IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Федералният резерв трябва да изостави бъдещите насоки

Той ги обвързва със собствените си прогнози, но проблемът е, че не е добър в предвиждането

19:20 | 21.09.21 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Какво тогава обяснява решимостта на Фед да поддържа политиката в съответствие с мрачните си прогнози от 2020 г.? Безработицата е една от обясненията. Настоящото й ниво от 5,2% е съществено по-високо от това от февруари 2020 г. (3,5%). Както обаче отбеляза президентът на клона на Фед в Сейнт Луис Джеймс Булард, в действителност трудовият пазар в момента е затегнат. Заплатите през август бяха с 4,3% по-високи, отколкото преди година, най-бързото покачване от десетилетия (с изключение на първите месеци на пандемията). Служебните екстри се увеличават. Молбите за обезщетения при безработица през седмицата, приключила на 4 септември, паднаха до ново пандемично дъно. Бизнесът - от търговията на дребно до промишлеността - съобщава за трудности при набирането на персонал, тъй като съотношението на безработните към свободните работни места се доближава до историческото дъно. Доколкото безработица днес е по-висока, отколкото преди пандемията, това отразява повече несъответствието при уменията, отколкото недостатъчното търсене.

Друго обяснение за застоя в политиката на Фед е, че днешните солидни увеличения на цените са, както ни увери председателят Джей Пауъл, до голяма степен „преходни“. Те отразяват „базовите ефекти“ върху инфлацията от изкуствено ниското ниво през пролетта на 2020 г. или временните пандемични „тесни места“ във веригите на доставки. Но тези обяснения звучат все по-банално. Основните базови ефекти се изчерпаха, а тесните места все повече приличат на трайни ограничения в предлагането. Най-новото проучване сред потребителите на клона на Фед в Ню Йорк противоречи на Пауъл, като показва, че инфлационните очаквания са на ниво от 4% през следващите три години.

Най-убедителното обяснение за отказа на Фед да адаптира политиката към динамичните икономически данни в такъв случай няма много общо с тълкуването на тези данни, а е свързано с решимостта на ръководителите на Фед да потвърдят предишните прогнози за собственото си бъдещо поведение. Съществува и скорошно доказателство за тази практика.

През март 2018 г. тогавашният президент на клона на Фед в Минеаполис Нийл Кашкари заяви, че е щял да повиши лихвите него месец, ако „беше на мястото на председателя“, защото „казахме на пазарите, че ще вдигнем лихвите“. Тоест, той би повишил лихвите не защото данните го оправдават.

А миналата година президентът на клона на Федералния резерв в Далас Робърт Каплан разкри, че прогнозите му за лихвите през декември 2020 г. са отразявали „бъдещите насоки, които дадохме през септември“. „След като взехме това решение - обясни той - мисля, че то е важно за доверието във Фед.“ Тоест, Фед е надежден, когато прави това, което е казал, че очаква да направи, дори когато тези очаквания се основават на неточни икономически прогнози.

Това разсъждение е погрешно. Пазарът не очаква от Фед да знае всичко за собственото си поведение, а да остане посветен на разумна и ясно формулирана политическа рамка. Това означава адаптиране на политиката към развития, които не са били предвидени. И доколкото „бъдещите насоки“ за лихвените проценти стоят на пътя на подобна адаптация, те трябва да бъдат премахнати.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
julian12
преди 2 години
+100Само ако хората имаха малко повече познания по финанси и икономика.Е, това не се учи в училище. Там те правят робче.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
bgMan
преди 2 години
Който не е добър в предвиждането фалира и изчезва от пейзажа, а на негово място идва друг, който е по-добър в предвиждането. Аз мисля, че ФЕД са си много добри във всичко, просто целите им въобще не са такива каквито се обявявяват в публичното пространство. За истинските им цели всъщност можете да погледнете всички резултати и следствия от действията им. Това е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
дядя Вова
преди 2 години
Има-няма 95% от заглавията + подзаглавията ме отказват от четене. Не се оплаквам, констатирам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
дядя Вова
преди 2 години
Бойче, проверявай Пешето да не се е нафиркал на работа. Виж заглавието и подзаглавието Крокодилът е повече дълъг отколкото зелен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още