IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските инвеститори забравиха инфлационните опасения

Не разбирам откъде идва тази увереност, че инфлацията ще бъде временна, казва обаче Мохамед Ел-Ериан

19:32 | 25.06.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Борсата в Мадрид. <em>Снимка: Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Борсата в Мадрид. Снимка: Снимка: Bloomberg LP

Европейските акции поскъпнаха в петък, за да сложат край на една седмица с ръст на фона на перспективата за стабилен икономически отскок и опасенията за намаляване на паричните стимули.

Паневропейският Stoxx 600 постигна увеличение от 0,1% в петък, увеличавайки седмичния си ръст до 1,2%. Акциите в Азиатско-Тихоокеанския регион напреднаха значително по време на търговията в петък, водени от индекса Hang Seng в Хонконг и континентален Китай, докато южнокорейският Kospi затвори на рекордно високо ниво. Американските акции също се търгуват на по-високи нива, като S&P 500 се насочва към най-добрата си седмица от април.

"Икономическото възстановяване сега изглежда набира скорост в Европа, което насърчава предимно циклични индекси като EuroStoxx", пишат експертите на Postbank.  

В този петък обаче движенията на най-важните европейски фондови пазари бяха ограничени. Борсовите посредници говориха за липса на тласък в края на седмицата.

В Лондон FTSE 100 добави 0,37 на сто до 7136,07 пункта, а водещият германски бенчмарк DAX напредна скромно с 0,12 на сто до 15607,97 пункта. За седицата германският индекс отчита нарастване с почти 1%. В Париж обаче в крайна сметка CAC 40 не успя да задържи ръста си и отстъпи с 0,13 на сто до 6622,87 пункта.

„От една страна, от известно време е очевидно, че обхватът на посоката нагоре изглежда е изчерпана, от друга страна, пониженията, които са се случили междувременно, бързо се компенсират", коментират германските индекси анализаторите от Helaba. „В това отношение е важно да се изчака, докато се появят конкретни търговски сигнали. Веднага щом се появят, може да се очаква, че те ще бъдат приложени с голяма динамика“.

Като цяло в последния работен ден в Европа имаше малко данни, които да дадат насока на борсовите участници. Великобритания ще публикува планове през следващия месец за премахване на ограниченията за пътуване за напълно ваксинирани хора, с изключение на тези с най-високо ниво на риск Covid-19.

Междувременно в четвъртък Английската централна банка прогнозира, че инфлацията ще надхвърли 3% до пика си, преди да се охлади, но настоява, че отскокът над целта от 2% ще бъде преходен, и запази паричните си стимули на сегашното ниво. 

Германският индекс на потребителските настроения на GFK, публикуван преди биенето на камбанката в петък, показа, че доверието на потребителите в най-голямата европейска икономика расте до -0,3 пункта към юли, значително надминавайки консенсусната прогноза за -4,0 и над нивото от -6,9 от предходния месец.

Като цяло настроението на пазарите остава положително. Една от причините: опасенията за инфлацията отстъпват на заден план. Това се вижда от цената на златото, която в момента е 1785 долара за тройунция.

Златото се разглежда като застраховка (хеджиране) срещу инфлацията. През юни цената падна с повече от шест процента, а в сравнение с най-високата за годината стойност, достигната в началото на януари – с почти девет процента.

По-голямата част от инвеститорите очевидно следват аргументите, изложени от централните банки. Те повтарят като мантра, че настоящите нива на инфлация от пет процента в САЩ и 2,0 процента в еврозоната са само временни заради еднократните ефекти.

Това мнение обаче е противоречиво. Например главният икономист на Allianz Мохамед Ел-Ериан заяви в интервю за CNN: „Не разбирам откъде идва тази увереност, че инфлацията ще бъде временна. Бих предпочел централните банкери да бъдат по-отворени. Но те са абсолютно убедени в своето мнение“.

Поне върху настроението за покупки в САЩ нарастващите цени вече оказват влияние, както показват данните от Министерството на търговията на САЩ в петък. Така например се окачва, че потребителските разходи стагнират през май в сравнение с предходния месец. Икономистите, анкетирани от Ройтерс, очакваха ръст от 0,4 процента, след ревизирано увеличение от 0,9 процента през април. Американските лични доходи са паднали с 2,0 процента през май, след рязък спад от 13,1 процента през предходния месец.

По отношение на индивидуалните параметри впечатление направи Adidas, чиито акции поскъпнаха с 6,4%, за да поведат Stoxx 600, след като американският конкурент Nike надмина убедително очакванията за печалбата си за тримесечието и зададе бича прогноза за цялата година. Puma също отчете ръст – с 1,1 на сто.

В дъното на индекса се озова швейцарската Vifor Pharma с понижение от още 5%, след като обяви в четвъртък, че ще преработи ключово проучване, след като пандемията засегна набирането на участници за него, а данните се очакват през втората половина на 2022 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:07 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още