IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Постпандемичните инфлационни страховe в САЩ са преувеличени

Налице са по-влиятелни дългосрочни сили – технологиите, недвижимостите и бъдещето на работата

14:13 | 21.07.21 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Някои вярват, че това ще има дълбоко инфлационен ефект, доколкото това са пари, излизащи от финансовите пазари в посока реални икономически разходи - било то за домове, автомобили, здравеопазване или образование. Други смятат, че този трансфер на богатство ще бъде без проблем за инфлацията: по-дългият очакван живот на бумърите ще изяде повече пенсионни спестявания, а по-голямата част от останалите ще бъдат похарчени от най-богатите, които не могат да консумират до безкрай.

Какво, ако изобщо, може да намали инфлацията в дългосрочен план? Единият начин е, ако повече работници произвеждат повече стоки и услуги, които хората да консумират. Без това имаме по-голямо търсене, отколкото предлагане, така че инфлацията се повишава. Работните места също така трябва да плащат достатъчно добре, за да поддържат потреблението.

Това ни води до една от най-сложните дългосрочни тенденции от всички: бъдещето на работата. Пандемията ускори дигитализацията на всичко. Мисля, че това ще създаде голяма дезинфлационна сила в глобалната икономика.

Корпоративните инвестиции в „нематериални“ активи като интелектуална собственост и софтуер нараснаха рязко по време на пандемията. Изследване на консултантската компания McKinsey от миналата година установи, че 75% от анкетираните в Северна Америка и Европа очакват да ускорят подобни инвестиции през следващите четири години. Между 2014 и 2019 г. 55% имаха такива нагласи.

Този вид инвестиции увеличават производителността, но с цената на загуба на работа, а по-малкото работни места водят до по-ниско търсене (самата подобрена производителност също снижава цените – бел. прев.) В комбинация с дигитализацията това може да доведе до понижаване на цените на стоките, както и на услуги като здравеопазване и образование. Наред с жилищния сектор, тези услуги обикновено са най-генериращите инфлация категории сред страните от ОИСР, включително САЩ.

Следователно подобна технологична производителност би била дефлационна. Както и ако имаше повече работници, способни да използват тези нови технологии в своята работа. В идеалния случай правителствените инвестиции в преквалификация ще направят точно това. Чрез превръщането на нископлатената работа в областта на грижите в по-висококвалифицирани работни места със средни доходи, потреблението може да нарасне, въпреки че цените могат да спаднат в сектори като здравеопазването. Търсенето на здравни услуги рязко се увеличава със застаряването на бумърите, но предлаганите в момента работни места не са нито продуктивни, нито добре платени.

Подобни инвестиции в „икономиката на грижите“ са във фокуса на голяма част от предложените от администрацията на Джо Байдън стимули. Да се ​​надяваме, че те ще бъдат приети, посочва Форухар. В противен случай, ако нищо не се промени, може да видим по-дигитализирани бизнеси, в които да работят само няколко високоплатени служители - и цените на стоките и услугите, които представляват прехраната на средната класа, ще продължат да се покачват.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 0
дядя Вова
преди 2 години
И никакви рискове и угрози - всичко е под контрол! > Само планетата Нибиру може да ни накриви на наклона на траекторията. Или взрив на Супер-нова отвъд орбитата на Марс. Ако е преди Марс - Мъск има грижата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
FNM
преди 2 години
Т.е. открихме най-после перпетум мобиле - печатаме и раздаваме пари на воля и всички са хепи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
дядя Вова
преди 2 години
Упопомрачително Пеше, бравъс! Венсеремос! > Само дето законите на печатането на зелени хартийки са като законите на гравитацията - колкото повече ги отлагаш, толкова по-силно ще те изтрещят по канчето. Ясно, че това е целта - някой ше обере каймака, но ще има и бонусче - цевите в САЩ са повече от хората. И ще има 3 в 1. Даже 4 - покана за работа в CNN :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още