IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Масовите търговски платформи превръщат пазарите в игра

Те не помагат с нищо на дребния инвеститор или на финансовата система

11:08 | 27.07.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Повечето търговия, разбира се, е свързана с повече загуби за физическите лица. Но дори и за тези, които не са ангажирани с този вид игрална търговия, има недостатък - причудливи колебания на пазара, които се движат отчасти от тази нова плеяда от дребни спекуланти (помислете не само за меме „инвестирането“, но и за ролята на участниците в платформите за търговия на дребно при големите промени в цените на суровините миналата година).

Човек може да изложи аргумента, че е несправедливо малкия човек да бъде спрян да прави това, което правят професионалистите. Но има и въпроси за социалната стойност на високоскоростната търговия. „Всичко е толкова прахосническо“, казва Хилъри Дж. Алън, професор от Вашингтонския юридически колеж, която специализира във финтех регулирането. Не само подобната на игра търговия, но и „идеята, че пробиваме дупки през планини, за да прокараме оптични кабели, само за да намалим с милисекунда нечие време за търговия. Хайде моля ви се!”

Всичко това подчертава колко се отклони нашата пазарна система от това, за което първоначално беше проектирана, а именно да посредничи между спестителите и заемателите, като насочва парите там, където е най-продуктивно. Инвестиционните приложения като Robinhood са обратното на това. Те не са средства за реално инвестиране, нито дори за изиграване на финансовата система. Те превърнаха самата система в игра.

Технологиите направиха пазарите по-бързи, но може би не по-добри. Със сигурност не ги направиха по-евтини. Както показаха учени като Томас Филипон, нито една от многото технологични „иновации“ на финансовите пазари от 1880 г. насам не е намалила цената на финансовото посредничество. Някой печели толкова пари, колкото и преди. Финтех просто затруднява да се види кой.

Как да се оправят нещата? Възможно е Robinhood да стане жертва на собствения си успех. Компанията предлага най-малко 20 процента от акциите от първични публични предлагания (IPO) на потребителите, но знае какво ще направи тълпата с тях в дългосрочен план.

Комисията за ценни книжа и борси (SEC), която вече глоби компанията за различни нарушения, трябва да принуди платформи като Robinhood да изложат какво всъщност означава „безплатна“ търговия. Как и с кого се споделят потребителски данни? Същото трябва, разбира се, да се отнася и за всеки брокер. Регулаторите също така трябва да прилагат съществуващите правила за борба с измамите и манипулациите към инвестиционните онлайн форуми, често използвани от търговците на дребно (чат стаите вече се наблюдават).

Също така мисля, че е време да рестартираме разговора за това как да структурираме данък върху финансовите транзакции в САЩ, който вече се използва в някои европейски страни. Всички получени приходи могат да бъдат използвани за укрепване на цифровия капацитет на регулаторите. Той ще им трябва.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
Shadow1
преди 2 години
Те са си игра.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още