IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС обмисля икономически санкции срещу Турция

Европа трябва да ритне Ердоган там, където най-силно ще го заболи - например туризма, според доклад, който ще се обсъжда от външните министри и лидерите на ЕС

10:54 | 22.03.21 г. 4
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Европа трябва да бъде готова да ритне президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган там, където най-много ще го заболи – в икономиката, ако той продължи с незаконните сондажи за газ в Средиземно море. Ако обаче той остане „спокоен“ и „конструктивен“, трябва да му се предложат повече пари, за да задържа бежанци на територията на Турция.

Това е същината на доклад с обем 15 страници, разпространен от външната служба на ЕС в събота (20 март) и с който онлайн медията EUObserver разполага.

Най-тежките възможности за санкции включват: „мерки, насочени към ... сектори, важни за турската икономика, като забрана за предлагане на туристически услуги и препоръка да не се пътува до държавите членки на ЕС“, посочва се в документа.

В доклада се говори и за мерки, насочени срещу енергетиката и свързаните с нея сектори, като забрана за внос/износ на определени стоки и технологии.

„Обратими" санкции

Всякакви санкции трябва да се налагат по „обратим" начин, „за да се адаптират към ситуацията", посочва се още в доклада.

Първата стъпка би била „допълнителни списъци" на турски бизнесмени или служители, участващи в газовите операции. Следващите стъпки биха обхванали и юридически лица, както и биха въвели „допълнителни ограничения върху икономическото сътрудничество между ЕС и Турция“, като например кредитирането от Европейската инвестиционна банка.

Независимо от поведението на Ердоган Европейската комисия (ЕК), която е съавтор на доклада, трябва „бързо подготви варианти за продължаване финансирането на бежанците и приемащите общности в Турция". В документа се припомня, че през последните години са изплатени 6 млрд. евро.

Междувременно, ако нещата вървят добре, ЕС трябва да поднови преговорите за „модернизация и разширяване на обхвата на настоящия митнически съюз между ЕС и Турция", допълва се в доклада. Това също трябва да помогне на Турция да изпълни условията за безвизово пътуване и да възобнови преговорите на високо равнище, които бяха намалени до само няколко срещи годишно за най-важните теми, като например борбата с тероризма.

Европа обаче трябва да дава поощрения само в замяна на „конкретни стъпки", подчертава се в документа. Една такава стъпка би била „Турция, без допълнително забавяне, да поднови процеса на приемане на бежанци от гръцките острови, като започне с 1450 души, чиито правни жалби са отхвърлени и те нямат повече възможности за съдебна подкрепа“.

Докладът на ЕС е първият по рода си и идва в момент на затишие в отношенията между Анкара и Брюксел след година на остро напрежение.

Турция обикновено се обсъжда в годишните оценки на ЕС за разширяване, но те вече изгубиха значение поради колапса на вярата, че Турция някога може да се присъедини към ЕС. Напрежението достигна връхната си точка през февруари миналата година, когато Ердоган активно насърчи мигрантите и бежанците да тръгнат към ЕС и създаде доста напрежение по сухопътните и морските граници с Гърция.

Нов пик на напрежение имаше през август и октомври, когато турският флот и кораб за сондажи за природен газ отплаваха към гръцкия остров Кастелоризо. Тогава почти се стигна до военен сблъсък между двамата съюзници от НАТО.

„Ситуацията започна да се променя към края на годината", посочва се в доклада. Тогава Ердоган спря да нарушава забраните за преминаване в гръцките и кипърските води и показа „по-спокойно, по-конструктивно отношение по различни въпроси". Ситуацията обаче е „крехка“, според доклада, и ЕС се нуждае от „повече време, за да прецени дали е устойчива“.

Последна актуализация: 13:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 6
ing5rov
преди 3 години
европейският ритник как ше бъде изпълнен ... може би със задните части ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 5
doba
преди 3 години
Дай Боже да не бъдат 'ударени' БГ фирми, както стана с Россия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 7
Dr. Vatnikov
преди 3 години
И това е така.Но и малко "помощ" от ЕС може, да засили каруцата по баира.Мустакатия бей неговите хора ще си го свалят. С камъни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 5
mrynmryn
преди 3 години
Напълно излишно, той сам си се санкционира. Ако продължава така, скоро може и 10ст за 1 лира да стане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още