пъринг. Компанията отрече твърденията, а акциите й се възстановиха на 10 януари, след като тя заяви, че напускането на Киндерман е било предизвикано от критиката на германския регулатор към вътрешните процедури на фирмата, а не от някакви финансови нередности.

Неотдавнашното искане за откриване на процедура по несъстоятелност по глава 15 от страна на Luckin Coffee Inc. дойдоха няколко месеца, след като обвиненията на SEC в измислени приходи от продажби предизвикаха 90% спад на търгуваните в САЩ акции на китайската компания, след което тя бе делистната. Измина малко повече от година, откакто компанията Muddy Waters Capital на известния продавач на късо Карсън Блок разкри, че залага срещу претендиращата да е бъдещия Starbucks компания. Без намесата на Блок обвиненията в неправомерни действие можеше никога да не излязат наяве.

Като се има предвид, че наличните финансови награди са относителни, на Андрю Лефт от Citron може да се прости, че се насочва към дълги позиции. Но пазарите ще бъдат по-малко ефективни, ако тълпата от Reddit успее да изтласка късите продавачи от безценната им роля на корпоративни финансови ревизори.

Финансовата екосистема е по-здрава, когато хедж фондовете, готови да поемат риска от спекулации срещу дадена акция, са свободни да го правят, без да привличат неоправдания гняв на дребните инвеститори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 3 години
и аз така викам... ама нещат да е легализират и това си е.... защитават на Шиши бизнеса в Арабия !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 3 години
баси глууупостите дето си написал... счетоводните измами били разкрити от късите продавачи, хахахаха! Сигурно и Пабло Ескобар го разкриха продавачите на късо ! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 0
alligator_29
преди 3 години
Продавачите на късо са обокновенни спекуланти, и те нямат нищо общо с раскриването на измамите или каквото друго е било посочено в тази статия. Хедж фондовете в момента имат огромна власт и те могат да манипулират цената на акциите в посоката която си поискат. Те следват единственната си цел - максимизиране на печалбата, а не разкриването на измамите или каквито то било други глупости описани в тази статия. Ако говорим за Gamestop, акциите им са били скъсени 140% от общия брой акции!!! , от няколко големи хеджфонда. по този начин, те се опитаха да манипулират цената в посока надолу и след това да ги изкупят на по-ниска цена. В България има много примери за същата тази стратегия, когато един завод умишлено се фалира и след това се изкупува на безценица, а потърпевшите винаги ще са обикновенните хора или малки инвеститори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 4
melon
преди 3 години
Какъв е проблема - иска някой да купува - купува, друг иска да продава - продава. Регулации, простотии..., само се храни армия тюфлеци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
evlogi
преди 3 години
Сещам се за сума ти корпоративни измами, разкрити точно от късите продавачи.Най-голямата от тях разбира се е небезизвестният Енрон, а един съвсем пресен пример от съвсем скоро време е случаят с Wirecard,който освен сериозните измами с компанията разкри и огромни проблеми в германските надзорни органи, благодарение на което сега в Германия тече задълбочен преглед на практиките и институциите за финансов надзор в страната.Всъщност големите далавери са във играчите на дълги позиции, които надуват пазарите,и които между другото направиха голям удар в сагата с GameStop, но като всяка тълпа и тази в Reddit не се цели където трябва...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още