IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спечелилите от пандемията в САЩ не бива да се наказват!

Те го направиха заслужено, а пък пострадалите вече бяха компенсирани, твърди Доналд Лъскин от TrendMacro

13:39 | 06.04.21 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Големите корпорации също не се облагодетелстваха от пандемията. Разбира се, имаше някои победители, но имаше и губещи. Компаниите, от които може да се очаква да се възползват от необходимостта хората да пазаруват и да се забавляват от вкъщи, би трябвало да са спечелили. Според Bloomberg печалбата на акция на Amazon се е удвоила през 2020 г. Но къде е падналата от небето печалба? Не беше късмет, че Amazon се възползва от случая, рискувайки своя капитал и използвайки управленския си опит, за да наеме половин милион нови служители в пандемията.

Нямаше победители в индустриите, страдащи от спирането на пътуванията, като авиокомпании, хотели и производители на енергия. Те видяха как печалбите им се превръщат в загуби. Според данни на Bloomberg прогнозната печалба на компаниите от индека S&P 500 е била 172 долара на акция преди пандемията. До края на 2020 г. тя спадна с 19% до 139 долара. Повишаването на корпоративния данък наказва всички, както победители, така и губещи. Всъщност е нужно данъчно облекчение за корпорациите, за да се насърчи възстановяването.

Цените на акциите - за разлика от печалбите - са се повишили с около 81% от пандемичното дъно на 23 март 2020 г. Това неочаквана печалба ли е? То със сигурност е награда за малцината, които се осмелиха да изложат капитала си на риск, купувайки на дъното. Но за да получат тази печалба инвеститорите със стратегия на купуване и задържане трябваше да претърпят 33,8% спад от предепендемичните върхове. Като се вземат предвид както първоначалната загуба, така и последващата печалба, акциите нарастват с по-скромните 19,6%, не толкова много повече от средния исторически ръст от 11,5% за сравними периоди.

Тези печалби на фондовия пазар наистина са от полза за богатите, но те са от полза и за всички останали. Според Фед 53% от американските семейства притежават акции, пряко или чрез взаимни фондове и пенсионни схеми. Сред долните 50% по доходи 31% от семействата притежават акции.

Време е да оставим настрана аргументите за социална справедливост, които нямат връзка с икономическата реалност. Тези, които пострадаха в пандемията, получиха много помощи, а предстоят и още - повече обезщетения за безработица, повече стимулиращи чекове.

Къде е справедливостта при осъждането на хора и корпорации, които са спечелили чрез активността си по време на пандемията? Да се наричат техните печалби късмет уронва услугите им за обществото. Все едно да негодувате срещу медицинска сестра в Covid отделение, която е изкарала допълнителен доход, вземайки две смени. Трябва ли да си мислим, че те страдат от вината на оцелелите, която се нуждае от изкупуване чрез по-високи данъци?

Ако идеята е да се обединят американците, за това не помага посочването на печеливши и губещи. Трябва да сме благодарни, че тези, които загубиха работа и бизнес, вече бяха компенсирани. И трябва да благодарим, а не да наказваме с по-високи данъци онези, които продължиха да работят и инвестират - и разбира се, печелят - за това, че преведоха Америка през историческа криза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 0
дядя Вова
преди 3 години
Спечелилите от пандемията в САЩ не бива да се наказват! Саааакън! Дур! Сус!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 3
michaelis23
преди 3 години
т.е. големите концерни, картела от новинарките-лайнарки, big pharma и банкерите .... Ми що да се наказват ? Нали държавата треа се унищожи и те го праят у Сащово .... напрао да издигнат паметник на Пфайзер че изтрепа ората и Тубата на Гогала че цензурира Тромпета, а на Линкълн да се събори щот бил за нещастие бял а не цигaaньop, какъв ужаст само .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още