IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще сложи ли Байдън край на ерата на просперитет на Рейгън?

40 години след данъчните съкращения от 1981 г. Америка трябва да преговори уроците на икономическата революция от страната на предлагането

13:37 | 13.08.21 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Днес се навършват 40 години от първото намаляване на данъците от Роналд Рейгън - определено най-влиятелната и противоречива промяна на икономическата парадигма през последния половин век. Революцията на Рейгън от страна на предлагането стана глобална. Анализ на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие установи, че средната пределна данъчна ставка върху доходите в развитите страни е спаднала с една трета, от 65% на 43%, за 25 години. Почти всяка държава, от Китай до Коста Рика, налага по-ниски данъчни ставки днес, отколкото през 70-те години, пишат за Wall Street Journal Артър Лафър и Стивън Мoр, икономисти, служили при Рейгън.

Уви, САЩ трябва да научат отново уроците от данъчните съкращения на Рейгън. Президентът Байдън предложи всеобхватно обръщане на данъчната политика, което би повишило много данъчни ставки - например за капиталовите печалби и при наследяване -до нива дори по-високи от годините на Джими Картър.

Икономиката на САЩ беше катастрофа, когато Рейгън встъпи в длъжност, поради комбинацията от данъчни ставки, които бяха вдигнати до 70% при някои видове доходи и инфлация, която достигна 14% през 1980 г. „Индексът на мизерията“ (инфлация плюс безработица) отчете 22%, като в икономическия лексикон се появи нов мрачен термин: „стагфлация“.

Кейнсианските демократи останаха без идеи. Доайенът на либералните икономисти Пол Самюелсън тъжно посъветва, че единственият начин да се пречупи инфлацията е да се толерира още едно десетилетие на много висока безработица. Рейгън отхвърли модела на строги икономии и развя знамето на оптимизма от страната на предлагането. Заемайки идеи от младия когресмен Джак Кемп, икономистите Робърт Мъндел и Артър Лафър (един от авторите на тази статия), Рейгън убеди американците, че лекът за десетилетието на икономическо неразположение е да се намали тежестта на регулаторната и данъчната политика, за да се насърчат работата и производството.

По-ниските данъчни ставки, прогнозира Рейгън, ще намалят безработицата и ще помогнат за стабилизиране на цените. Тази революционна концепция не беше лесна за лансиране дори в Републиканската партия. Много републиканци, включително сенаторът Бари Голдуотър, бяха гласували против намаляването на данъчните ставки, предложено от президента Кенеди; и когато Рейгън предложи идеята си, Джордж Х. У. Буш я осмя като „вуду икономика“. Лидерът на републиканците в сената Хауърд Бейкър нарече политиката „хазарт“.

Данъчният закон за икономическо възстановяване от 1981 г. намали ставките за всяка група доходи с поне една четвърт и понижи пределната данъчна ставка от 70% на 50%. Законът за данъчната реформа от 1986 г. допълнително я сви до 28%. Залогът се изплати:

Последна актуализация: 01:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 0 rate down comment 0
abdul
преди 2 години
Леле леле, пич, ако знаеш колко живо ме интересуват твоите разбирания за моите разбирания за "съвременната икономика".. хахаха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 2 години
що да е странно.. знаеш че по всяко време може да пуснат.печатницата и да ти ги върнат ... всичко е ток!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 4
evlogi
преди 2 години
Странно нещо е светът ,а?Всеки знае че си *** и няма да си ги върнеш, пък е готов да ти заема средства при 0.77% за 5 годишен и 1.29% за десетгодишен дълг.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 4
evlogi
преди 2 години
Леле леле.Пич, разбиранията ти за съвременната икономика са много близко до тези на амебата за квантовата механика.Толкова си далеч от истината, че и телескопа Хъбъл да ти връчат,няма да я видиш..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 1
abdul
преди 2 години
Че от какво друго може да зависи една командна планова икономика, базирана основно на въздух под налягане? Не вярваш? Виж топ 10 компаниите по капитализация в САШ.БВПто на САЩ се състои основно от "интелектуална собственост". Това е нещо, което днес го има, утре го няма, а в ерата на ФЕД това зависи от не повече от 1 човек.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 6
Императорът
преди 2 години
Защо давате за например Рейгън до безкрайност, като имаме ного по-пресен пример? Нима при Доналд не се случи същото само за 4 години? САЩ отдавна не са имали по-способен президент от този велик мъж... и техният просперитет щеше да продължи, ако "демократите" не бяха извършили де факто преврат, туряйки в белият дом слабoyмният kpeтен байдън !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 6
fon
преди 2 години
Да се твърди, че икономиката на САЩ зависи от един човек, дори и президент е нещо като логиката при "Звездите ми говорят"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 4
дядя Вова
преди 2 години
Уйде коня у ряката. Въпроса е, кога ще се скъса бента, че да се удави коня.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 4
дядя Вова
преди 2 години
Ще сложи ли Байдън край на ерата на просперитет на Рейгън? > Байдън не може да се ориентира в пространството и времето, щал да слага начало или край!? Смешки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още