IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво накара Путин да приеме климатичните рискове сериозно

Промените в Кремъл са закъснял отговор на предприетите действия в Европа и САЩ и сега се очаква да се ускорят още

17:53 | 06.10.21 г. 13
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Русия вижда голям потенциал за печалба от топенето на ледовете в Арктика, тъй като се улеснява товарният трафик по маршрута през северно море към Азия и Европа. Но същото това глобално затопляне струва на икономиката ѝ милиарди долари за щети по инфраструктурата всяка година, тъй като размразяващият се пермафрост в Сибир застрашава целостта на пътища, тръбопроводи, сгради.

Управителят на Руската централна банка Елвира Набиулина подчерта заплахата по време на индустриална конференция през септември, посочвайки, че регулаторът е преминал от „неутралитет“ по екологичния въпрос към това да насърчава финансовите институции и компании да предприемат действия.

Но не всички в руските политически среди са убедени във важността на темата. Целта за намаляване на въглерода на ЕС е „идеологически“ зелена и не е ясно дали значително ще се отрази на климата, смята Максим Медведков, бивш преговарящ на Русия със Световната търговска организация (СТО), който сега е съветник на Центъра за експертиза на СТО в Москва. „ЕС е лишен от ресурси – а ние седим върху тях“, коментира той. „Разумно ли е да се откажем от това преимущество?“, пита той.

Русия ратифицира Парижкото споразумение за климата от 2015 г. преди две години, но реално не предприе значителни действия, докато Путин не разпореди разработването на въглеродна стратегия миналия юни. Той подписа климатичен закон през юли, с който се създава рамка за зелени проекти и развитието на въглеродна търговия.

Също така премиерът Михаил Мишустин предупреди най-големите металургични и добивни компании, че може да им бъдат наложени допълнителни въглеродни такси. Путин пък призова за развитието на станции за соларни панели и зеления водород по време на годишния си икономически форум във Владивосток миналия месец.

Сега климатичният въпрос е на предни позиции в дневния ред на Путин, посочват двама души, близки до Кремъл. Фигури като Мишустин и началникът на „Сбербанк“ Херман Греф са изиграли роля в еволюцията на възгледите му, като самият президент също е наблюдавал фокусирането на водещи компании върху ESG (околна среда, социална дейност и управление) политиките, посочва един от запознатите.

Кремъл също така прие назначението на бившия държавен секретар Джон Кери за представител на американския президент по въпросите на климата като сигнал за нарастващата важност в международната политика, коментират четиримата източници на Bloomberg. Путин, който разговаря с Кери по време на посещение в Москва през юли, отговори като назначи влиятелната фигура на Анатоли Чубаис като свой специален представител по въпросите на устойчивото развитие.

Макар политиките да вървят в правилната посока, руските власти гледат на климатичния въпрос като на начин да се облекчат политическите трудности и да се преодолеят санкциите, като се привлекат чуждестранни инвестиции, коментира Владимир Чупров, ръководител на енергийната програма на Greenpeace Русия.

Страните не трябва да използват преговорите в Глазгоу, за да се опитват да увеличават разходите чрез въглеродни регулации „под предлога за климата“, което само ще доведе до нови търговски бариери и взаимни обвинения, коментира руският икономически министър Максим Решетников в четвъртък. „Трябва да преодолеем различията, които имаме“, коментира още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 0 rate down comment 2
0pk
преди 2 години
Зелката е агент той и няма да се издаде :Dhttps://youtu.be/hZ3s-TxcosI
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 2
michaelis23
преди 2 години
и настана тишина ... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 3
0pk
преди 2 години
Зелков, сега *** като погребът европейска зелена мечта и почнат да си я строят у тях си, ти ще емигрираш ли, за да градиш светлото зелено бъдеще?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 2
zelka007
преди 2 години
пхаха ... ти ли говориш за независимости ... ?! ... ти специално требе да си по тих от водата в такава тема ... вовата се гласи да използва засаждането на гори , за компенсиране на въглеродно интензивните си производства , щото при цена от 70-80 евра на тон въглерод , това вече е изгоден бизнес в някои части на света ... :))) ... а тази цена наближава с бързи темпове ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 6
дядя Вова
преди 2 години
Кой съвсем случайно държи златната акция на въглеводородите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 6
дядя Вова
преди 2 години
До всички отворковци - валидолче, сядаме на по-ниско да не паднем и гледаме: h t t p s :// youtu.be/OAkl0usmjD4
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 4
дядя Вова
преди 2 години
Смешници като вас, англосаксонските роби. Роб не значи непременно беден. Роб означава зависим! Кой в Малкобритания или САЩ е независим? И милионерите трябва да са супер-политкокертни що ще ги изнасили МАТРИЦАТА !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 2
bgMan
преди 2 години
Кризата на третата възраст го е накарала.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 4
дядя Вова
преди 2 години
YES :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 3
korn
преди 2 години
Няма такива смешници като вас, руските роби. Ако статията беше за някой европейски лидер, всичките смешници като тебе тук, Императорката, Ингрева, и другите бавноразвиващисе, щяхте да обеснявате колко е зле човека. Но щом е за Путин, мълчим, като ***. А да, и Русия още отначало се включи в Парижкото спорузомение за климата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още