IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Устойчивото търсене на въглища е предизвикателство за зелените цели

Страните от Източна и Южна Азия тласкат цените на въглищата нагоре, стимулирани от икономическото възстановяване от пандемията

11:00 | 02.07.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.


Цените на високия клас австралийски въглища в Нюкасъл скачат с 66 на сто от началото на тази година до рекордните 136,38 долара за тон, според изчисления на China Coal Resource.

въглища3 въглища3

Въпреки че цените растат, това не се отразява положително върху търгуваните на борсата въгледобивни компании. От началото на 2021 г. акциите на Yancoal Australia Ltd. поевтиняват с 18%, докато тези на Coronado Global Resources Inc. изтриват 20% от стойността си.

„Въглищата поскъпват и въпреки това хората не искат да инвестират във въглища“, посочва О’Конър. „Има разлика между цените на въглищата и акциите“, добавя той.

Япония

Някои японски компании за комунални услуги засилват спот покупките на въглища, след като Министерството на енергетиката, търговията и промишлеността на страната им нареди да бъдат подготвени за лятното засилено търсене, след като недостигът през зимата доведе до нарастване на цените на електроенергията.

Tohoku Electric Power Co. е принудена да купува въпреки 60-процентното увеличение на въглищните фючърси с доставка до март 2022 г. от страна на Glencore Plc.

въглища4 въглища4

Все пак високите цени не са близо до нивото, на което би трябвало да бъдат, за да накарат комуналните дружества да преминат към втечнен природен газ (LNG), където цените нарастват с 500% през последната година.

Индонезия

Проливните дъждове в Индонезия в началото на годината ограничиха доставките на най-големия износител на въглища за производство на електроенергия в света. През април правителството разреши на миннодобивните компании да добиват допълнителни 75 милиона тона за износ, в допълнение към 550-те милиона тона, които беше определило като производствена квота, но засега доставките изостават.

въглища5 въглища5

„Все още не знаем дали целта за износ може да бъде постигната“, заяви в интервю изпълнителният директор на Индонезийската асоциация за въгледобив Хендра Синадия. „Дори ако цените са добри, това също ще зависи от търсенето и икономическото възстановяване в страните купувачи на фона на тази пандемична ситуация", добавя той.

Индия

Индия, вторият по големина потребител на въглища в света, изгаря твърдо горивото за около 70% от нуждите си от електроенергия и по-високите цени могат да помрачат икономиката на страната, ускорявайки инфлацията, смята Рупеш Санкхе, вицепрезидент на базираната в Мумбай Elara Capital India Pvt.

Един от лидерите във въгледобива Coal India Ltd. се стреми да извлече изгода от факта, че клиентите преминават към местни източници заради по-скъпия внос.

Производителят „има голям шанс да спечели обратно клиентите, които са преминали към внос“, коментира Санкхе.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още