IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Климатичните действия ще буксуват, докато не се реши финансовият проблем

Голямото препятствие вече не е предлагането на чиста енергия, а нуждата от преоборудване на цялата икономика

21:15 | 30.08.21 г. 18
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Дебатът за климата, пише за Financial Times Сам Айри (анализатор в UBS), може да бъде обхванат от три прости въпроса: Има ли спешна ситуация? Ще я адресираме ли? И кой трябва да плати разходите?

Изглежда, че първият въпрос бе уреден от последния доклад на Междуправителствения панел за климатичните промени (IPCC) и заключението му, че вероятно ще изпитаме глобално затопляне с 1,5°C в рамките на 20 години, което Парижкото споразумение се надяваше да избегне. Вторият въпрос трябва да бъде решен този ноември на Конференцията по климата на ООН в Глазгоу, на която за първи път в историята ще участват САЩ, Европа и Китай, вече като обещали път към нулеви нетни емисии. Така че повторението на конференцията от 2019 г., където не беше договорено нищо забележително, изглежда почти немислимо. Което означава, че днес оставаме с последния и най-труден въпрос: как да платим за зеления преход.

Това вече не е въпрос за енергийния сектор, където чистите технологии узряват от десетилетия. Нашето изследване показва, че ако можем просто да вземем капитала, който все още инвестираме всяка година във въглища, нефт и газ (напоследък около трилион долара) и го прехвърлим към зелени проекти (където харчим много по-малко), бихме могли най-малкото да удвоим нашия бюджет за чиста енергия и да се поставим на пътя за постигане на 100% снабдяване с чиста енергия. 

Но предлагането на чиста енергия не е единственото, от което се нуждаем. Имаме нужда и от търсене на чиста енергия. В крайна сметка това означава, че ще трябва да заменим всички активи в икономиката, като например сгради, бойлери и готварски печки, които работят с изкопаеми горива. Нашето изследване сочи, че точно тук ще са необходими големите пари.

Вземете като прост пример домашен хладилник-фризер с рейтинг A. Ако работи с типично захранване, той може да излъчва 175 кг CO2 емисии всяка година. За да се отървете от тези емисии, трябва да го включите към възобновяемо захранване. Тъй като премията за възобновяемите енергийни източници вече клони към нула, това скоро ще бъде опция на много места.

По-трудно е да си представим как ще смените този хладилник, когато той се повреди. Тогава ще ви трябват много неща, които все още не съществуват: метали, пластмаси, гума, стъкло, бои, лепила, електроника, хладилен агент, пяна за изолацията и т.н., всичките с нулев въглерод.

Ще ви трябват тези неща, произведени, експедирани и сглобени чрез верига за доставки с нулев въглерод. Служителите по тази верига на доставки ще трябва да работят в офиси и фабрики с нулев въглерод по целия свят. И когато новият уред излезе на пазара, ще трябва да го купите чрез уебсайт с нулеви въглеродни емисии, който предлага доставка в рециклируеми опаковки и за предпочитане с възможност за рециклиране на стария ви уред.

Това, което важи за вас, се отнася за всички. В света има 1,5 милиарда домашни хладилници, a 200 милиона нови се продават всяка година. И това, което важи за хладилниците, ще важи за всичко останало - от смесителни уреди до острилки за моливи. Общо смятаме, че до 300 трлн. долара допълнителни инвестиции може да са необходими за преоборудване на световната икономика с активи, които могат да бъдат произведени, дистрибутирани, експлоатирани и в крайна сметка рециклирани, използвайки само чисти енергийни източници.

За да поставим това в контекст, инвестиционните разходи на човечеството днес (за всичко, което правим) са около 20 трилиона долара годишно. Намирането на още 300 трилиона долара за 30 години може да не е невъзможно. Но в такъв случай нашият инвестиционен бюджет трябва да се увеличи с 50% от утре, като увеличението трябва да бъде финансирано по някакъв начин. Вариантите са да се увеличи дългът, да се вдигнат данъците (включително върху богатството) или да се възприеме военновременен манталитет, като се жертва жизненият стандарт. Никой от тях не е политически привлекателен, което в дълбочина е причината финансовият въпрос да остава без отговор - и климатичната криза нерешена.

Друга възможност е да си поставяме големи цели, но да не ги постигаме, като само наблюдаваме как се развиват по-екстремните температурни сценарии, очертани от IPCC. Ако искаме да избегнем този ужасен резултат, трябва спешно да се заемем с въпроса как може да платим за по-добър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 5
zelka007
преди 2 години
дали пък военните не използват вече електрически машини ... ?! ... https://defensereview.com/defrev-exclusive-advanced-ground-mobility-vehicle-agmv-jltv-tech-demonstrator/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 2
scott
преди 2 години
А, ДА, ПРАВИТЕЛСТВАТА ШЕ ПРЕСТАНАТ ДА КОПАТ, АКО ГИ ЗАДУШИТЕ.....нищо, военните ше продължът да вкарват пари в нефта, че им требва. А тех не мож да ги забаламосета с порпаганда. нуждата си е нужда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 2
scott
преди 2 години
Мръсни ***, сега вече, наистина ме ядосахте!ЗНАЧИ, ЮЗЪРИТЕ ШЕ СПЪТ И ДА ЯДЪТ, ЩОТО БЪЛВАТ ВЪГЛЕРОД, ПОСЛЕ!АМИ ВОЕННИТЕ И АТОМНИТЕ ЦЕНТРАЛИ? Как ше направиш екологична бомба, с нулеви емисии? Ами двигателите с ДВГ? АРМЧИИТЕ С ДВГ ВОЮВАТ, АКО НЕ ЗНАЕТЕ? ИЛИ ЯДРЕНИТЕ БОЙНОИ ГЛАВИ? 300 трилки оскубани от юзърите,у тез вече са у нирвана за светлото екологично бъдеще и опаааааааааааа - пусни атомната бомба да ги залесим. Ами вулканите? Те като как така ше плащат въглеродни емисии? Че на сичкото отгоре, изригват и на дъното на океана?!?!? ТОЙ КОГА ШЕ СИ ПЛАТИ? А, ДА, ФИТОПЛАНКТОНЪТ НА ДЪЛБОЧИНА 100 МЕТРА Е ВИНОВЕН ЗА ПОВЧЕ ОТ 50 ПРОЦЕНТА ОТ ПАРНИКОВИЯ ЕФЕКТ! НЕГО КОГА ШЕ ГО "позоленим"? Вашта мамичка долна и извратена, зелена! Пишем си тихо и напително едно есе за климатот и влиянието върху икономиката. за кеф и да си кълчим мозъкот. Викам си, на възраст съм, самоук съм, нема кво да се бутам. Обаче7 ТАЗ СТАТИЕС НАИСТИНА МЕ ЯДОСА. очаквай скоро: есето ми към академията. АТОМНА БОНБА ШЩЕ ПАДНЕ, КАЗВАМ ВИ...............и пок мож да си го неглежирате, щот не е политкоректно.ОМРЕТЕ И ОСПЕХИ ЗАНАПРЕДЕ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 2
julian12
преди 2 години
Всичко свързано с финансовата реформа - да си дойдем на думата. Финансовата реформа, разбира се е стадото е под строй, а вълците си правят каквото искат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 2
Pyramid
преди 2 години
"ИСКАМ ДА ОСТАВЯ НЕЩО ПО-ДОБРО". Егати бъгавата платформа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 3
Императорът
преди 2 години
Забележете: зелените талибанци удвояват сумата която искат да заграбят на всеки 3-4 месеца !!! Бяха 150 ГБ, сега са 300 ГБ !!!А няма ли да е милиард пъти по-лесно и икономически оправдано просто да ги разстреляме?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
Pyramid
преди 2 години
Позволих си да сложа минус. Светът ще ми просъществува и след нас. Въпросът е, че е тръгнал да се на оформя като ад, а аз, искам да не оставя на децата си нещо по-добро. И залесяването, за жалост, не може всичко да реши. С най-добри на чувства.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 5
ing5rov
преди 2 години
Залесяването решава всички климатични проблеми ... слава Богу светът е просъществувал и без въглеродни квоти досега .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още