IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще сложи ли Байдън край на ерата на просперитет на Рейгън?

40 години след данъчните съкращения от 1981 г. Америка трябва да преговори уроците на икономическата революция от страната на предлагането

13:37 | 13.08.21 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

• Чистите заплати се увеличиха във всички групи доходи през 80-те години, а реалният среден доход на семейство се повиши с близо 8 000 долара (по днешни цени) през годините на Рейгън - от 60 597 долара през 1981 г. до 68 299 долара през 1989 г., след рязкото спадане по време на президентството на Картър. Десетки милиони американци се изкачиха нагоре по скалата на доходите през 80-те години на миналия век; 86% от домакинствата в най-бедния квинтил по доходи през 1980 г. преминаха в по-висок такъв до 1990 г.

• Лихвата по 30-годишните ипотечни кредити спадна значително - от повече от 18% през 1981 г. до под 10% в края на президентството на Рейгън. Инфлацията намаля от близо 14% през 1980 г. на по-малко от 4% до края на 80 -те години. Индексът на мизерията се сви наполовина.

• Брутният вътрешен продукт нарастваше със средногодишен темп от 7,3% в периода 1981-89 г. Както се изрази покойният Робърт Бартли, редактор на тези страници, в книгата си от 1992 г. „Седемте тлъсти години“, това е еквивалентът на „изграждане на една нова Калифорния“.

• От 1980 г. до 1990 г. данъчните приходи почти се удвоиха номинално, въпреки че повечето ставки паднаха повече от наполовина. Делът на данъците, плащани от горния 1% по богатство, се увеличи от 19% на 26% при Рейгън, а впоследствие достигна до 40%.

• Политиката на Рейгън възвести безпрецедентна ера на създаване на богатство. Борсовият индекс Dow Jones преди намалението на данъците на Рейгън беше приблизително 1000 пункта. Четиридесет години по-късно той е на ниво от около 35 000. Бордът на Федералния резерв изчислява, че богатството на домакинствата в САЩ се е увеличило с близо 100 трилиона долара в реално изражение между 1980 и 2020 г.

Единственото оплакване от либералните демократи, което имаше голяма тежест по време на просперитета при Ригън, беше, че неговата политика допусна дългът да се увеличи значително. Националният дълг бе 38% от БВП през 1983 г., но богатството се увеличаваше бързо. Сравнете това с призива на Байдън за дефицит в разгара на икономическо възстановяване, който би повишил съотношението дълг/БВП над 130%, три пъти повече от това в най-лошата година на Рейгън.

Една от най-впечатляващите последици от намаляването на данъците при Рейгън бе тяхният продължителен ефект. Макар че федералните ставки на данъка върху доходите се колебаеха между 30% и 40% след оттеглянето на Рейгън, това е много далеч от петдесетте години преди той да встъпи в длъжност, когато пределната данъчна ставка никога не падна под 63%. Нито един сериозен политик не е обмислял да вдигне лихвите обратно до техните исторически върхове.

До този момент. Байдън иска да заличи 40-годишния напредък и да се върне към „Шоуто на 70-те“, с отвързани разходи за социално подпомагане и икономически политики за скубане на богатите. Ако Рейгън беше жив, мислим, че знаем какво би казал: „Е, пак започват.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 0 rate down comment 0
abdul
преди 2 години
Леле леле, пич, ако знаеш колко живо ме интересуват твоите разбирания за моите разбирания за "съвременната икономика".. хахаха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 2 години
що да е странно.. знаеш че по всяко време може да пуснат.печатницата и да ти ги върнат ... всичко е ток!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 4
evlogi
преди 2 години
Странно нещо е светът ,а?Всеки знае че си *** и няма да си ги върнеш, пък е готов да ти заема средства при 0.77% за 5 годишен и 1.29% за десетгодишен дълг.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 4
evlogi
преди 2 години
Леле леле.Пич, разбиранията ти за съвременната икономика са много близко до тези на амебата за квантовата механика.Толкова си далеч от истината, че и телескопа Хъбъл да ти връчат,няма да я видиш..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 1
abdul
преди 2 години
Че от какво друго може да зависи една командна планова икономика, базирана основно на въздух под налягане? Не вярваш? Виж топ 10 компаниите по капитализация в САШ.БВПто на САЩ се състои основно от "интелектуална собственост". Това е нещо, което днес го има, утре го няма, а в ерата на ФЕД това зависи от не повече от 1 човек.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 6
Императорът
преди 2 години
Защо давате за например Рейгън до безкрайност, като имаме ного по-пресен пример? Нима при Доналд не се случи същото само за 4 години? САЩ отдавна не са имали по-способен президент от този велик мъж... и техният просперитет щеше да продължи, ако "демократите" не бяха извършили де факто преврат, туряйки в белият дом слабoyмният kpeтен байдън !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 6
fon
преди 2 години
Да се твърди, че икономиката на САЩ зависи от един човек, дори и президент е нещо като логиката при "Звездите ми говорят"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 4
дядя Вова
преди 2 години
Уйде коня у ряката. Въпроса е, кога ще се скъса бента, че да се удави коня.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 4
дядя Вова
преди 2 години
Ще сложи ли Байдън край на ерата на просперитет на Рейгън? > Байдън не може да се ориентира в пространството и времето, щал да слага начало или край!? Смешки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още