IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Не всички трябва да работят по-дълго поради удължения живот

Механичното вдигане на възрастта за пенсиониране ощетява някои групи

07:54 | 06.04.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

През 1917 г. във Великобритания крал Джордж V изпраща 24 поздравителни телеграми до граждани, достигнали 100-годишна възраст. Към средата на 80-те години има около 3 хил. столетници. През 2019 г. те бяха повече от 13 хил., пише Сара О’Конър за Financial Times.

Статистики като тази подчертават огромното увеличение в продължителността на живота през последния век. Те често се цитират от правителствата, за да оправдаят решенията за повишаване на възрастта, от която хората започват да получават своите държавни пенсии. Великобритания например обвърза пенсионната възраст с дълголетието чрез принципа, че хората трябва да очакват да прекарат средно около една трета от живота си на възрастни като пенсионери.

Амо ако дълголетието не се увеличава за всички? Данните от Англия отпреди пандемията показват зараждащо се, но обезпокоително развитие. Докато продължителността на живота продължава да нараства в богатите квартали и в по-бедните части на богати региони като Лондон, след 2010 г. тя е започнала да спада в най-нуждаещите се области на бедните региони, като Североизтока. Това повдига въпроси относно справедливостта на увеличаването на пенсионната възраст със същия брой години за всички.

Има опасения и относно това дали най-бедните работници ще бъдат физически способни да работят по-дълго. Според настоящите планове пенсионната възраст в Обединеното кралство ще се повиши от 66 на 67 години между 2026 и 2028 г. Но данни, публикувани наскоро, показват, че мъжете и жените в районите на Англия с най-лоши условия на живот могат да очакват да бъдат в "добро" здраве само до съответно 52,3 и 51,4 години, в сравнение със 70,7 и 71,2 години за тези в районите с добри условия.

Нископлатените работни места, които преобладават в бедните райони, често са най-малко подходящи за възрастни хора с лошо или непостоянно здраве. Погрешно е да се смята, че деиндустриализацията в развития свят е елиминирала тежката работа. Някои нискоквалифицирани работни места от 21-ви век, като в складовете за търговия на дребно, също износват човешкото тяло. Според голямо официално проучване на европейските работници 72% от висококвалифицираните служители са заявили, че могат да вършат настоящата си работа на 60-годишна възраст, но само 44% от нискоквалифицираните физически работници смятат така.

И това беше преди пандемията. Вероятно коронавирусът ще задълбочи здравните разлики между богатите и бедните. Въпреки че имаме още много да учим за дългосрочни ефекти на вируса, знаем, че общностите в неравностойно положение са имали най-висок процент на инфекции и че много от приетите в болница имат проблем с пълното възстановяване.

Баронеса Рос Алтман, бивш министър за пенсиите, призова за спешно преосмисляне на системата, като се приложи гъвкавост, така че затруднените групи да получат ранен достъп до държавната си пенсия.

Има добър аргумент за простия подход на Обединеното кралство към държавните пенсии. Той гарантира, че системата няма да стане твърде непосилна, което е важно за по-младите поколения, които трябва да плащат за нея чрез своите данъци. Подходът също избягва хаосът от промяната на пенсионна възраст според местоживеенето (какво става, ако хората се преместят?) или според вида работа.

Джон Ралф, независим пенсионен консултант, твърди, че системата вече е справедлива, защото по-богатите работници плащат повече данъци. „Хората с най-голяма вероятност да достигнат 103 години са тези, които така или иначе плащат най-много.“

Справедливо е също да се каже, че е най-важно да се преодолеят дълбоките причини за лошото здраве и намаляването на продължителността на живота в някои области. Това ще изисква съгласувани усилия за вкарване на повече пари в услугите за деца, образованието и здравеопазването в бедните райони, както и за реформи на трудовия пазар, които водят до по-сигурна и по-малко напрегната работа.

Но има малко признаци, че правителството възнамерява да тръгне в тази посока. Без такова усилие натискът да се позволи на някои хора да получат пенсията си по-рано ще се увеличи. Редица други държави вече избраха да предоставят пенсиионните обезщетения на някои групи по-рано. Португалия, Франция и Германия позволяват предсрочно пенсиониране за хора, които са започнали работа млади и са имали дълъг трудов живот.

Миналата година Дания реши да позволи на 61-годишните да се пенсионират с една до три години по-рано, ако са прекарали над 42 години на пазара на труда (което може да включва периоди на безработица). „Би трябвало да можете да спрете да работите, преди да се изтощите“, каза премиерът Мете Фредериксен. Датското правителство заяви, че като се захваща с ключово опасение за справедливостта, тази реформа ще засили обществената подкрепа за увеличаването на възрастта за пенсиониране за всички останали.

Решенията относно възрастта за пенсиониране са толкова трудни, защото се намират в пресечната точка на две тенденции: фактът, че остаряваме, и фактът, че ставаме по-неравни. Ако не се справим с второто, първото ще бъде по-трудно за понасяне.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
IQ96
преди 2 години
Добра статия, дано и нашите политици я прочетат и осмислят. За профсъюзите не говоря.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още