IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стратегията за световното обществено здраве: Всяка страна за себе си

Африка се опитва сама да се справи с недостига на коронавирусни и други ваксини

09:02 | 22.09.21 г. 7
<p>
	<em>Снимка: Angel Garcia/Bloomberg</em></p>

Снимка: Angel Garcia/Bloomberg

Президентът на САЩ Доналд Тръмп не криеше плановете си за това да постави страната си в центъра на отговора на пандемията. Европа (с умишлен контраст) декларира, че „никой не е в безопасност, освен ако всички не са в безопасност“ и организира набиране на средства за глобалния отговор.

Африка обаче не смята, че това се е отразило особено на континента и че помощта от бившите колонизатори е променила нещо. „COVID разкри Запада“, казва Питър Уайсва, специалист по обществено здраве от Уганда и член на държавната консултативна група по имунизация. Той посочва, че заради страните, които трупат ваксини или отказват да признаят произведените от Индия версии на ваксината Oxford/AstraZeneca, доказват, че Западът не е нито демократичен, нито справедлив.

Някои по-богати страни признават, че проблем има. Франция и Германия оглавяват натиска за „укрепване“ на Световната здравна организация - усилие, което се превърна в предложение за договор за пандемия, което се изготвя от работна група. „Основна грижа за Германия е нарастващото несъответствие между очакванията на света спрямо СЗО, от една страна, и фактическите възможности на СЗО – правни, технически и преди всичко финансови“, коментира говорител на здравното министерство на Германия.

Отворен е въпросът дали тези усилия ще имат значение. Както показа пандемията, няма голямо значение какви споразумения или насоки има на хартия, ако силните играчи не искат да помогнат, когато настъпи криза.

За страните по света политическият натиск да се даде приоритет на вътрешното търсене е неизбежен. Страните от ЕС - включително Германия и Франция, многократно пренебрегнаха СЗО, включително призивът за мораториум на бустерните дози, докато 10 процента от населението на всяка страна бъде ваксинирано.

Или да вземем Индия. Отначало Делхи видя пандемията като възможност да покаже своите умения за производство на лекарства, като в края на март се похвали, че доставките на ваксини в чужбина са повече, отколкото в страната. Когато обаче делта вариантът се появи на субконтинента седмици по-късно, правителството бързо направи обратен завой и забрани износа.

Проблемът за Африка е, че докато има решителност за регионална самостоятелност, ресурсите и влиянието са друг въпрос. Икономическата мощ на континента е слаба и способността му да влияе на нещата в световен мащаб е ограничена, според Алию от Нигерия.

„Добре е да има регионална солидарност“, добавя той. „Също така е важно ... Западът да разбере, че сътрудничеството с развиващите се страни е от ключово значение за спиране на бъдещите пандемии“, заключава той.

Това е нещо познато за бедните страни. При разпространението на ебола и зика богатите страни изляха ресурси в Африка и Латинска Америка с надеждата да овладеят тези вируси. Неравният достъп до лекарства за ХИВ доведе до създаването на Глобалния фонд. Избухването на Ебола през 2014 г. спомогна за създаването на Коалиция за иновации за готовност за епидемии (CEPI), фондация, която финансира ранни изследвания на ваксината срещу коронавирус на Moderna.

COVID-19 обаче бележи „регресия“ към по-крепостен подход към здравната сигурност, казва Рану Дилон, съветник на президента на Гвинея по време на епидемията от ебола. Big Pharma също така се съпротивляваше на молбите на Африка за сътрудничество. Засега нито една компания не е подписала договор за споделяне на знания нито с южноафриканския център за иРНК, нито със сенегалската фабрика за ваксини срещу коронавирус, въпреки че BioNTech работи с Руанда и Сенегал в споразумение, подкрепено от Европейската комисия, за производство на експериментални туберкулозни и маларийни ваксини.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:41 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 2 години
нема се плашите Африка... ако не може да ни биете со индустрия и со пари... со мурр ще успеете! Бъдещете е ваше и гледайте да не се самозатрете от алчност като нас белите тарикати!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 1
bgMan
преди 2 години
Всяка страна за себе си не е непременно само лошо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 1
mrynmryn
преди 2 години
Като се бяха нажабили с ебола, щото не си мият ръцете, не им ли помогна пак останалия свят? Там просто са свикнали отгоре да им се спуска, за това няма и една читава държава там.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
В стратегията за световното здраве не е включена речта на Байдън на трибуната на ООН: всички по света да се фъргаме да защитаваме ЛГБТ. Излекувайте САЩ и тигава ми говорете за световно здраве!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Eто го поредния неграмотен *** с "мнение" за нещо, от което няма никаква представа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 4
julian12
преди 2 години
ТОва, което става е стратеия за световно поробване, но не и световно обществено здраве.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 4
julian12
преди 2 години
На никой не му трябват ваксини понеже не са особено ефективни. Трябва им евтино лекарство, което доказано супер ефективно:https://***.youtube.com/watch?v=PYMLMcHQxU8
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още