IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новите газови централи в САЩ ще емитират въглероден диоксид и след 2035 г.

Към момента поне осем големи енергийни компании в САЩ изграждат нови газови централи, а още пет обмислят подобна инвестиция

22:00 | 21.05.21 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Президентът Джо Байдън има амбициозни цели за декарбонизация до 2050 година, които минават през въглеродно неутрална енергетика до 2035 година. Но в САЩ изграждането на нови газови централи не спира.

Газовите централи имат срок на експлоатация 40 години, което означава, че новите съоръжения ще бъдат на линия още дълго след изтече крайният срок, поставен от администрацията на Белия дом, пише Bloomberg. Някои от тях ще продължат да работят даже и след 2050 година, прогнозира агенцията.

Към момента поне осем големи енергийни компании в САЩ изграждат нови газови централи, а още пет обмислят подобна инвестиция, или 36 гигавата нови газови мощности ще влязат в експлоатация през следващите пет години. Ако всички тези планове бъдат реализирани, това ще означава около 35 млн. тона въглероден диоксид в атмосферата допълнително всяка година. Това е равнозначно на емисиите на автомобилите, движещи се във Флорида, изчислява Bloomberg.

Енергийните компании обясняват своите намерения с нуждата от електроенергия и посочват, че природният газ е мостова технология на енергийния преход от въглища към чиста енергия.

Калифорния разбра този факт по трудния начин. В последните пет години в щата положиха усилия да затворят инсталации с мощност да захранят 6,8 млн. домакинства. И се наложи да ги рестартират, след като гореща вълна през миналото лято стана причина за срив на енергийната мрежа на щата.

За да бъдат намалени емисиите енергийните компании имат идеи за инвестиции в технологии по улавяне и съхранение на въглеродния диоксид, както и възможности за изгаряне на чисти горива - биогорива или водород, произведен от възобновяеми енергийни източници.

Но нито едно от тези намерения на този етап не е на дневен ред, защото и двете технологии имат висока цена. Системите за улавяне на въглерода си остават скъпи, въпреки десетилетия на проучвания и субсидии. Много от петролните компании в САЩ ги използват, като съхраняват отделения водород в своите петролни кладенци. Но реално икономическата изгода този въглерод - например за производството на цимент, е нищожна, още повече, че трябва да бъдат взети предвид разходите по съхранението и транспортирането.

Изграждането на нови газови централи се извършва и в Европа, дори и от компании, които са заявили своята амбиция по отношение на опазването на околната среда. Испанската Iberdrola построи газова централа за 1,6 млрд. долара в Мексико, въпреки че споделя целите за въглеродна неутралност до 2050 година. Френската Engie планира да изгради четири газови централи в Белгия до 2025 година, а Enel ще строи газови централи в Италия, с които да бъдат заместени въглищните мощности.

Всички тези планове повдигат въпроси дали страните ще успеят да изпълнят своите заявки за въглеродна неутралност до 2050 година.

Горивните електроенергийни мощности, използващи изкопаеми горива в САЩ, емитират около 25% от въглеродния диоксид и са на второ място по замърсяване след транспорта. Това означава, че изпълнението на задачата за нисковъглеродна икономика задължително минава през чиста енергетика. В същото време повечето енергийни компании в страната заявяват планове за декарбонизация до 2050 година, но повечето няма да успеят да го постигнат на фона на сегашните си действия, според доклад на Deloitte.

Всъщност електроенергийният сектор е един от най-лесните за "почистване" - през последните години съоръженията поевтиняха съществено, при производството има нулеви въглеродни емисии, а суровините са безплатни. "Възобновяемите енергийни източници сега са най-конкурентният енергиен източник", коментира Джим Томсън, ръководител на звеното за енергия и ВЕИ в Deloitte.

Въпросът не винаги е свързан с цената. Много американски енергийни компании в момента имат право спрямо щатските регулации да прехвърлят капиталовите разходи към потребителите (чрез цената на услугата) и така за тях една газова централа е печеливш проект, дори и да трябва да се затвори предсрочно или да се замени горивото със "зелено" на по-късен етап.

За много компании в сектора, които от години работят с изкопаеми горива, преминаването на възобновяеми източници не е много лесно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 1
evlogi
преди 2 години
"...Калифорния разбра този факт по трудния начин. В последните пет години в щата положиха усилия да затворят инсталации с мощност да захранят 6,8 млн. домакинства. И се наложи да ги рестартират, след като гореща вълна през миналото лято стана причина за срив на енергийната мрежа на щата..."Доста интересен цитат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 1
evlogi
преди 2 години
Виждаш ли, к.ора го изтри, но с льольо няма проблем...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
evlogi
преди 2 години
Много им е нелепа на Инвестор тази система наистина.Иначе що се отнася до статията, тва с декарбонизацията до 2050 година може да го повярва само или много малко дете , или много голям льольо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
Pyramid
преди 2 години
Каква нелепост: земната ***.а, системата я замени с "политкоректни" звездички. Жива да не бях, въйййй !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
Pyramid
преди 2 години
"Новите газови централи в САЩ ще емитират въглероден диоксид и след 2035 г."Не си играх да чета статията. Само И вижте заглавието. АМИ, МЕТАНЪТ, Е ВЪГЛЕВОДОРОД, БЕ, СЛАДУРИ! КАКВО ОЧАКВАТЕ ОТ НЕГО?Отделно, водородът, за който така мощно се бръмчи, напоследък: Не го ли добиват от вода или някак, от хидриди от земната ***, ВИНАГИ, ще оставя "въглероден" отпечатък. Слезте на Земята. И вие, и обратното на острите, политици. И мислете с главите си преди и докато пишете. Щото, написаното остава, а явната неграмотност, е лош атестат. Особено, изтъпАните ли я публично. УВАЖАВАЙТЕ, АКО НЕ ДРУГИТЕ, ПОНЕ СЕБЕ СИ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още