IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС обмисля икономически санкции срещу Турция

Европа трябва да ритне Ердоган там, където най-силно ще го заболи - например туризма, според доклад, който ще се обсъжда от външните министри и лидерите на ЕС

10:54 | 22.03.21 г. 4
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Лицата на Ердоган

Замразеният конфликт на Турция с Кипър е „основният елемент на силните разногласия с ЕС", пише още в доклада. „Нарастващата централизация на властта" на Ердоган също означава, че Турция е по-далеч от всякога от "основните принципи и ценности на ЕС", допълва се в документа.

„По-нататъшното влошаване на вътрешната ситуация в Турция, особено в областта на основните права и икономическото управление, има явни негативни последици" върху отношенията с ЕС, посочва се още в доклада.

Външната политика на Ердоган е също толкова несъвместима с ЕС, предупреждава документът.

Неговата военна намеса в Либия е „вредна за ефективния принос на ЕС за въвеждането на ембаргото на ООН там", а турската намеса в Северна Сирия и Северен Ирак предизвиква „мащабни разселвания" на фона на „съобщения за нарушения на човешките права срещу цивилното население".

Документът за стратегията на ЕС ще бъде обсъден от външните министри в Брюксел в понеделник. Лидерите на ЕС също ще го използват като основа за разговори за дългосрочните отношения с Турция на видеосреща на върха в четвъртък.

От своя страна Ердоган показа приятелското си лице по време на видеоконференция с председателите на ЕК и Съвета на ЕС в петък. На срещата се обсъждаха парите на ЕС за бежанците в Турция.

Той обаче показа другото си лице в събота, когато Турция внезапно се оттегли от международен договор за ограничаване на насилието над жени. Представителят на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел и американският президент Джо Байдън го призоваха да обърне „опасното си послание" за безопасността на жените и момичетата в Турция. Ердоган обаче още същия ден уволни управителя на централната банка заради ръста на лихвените проценти, с което институцията се опитва да стабилизира инфлацията.

Слонове в стаята

Докладът на ЕС е по-малко геополитически, отколкото някои дипломати очакват. В него не се казва нищо за оръжията и конфликтите на Ердоган с руския президент Владимир Путин, сблъсъците му с Байдън или за влиянието му върху ролята на НАТО в Близкия изток.

Източник на ЕС казва, че е проява на смелост служителите на ЕС да заплашват със санкции срещу туристическия сектор на Турция. Европейските туристи, особено от Германия и България, са похарчили по-голямата част от 29-те млрд. евро чуждестранна валута, които туристите харчат в Турция в нормална година.

В доклада на ЕС се подчертава значението на европейските пари за огромните дългове на Турция. „Около 41 процента от целия турски износ на стоки отива за ЕС ... [и] ЕС е и най-големият източник на преки чуждестранни инвестиции в Турция“, подчертава се в документа.

Държавите от ЕС никога не биха се позовали на икономически санкции срещу Турция, правейки доклада куха заплаха, допълва източникът на медията.

Борел може да е подценил сладостта на контрапредложението на Путин, казва още източникът. „Путин осигури регионални сделки на Ердоган в Сирия, Либия, Нагорни Карабах и му помага да държи кюрдите под ботуша си. Освен това му дава енергиен център, ядрена електроцентрала, С-400 и международно признание", казва още източникът на медията.

„Енергийният център“ е всъщност газопроводът „Турски поток“, който стартира през януари. С-400 е руската система за противовъздушна отбрана, която може да сваля самолети на НАТО.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 6
ing5rov
преди 3 години
европейският ритник как ше бъде изпълнен ... може би със задните части ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 5
doba
преди 3 години
Дай Боже да не бъдат 'ударени' БГ фирми, както стана с Россия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 7
Dr. Vatnikov
преди 3 години
И това е така.Но и малко "помощ" от ЕС може, да засили каруцата по баира.Мустакатия бей неговите хора ще си го свалят. С камъни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 5
mrynmryn
преди 3 години
Напълно излишно, той сам си се санкционира. Ако продължава така, скоро може и 10ст за 1 лира да стане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още