IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кристалина Георгиева: Новите СПТ трябва да се използват възможно най-ефективно

Нужна е отчетност и прозрачност, като възможно най-голяма част се насочи към най-нуждаещите се страни, смята ръководителят на МВФ

21:09 | 24.08.21 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Кристалина Георгиева. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Кристалина Георгиева. Снимка: Bloomberg

Ние предоставяме рамка за оценка на макроикономическите последици от новото разпределение, неговото статистическо третиране и управление, и как това може да повлияе на устойчивостта на дълга. Фондът ще предоставя редовни актуализации за всички транзакции със СПТ, както и последващ доклад за тяхното използване след две години.

Трето, с все по-различните икономически състояния поради пандемията, ние трябва да отидем по-далеч, за да гарантираме, че повече СПТ ще бъдат предоставени на тези, които имат най-голяма нужда от тях. Ето защо МВФ насърчава доброволното насочване на СПТ от страни със силни външни позиции към най-бедните и най-уязвимите нации.

Чрез усилване на въздействието на новото разпределение, пренасочването на СПТ би могло да помогне на най-нуждаещите се, като същевременно намали риска от социална и икономическа нестабилност, която може да засегне всички нас.

Добрата новина е, че можем да надграждаме върху постигнатия досега напредък. През последните 16 месеца някои страни в по-добро положение обещаха да отпуснат общо 24 милиарда долара, включително 15 милиарда долара от съществуващите СПТ, на Тръста за намаляване на бедността и стимулиране на растежа (PRGT) на МВФ, който предоставя преференциалнли заеми на страни с ниски доходи. Надяваме се да видим допълнителна подкрепа за PRGT от новите СПТ.

МВФ също се ангажира със своите членове относно евентуален нов Тръст за устойчивост, който би могъл да използва СПТ, за да помогне на бедните и уязвимите страни със структурната трансформация, включително предизвикателства, свързани с климата. Друга възможност би могла да бъде насочването на СПТ в подкрепа на кредитирането от международни банки за развитие.

Разбира се, СПТ не са магическа пръчка. Те трябва да бъдат част от по-широка програма за колективни действия на държави и международни институции. От началото на пандемията МВФ изигра своята роля, осигурявайки около 117 млрд. долара ново финансиране на 85 държави - и облекчаване обслужването на дълга на 29 държави с ниски доходи. Фондът също така обедини сили със Световната банка, Световната здравна организация и Световната търговска организация, за да подкрепи спешната задача за ваксиниране на света.

Поетът Робърт Фрост пишеше за „пътя, по който не сме поели“. Сега имаме уникална възможност да поемем по правилния път, тъй като светът се стреми към по-устойчиво бъдеще. Ние от МВФ се ангажираме да направим всичко възможно, за да гарантираме, че това историческо разпределение на СПТ, използвано разумно, ще изиграе своята роля за насърчаването на силно и устойчиво глобално възстановяване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 0
bgMan
преди 2 години
Политиците ако бяха ефективни нямаше да са политици, а успешни бизнесмени. Никва ефективност не може да се очаква от хора, които извън политиката не стават за нищо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
julian12
преди 2 години
Тази жена каза в прав текст, че следващата стъпка зависи от ваксинационните паспорти и те трявба да ссссе въведат на 100%. Изводите са за вас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
abdul
преди 2 години
Наглост безгранична.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още