IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин прекрачва линии, които съветските лидери не смееха

Руският президент залага по-смело на упадъка на Запада и на силата на ядрения си арсенал

11:59 | 27.04.21 г. 20
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Съветският съюз, разбира се, беше колос на глинени крака през 80-те години, когато цените на енергията спаднаха и плановата икономика затъна в хаоса на кражбите, недостига и общата безотговорност.

В контраст, Русия на Путин, въпреки че все още зависи от износа на енергия, се управлява далеч по-ефективно, като технократското правителство на Путин положи усилия да я подготви за най-лошите последици от нова студена война.

Страната освен това е по-малка от Съветския съюз и не е принудена да поддържа широка империя, което не позволява на Путин да се чувства обременен. Руснаците също така не са толкова отчаяни, колкото бяха през 80-те; те все още не се чувстват унизително бедни спрямо гражданите на западния свят. А потискането работи добре срещу остатъците от руската опозиция: последните протести бяха твърде слаби, за да бъдат проблем.

Но нито една от тези причини не може да обясни привидната липса на загриженост у Путин, че страната му изглежда като злодей за западните политически и обществени лидери. Русия не е неуязвима за натиск и нейният геополитически обхват е дори по-ограничен от този на Съветския съюз, но перченето на Путин пренебрегва това.

Изглежда, той е решил, че Русия без истински съюзници може да си позволи всякакви врагове, само защото ядреният й арсенал я прави непобедима в голяма война. Руския президент залага на упадъка на Запада по начин, по който лидерите на Съветския съюз не бяха достатъчно смели да направят при цялата им реторика за обречеността на капитализма.

Основата на този залог е, че Западът и особено САЩ са твърде заети с вътрешни проблеми, за да направят значими жертви, за да обуздаят Путин. Бившият американски президент Барак Обама заяви, че през 2013 г. Путин „е приличал на отегчено хлапе в задната част на класната стая“; оттогава Путин затвърди това сравнение. Неговата предизвикателност, подобно на тази на ученика с характер, изглежда извлича сила от допускането, че изправянето срещу него носи повече неприятности, отколкото ползи; възрастните биха могли да направят живота на това дете наистина труден - но от какво са готови да се откажат, за да го сторят?

Сигурно е освобождаващо да те мислят за безочлив, необуздан злодей, когато лесно може да се предскажат формалните, главно символични ходове, които ще бъдат предприети в отговор на отношението към Навални, или чешката експлозия, или страхът, който руската военна ескалация предизвиква в Украйна. Путин просто не вярва, че някой сериозно ще постави под съмнение правото му да определи тези червени линии.

Частичното оттегляне на руските сили от границата с Украйна представлява своеобразна деескалация, но Путин заяви своята позиция. Въпросът, на който Западът тепърва трябва да отговори, е какво може да се спечели, ако непослушният Путин бъде „изгонен от час” чрез сериозни контрамерки като санкции срещу руския енергиен износ или приемане на Украйна в НАТО? Дали потенциалните ползи ще надвишат рисковете? Освен ако Путин не предприеме драстични действия като превземане на Украйна, изглежда, че отговорът е отрицателен - и точно затова Путин не предприема това, въпреки заплахите си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 3 rate down comment 7
BobyB
преди 3 години
Пропускаш едни 300 години под монголско иго. Всъщност може и да си прав, смята се че това което наричат русия днес, реално е наследникът на Златната Орда, начин на управление, пренебрежение към масата роби и техният живот и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 5
kmilchev
преди 3 години
На практика в случай, че сегашният руски елит бъде сменен, както го наричат американците "regime change", ще доведе единствено до раздробяване и ликвидация на държавата им. А и дори и да искат да емигрират, в никоя държава не ги искат вече. Дори в България станахме с годините русофоби.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 7
data
преди 3 години
Псолютно си прав - Путин е идеален за президент на Русия . проблемите идват от това , че Путин се изживява и като идеалният президент на постсъветското пространство !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 8
Стоян Петров
преди 3 години
Не ве, не ве.През сапа ни е за русия и Украйна. Въпросът е, а може ли на тяхно място да са турция и България. какво ще драскаш тогава?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 3
mick
преди 3 години
Удобно :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 5
Ivel
преди 3 години
Боя се, че тук има едни дежурни, дето като се каже Русия първосигнално се ловят за пищова. Оставете ги руснаците, те ще си решат проблемите, не са били никога васална страна, няма как да се държат по друг начин. Няма какво да губят, а често точно тези, които няма какво да губят печелят защото рискуват. Няма как да очаквате от Русия да се кланя на този или онзи. Такава външна политика е характерна за малките страни и особено за България по гербавото време. Русия не е страна а държава. В руския език има голяма разлика между страна и държава. Опитайте се да мислите в тази позока и ще разберете защо е така. А за Путин сте в грешка, руснаците си го харесват поне 90% от тях а това никък не е малко, като рейтинг. За Русия това е идеалният президент.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 6
Стоян Петров
преди 3 години
Относно случката в Чехия, нямало доказателства. Даже и земан го "потвърди." А какво мислите вие за това ? : " Давайте расскажу о чем идт речь.11 октября 2014 в Чехию въехали некто гражданин Молдовы Николай Поп и гражданин Таджикистана Руслан Табаров.Они выдавали себя за торговцев оружием.15 октября они посетили склад оружия в Врбетице, чтобы оценить товар перед возможной пoкупкой. На следующий день склад взлетел на воздух, а Поп и Табаров срочно покинули Чехию. МВД Чехии объявило их в розыск, но безуспешно.Прошло 7 лет.И вдруг.Накануне закупки Чехией вакцины Спутник, спецслужбы этой страны заявили, что они изучили фoто с паспортов Попа и Табарова, а также данные с видеокамер склада, и совершенно неожиданно оказалось, что Поп и Табаров - это агенты ГРУ Петров и Боширов.Вот такая загогулина."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 12
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Самоповярвалото си жуже ще последва съдбата на Чаушеску.Репресиите са до един момент, недоволството срещу мизерията се засилва, скоро и до бунтове ще се стигне. И не в полза на навални, а срещу мизерията, нс която нещастното жуже обрече народа си!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 3
baba_meca
преди 3 години
'В другия свят, извън залата с лица, попиващи всяка дума на Путин, руски войски се струпваха по украинската граница.'... По съветско време в цяла Украйна имаше само руски войски. И в Германия също имаше руски войски... и не само там. Така че Путин има много да наваксва за да изглежда като лидерите на Съветския съюз
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 12
Стоян Петров
преди 3 години
путин ке падне, ке падне путин, ке падне! Какво му остава освен да се зъби? Жестока демографска криза, пълна разруха на икономиката, нищета и бедност сред населението. Единствената причина поради която го избират руснаците е тази, че ги кара да се чувстват "велики" и " непобедими". За тяхно съжаление не са такива, а и не е необходимо. И докато той губи неговото а отчасти и нашето време Индонезия стана с 270 млн души население, Нигерия с 201, а Бангладеш с нейната територия почти колкото България - 170 милиона. Продължавай да се зъбиш путине!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още