IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-скъпо, по-късно, по-оскъдно: това е икономиката на дефицита

Световната търговия стана крехка и изживяваме края на културата а-ла Just-in-time и Amazon Prime

08:34 | 27.06.21 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Гастрономия: Отчаяно търсене на работници!

„Колега търсим! Обслужване / Кухня “: Дортмундската ресторантьорка Ан Кутел търси служители с голяма червена табела. „След общо девет месеца блокиране, най-накрая можем да отворим отново. Щурмът на гостите е страхотен. Но сега ни липсва персонал навсякъде. Работим до краен предел на силите“.

Ресторантът ѝ „Nonna di Mia“ в Дортмунд вече е затворен в неделя, защото просто няма смени. В „Café Extrablatt“ в Кьолн и Дортмунд 48-годишната домакиня трябваше да намали броя на местата отвън от 200 на 160. „В противен случай вече не можем да обслужваме гостите“, казва ресторантьорката. "Това е още по-досадно, тъй като губим добър бизнес, от който толкова много се нуждаем“ 

Немалко колеги и в други държави се чувстват по същия начин като Кутел. „Много хотели и ресторанти се оплакват от недостиг на квалифицирани работници. По-специално липсват готвачи и квалифициран обслужващ персонал“, потвърждава Ингрид Хартгес, генерален директор на индустриалната германска асоциация Dehoga.

Според Федералната агенция по заетостта в хотелиерството броят на местата, подлежащи на задължително осигуряване, е спаднал със 125 000 от 1,1 милиона по време на пандемията. Общо девет месеца блокирания накараха много служители да се съмняват дали все още имат бъдеще в индустрията, според Хартгес.

„Нашите дванадесет ресторанта никога не са се притеснявали за персонал преди Covid“, казва Кутел. Но сега всеки десети от около 160 постоянни служители е мигрирал в друга, по-устойчива на кризи индустрия. Готвачите и обслужващият персонал вече работят като доставчици на пратки. Кутел може да си обясни промяната: Тъй като бакшишите, нощните и празничните бонуси не се компенсират от краткосрочната надбавка за работа, мнозина са получили само половината от нормалната си иначе заплата. 

Дървен материал и полупроводници: Търсенето нараства по-бързо от капацитета

Когато Райнхард Кваст, семеен предприемач и президент на ZDB, посещава гората на горската кооперация близо до Зиген, на която той е член, е успял да изпита лично последствията от глобализацията. Трупи по трупи се изсичат там дървата и се товарят в камиони. „Всичко отива в Китай“, казва топ строителят в Германия. Със собствената си строителна компания Кваст все по-често остава с празни ръце, когато купува дърва в близкия търговец на едро. 

В момента цялата строителна индустрия стене заради дефицита на доставки за почти всички важни материали. Тъй като няма пластмасови тръби, дървени летви или технология за свързване, строителните площадки спират дейност все по-често. В същото време увеличението на разходите оказва натиск върху резултата, казва Кваст: „Предприемачът, който строи днес, може да е направил изчисления миналото лято и след това да започне да строи през есента. Сега изведнъж той трябва да плати много повече за материала, отколкото е изчислил преди няколко месеца“. 

Германия никога досега не е преживявала такова развитие: През май 43,9% от всички фирми за строителство на сгради съобщиха пред Мюнхенския институт Ifo за проблеми при набавянето на строителни материали навреме. „Цените на рязания дървен материал почти експлодирайа през последните няколко месеца“, казва експертът на Ifo Феликс Лайс.

В допълнение към канадския корояд, който значително намали предлагането в САЩ, повишеното търсене също играе важна роля. Наскоро правителствата по света стартираха огромни програми за икономически стимули. Голяма част от тези пари отиват за обществени строителни проекти. 

Това се отнася и за САЩ, но също така и за Китайската народна република, където икономиката отново расте с двуцифрени темпове. „Много неща, които преди това бяха изнасяни от Китай, сега влизат в китайската икономика, защото са необходими там и се радват на голямо търсене“, отбелязва Кваст.

За германския строител това е особено забележимо при забавянето на строителството и значително увеличение на цените. Строителните компании оценяват високите в момента цени в своите изчисления за нови поръчки, понякога дори с надценки за по-нататъшно повишаване на цените в бъдеще. Ето защо Кваст съветва всеки, който иска да строи, да строи сега.

Затрудненията в доставките на суровините по никакъв начин не се ограничават до строителната индустрия. Недостигът на графични карти е пример за това. От седмици в онлайн форуми валят въпроси: Къде са моделите без голямо увеличение в цените? И кога можем да очакваме отново спад на цените?

Докато компютърните игри се търсят както никога досега, сега липсва важен компонент, който да донесе пикселните светове на мониторите с най-добрата графика. „Очакваме, че търсенето ще надхвърли предлагането през по-голямата част от годината“, заяви наскоро Колет Крес, финансов директор на производителя на хардуер Nvidia.

Оскъдните графични карти са представителни за недостига на компютърни чипове. Мрежови термостати и контакти, телевизори и хладилници, преносими компютри и рутери: голяма част от продуктите, които днес използват електричество, се нуждаят от чипове. В същото време търсенето на продукти за умния дома се увеличи бързо та. Този натиск за дигитализация насърчава бизнеса на чип индустрията както никога досега - а също така излага индустриални потребители като европейските производители на автомобили в истинска беда.

На фона на бързия растеж производителите на чипове по договорни отношения, особено в Далечния изток, вече не са в състояние да издържат на търсенето. Досега чип индустрията изчислява годишно увеличение на продажбите до пет процента. За 2021 г. индустриалната асоциация World Semiconductor Trade Statistics (WSTS) сега очаква ръст от почти 20 процента и още девет процента през 2022 година. Това означава, че фабриките се използват на пълния им капацитет.

Последна актуализация: 10:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 0
nkavrakov1982
преди 2 години
И все пак да ти отговоря на въпроса,за какво ще си харчат парите.Ами всъщност при високи,и още по високи нива на инфлация,хората ще разполагат с по малка покупателна споосбност,след края на филма обикновенно следва депресия.Всичко ще е опоскано,и съответно нито хората ще имат пари,нито насреща им ще има кой знае колко останали бизнеси,които са оцелели.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 2 години
Потреблението е високо само когато потребителите се чувстват сигурни.При висока инфлация потреблението съответно е ниско.И още едно интересно нещо,в момента всички говорят само за инфлация и поскъпване.Реално инфлацията е вече факта,с по -високите си нива.Никой обаче или много малко хора не слагат тезата с обратния знак-знака на дефлацията.Да не се окаже накрая ,че инфлацията наистина ще е преходна,въпреки всички приказки..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 0
analog
преди 2 години
Това е интересна хипотеза, но не отговаря на въпроса за какво ще си харчат тогава хората парите. Надали ще почнат да спестяват. Или просто ще работят по-малко? Нещо не ми се вярва, далеч по-реално е много стоки да поскъпнат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
nkavrakov1982
преди 2 години
Когато хората свикнат да живеят с по малкото стоки,или услуги,и разберат ,че могат и с малко,и да ги заливат в последствие с изобилие,те вече ще са свикнали да не харчат по толкова много.После и да искат да им продават повече и ненужни неща,вече ще е късно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
nkavrakov1982
преди 2 години
Когато хората свикнат да живеят с по малкото стоки,или услуги,и разберат ,че могат и с малко,и да ги заливат в последствие с изобилие,те вече ще са свикнали да не харчат по толкова много.После и да искат да им продават повече и ненужни неща,вече ще е късно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още