IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дългата ръка на режима на Лукашенко е готова на всичко, за да задържи властта

Позициите на беларуския лидер са разклатени, той няма обществена подкрепа и не може да управлява страната без репресии, казва анализатор

18:28 | 04.08.21 г. 9
<p>
	<em>Снимка: Evgeny Maloletka/Bloomberg</em></p>

Снимка: Evgeny Maloletka/Bloomberg

Други потенциални съперници на Лукашенко претърпяха същата съдба като Сергей Тихановски, включително Виктор Бабарико, бивш шеф на голяма беларуска банка. Бабарико беше арестуван през юни миналата година - също по обвинения в измама. През юли т.г. той получи 14-годишна присъда.

Валери Цепкало, основателят на Беларуския парк на високотехнологичните технологии и друг потенциален съперник на Лукашенко, беше възпрепятстван да се кандидатира с мотива, че не е успял да събере необходимия брой подписи за подкрепа.

Фактът, че Светлана Тихановска изобщо попадна в бюлетината, е голяма изненада: единствените други кандидати бяха съюзници на Лукашенко, чието присъствие е своеобразно смокиново листо на демократичната конкуренция. Известен като женоненавистен, Лукашенко никога не е приемал Тихановска насериозно, затова и тя не беше арестувана.

Тихановска бързо стана фокус на беларуската опозиция и привлече големи тълпи на предизборните митинги. Малко след изборите тя избяга в Литва, откъдето води международна кампания за демократична промяна в Беларус.

Санкции

Голяма част от кампанията на Тихановска беше съсредоточена върху необходимостта от строги санкции срещу режима на Лукашенко. Първоначално и Европейският съюз, и САЩ не бяха склонни да налагат нищо друго освен лични санкции срещу водещи фигури в режима. Накрая обаче те предприеха по-радикални решения, след като Минск на практика отвлече самолет, за да арестува журналиста Роман Протасевич.

Впоследствие външните министри на ЕС постигнаха съгласие относно санкциите срещу ключовите износни индустрии на Беларус, включително петрол, тютюн, торове - основните източници на чуждестранна валута за режима на Лукашенко. На банките от ЕС им е забранено да финансират беларуски компании и да осъществяват инвестиционни услуги.

Тихановска, която наскоро завърши 15-дневно турне в САЩ, по време на което се срещна с президента Джо Байдън, беше тази седмица във Великобритания, за да призове премиера Борис Джонсън да премахне изключенията от санкциите, които според нея смекчават въздействието им.

След събитията в Токио срещу Беларус може да бъдат въведени и спортни санкции. Строгостта на мерките изглежда дава добър шанс за промяна в Беларус, като се има предвид, че масовото протестно движение беше репресирано с такава жестокост и в дълбочина.

Според гражданка на Беларус, пожелала анонимност, „сега това е държава, в която дори носенето на бели и червени дрехи се разглежда като акт на бунт. Ако хората се чудят защо протестите приключиха, те трябва да дойдат тук и да се опитат да протестират“. Властите редовно арестуват не само онези хора, които носят опозиционния бяло-червен флаг, но дори тези, които са облечени в тези цветове.

През почивните дни се очакват нови демонстрации срещу Лукашенко, тъй като Беларус отбелязва една година от президентските избори. Според Артьом Шрайбман обаче протестното движение е на практика мъртво. „Лукашенко го смачка миналата есен“, казва той.

Това все пак не означава, че позицията на диктатора е сигурна. „Той е по-сигурен, отколкото беше в средата на август миналата година, но исторически преди 2020 г. позицията му беше по-силна от днешната. Той няма обществена подкрепа и не може да управлява страната без репресии. Той непрекъснато прави ненужни грешки (инцидентът с Ryanair и постъпката спрямо Цимановска), а това не е много стабилна ситуация“, заключава той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 5 rate down comment 1
michaelis23
преди 2 години
на вас Сороспийската платена cгаnn като ви се представят голи факти на масата и веднага посягате към косматия да го налапате целия .... Ама какво не можеш да ги сравняваш ве кaиш ? Ако ти не моеш ей другите са го напрайли вместо тебе, там ЖИВЕЯТ ПО-ДЪЛГО, ПЛАЩАТ ПО-МАЛКО и ПЕЧЕЛЯТ ПОВЕЧЕ какво неясно имеме ?? 10 млн. са и ние бехме толко само че са сме 5чка нето преко сили, имат индустрия за разлика от нас, нямат Ковиди с *** кат нас, нямат затваряне на страната и всички да стоят в затвора, нямат непродуктивна маннгалска папплач имат висока раждаемост на бели продуктивни хора с христиански ценности .... Како още не ти е ясно, че нямали планини какво им дреме там на тия ? Ангола е богата но е също като наща Колония която е продадена на Западните Кохорди да бъде обирана ежесекундно и златото ни бива изнасяно еее Беларус не е продадена и като гледам няма изгледи да бъде така за ващо тролско нещастие ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 8
Solar Power
преди 2 години
О аз вземам максимума :) Който на каквото си постеле на такова ще спинка. Не можеш да сравняваш страни така директно ... най-малкото заради географските разлики, разликите в изкопаемите инъче според числата мога да кажа,че Ангола е по богата от България понеже се копаят повече диаманти от тук .... а всъщност тук липсва диамантена мина значи сме много зле :) Всъщност в България има планини а в Беларус няма нито една ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 3
michaelis23
преди 2 години
а ти си престай как плащаш повече данъци с 30% от там в наща колония, престай си как зимаш с 14% по малко пари от там и престай си как живота ти е по къс средно с 1.2г. от на ония ... твоя с инжексиите може ще е още по къс и е за добро !! ... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 2
michaelis23
преди 2 години
Булгаристанн в сравнение с режима на Лукашенката .... къде летиш ти може би ...PAY A 30.0% HIGHER TOP TAX RATEMAKE 13.3% LESS MONEYLIVE 1.2 YEARS LESS
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 1
michaelis23
преди 2 години
https://***.mylifeelsewhere.com/compare/bulgaria/belarus
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 1
michaelis23
преди 2 години
добре че никой в Колонията не го чете тоя *** сайт, а само обикновенните платени трлове .... че дългата ръка на режима на Лукашенко нема да позволи на преписвачи кат Тъпанасторите да сеят пропаганда и след тва да получат тотална разруха кат Булгаристания с 33% от населението надоле за 30г. На Кyхaтa лейкаа Мегленчето мое само и каем че дългата ръка на режима не блокира икономиката при измисления ковид и имаха 2000 Омрели, а късата ръка на Отровно Общество в Буллгаристания затвориха сичко и имахме 10тка Омрели, тва са сичко официални данни от сайта на глобалните пеераси тъй че с треперещи устни бегом от ствола към върхара с треперещ език ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 5
Solar Power
преди 2 години
Какви *** брат ?!?!? Този е като Тодор Живков , но по зле. Представи си ,че протестираш срещу Тодор Живков през 1984-та :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 3
ing5rov
преди 2 години
"...Кой не скача е червен ..." ..............цветните революцийки са все по една и съща рецепта ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 4
julian12
преди 2 години
Щото тоя не им играе по свирката и му спретват революции. Иначе другите, които не бяха съгласни си умряха без време....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още