IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предстоящата климатична конференция на ООН е реална възможност

Пътят към нова енергийна икономика е ясен, но е технически и политически труден

22:00 | 21.10.21 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Иновациите ще играят решаваща роля. Трябва преди всичко да се научим как да управляваме сложните нови електроенергийни системи. Това ще изисква цифрови технологии, които от своя страна трябва да бъдат защитени срещу кибератаки. Важни ще бъдат и иновациите в индустриалните процеси. Необходимите нови технологии ще включват сложни батерии, водородни електролизатори, усъвършенствани биогорива и иновации за улавяне и използване на CO2. Това ще изисква големи инвестиции в научна и развойна дейност.

Всичко това ще изисква огромни инвестиции както от публичния, така и от частния сектор, като последният трябва да бъде движен от правилните стимули и регулации. Моделът на инвестиране в енергия ще се промени, от изкопаеми горива към батерии. Според WEO 2021, инвестициите, свързани с прехода към нулеви емисии, ще трябва да достигнат 4 трлн. долара годишно до 2030 г. от около 1 трлн. сега. Тези огромни инвестиции ще бъдат частично компенсирани от по-ниските оперативни разходи: средните сметки за енергия на домакинствата би трябвало, твърди МАЕ, всъщност да бъдат по-ниски при NZE през 2030 и 2050 г., отколкото при STEPS.

Най-голямото предизвикателство ще бъде финансирането на необходимите инвестиции, особено в развиващите се държави (различни от Китай). Мeждународните банки за развитие ще трябва да играят водеща роля, но голяма част от усилията ще трябва да бъдат насочени към стимулиране на частните инвестиции. От решаващо значение ще бъде и предоставянето на необходимото ноу-хау за развиващите се страни, за да направят скок към новата енергийна икономика. Но в много развиващи се икономики въглищата са доминиращото гориво за производство на електроенергия. Постепенното им изоставяне ще бъде трудно предизвикателство.

Въпреки че изглежда има ясен път към енергийна икономика с нулеви емисии, той е наистина труден. Труден е технически и още по-труден политически. В първия аспект докладът разкрива сложността на въвеждането на коренно нова система, някои от чиито оперативни деетайли все още са неясни, като същевременно се гарантира, че домакинствата и предприятията продължават да имат енергията, от която не само се нуждаят, но и за която ще настояват. Що се отнася до втория аспект, най-належащата грижа на правителствата трябва да бъде следната: осветлението, отоплението, охлаждането и транспортирането са проблемни. Ако хората, които са свикнали с тях, ги намират за неналични или недостъпни, те ще реагират с бурна ярост. Сегашното ни затруднение с високите цени на енергията е отрезвяващо предупреждение. За да се случи тази енергийна революция, тя трябва да бъде планирана и изпълнена с разбиране както на многото сложни въпроси, така и на рисковете от политическа реакция, ако процесът се обърка.

Както се подчертава в доклада на МАЕ, правителствата трябва да играят централна роля в справянето с тази огромни глобални външни фактори. Само като действат в сътрудничество, те могат да създадат регулаторната рамка за толкова голяма промяна в поведението на частния сектор. COP26 може да е последният шанс да се постави човечеството на пътя към нетната нула до 2050 г. Ако правителствата не се възползват от този шанс сега, промяната вероятно няма да се случи с необходимите мащаб и скорост. Това е огромна отговорност и не по-малко огромна задача. Правителствата нямат друг реален избор, освен да отговорят на предизвикателтвото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:11 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 3
zelka007
преди 2 години
костя копейкин само това ли измисли ... ?! ... слаба ракия ... а скучната компания на мъск-а започват да копаят 29км тунел под вегас с 51 станции за качване и слизане ... екстра си бачка там системата , по едно време миналата година се беше закъхърил ... :))) ... yandex --> tesla loop las vegas
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
дядя Вова
преди 2 години
Света е крайно време да се откаже от перки и слънчаци. Не връщат вложената енергия, а перките са вредни за хора и животни с инфразвука си. СВЕТЪТ ДА СВИКВА ДА ЖИВЕЕ С ФОТОСИНТЕЗА, червейчета и бубулечки. Със зеле много вървят..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 3
zelka007
преди 2 години
света му дреме на шмайзера какво си пишете тука из форума импе , декарбонизират си мрежите и се електрифицират ... че даже и зелен водород си внедряват ... не още масово но си внедряват ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
Императорът
преди 2 години
"Вече не е необходимо да се дискутира науката за антропогенното изменение на климата." "революцията в енергийната система се превърна в необходимост. " " STEPS просто стабилизират емисиите, което гарантира постоянно повишаващи се температури. " "Ядрото на новата система ще бъде електричеството, генерирано от възобновяеми източници." "Светът ще изисква огромно ускорение в предлагането на чиста електроенергия през следващото десетилетие. " - Да издирвам ли още необосновани и дори абсурдни твърдения в тоя пасквил, които се налагат като някаква даденост ??? Зеленашите крякат все по-истерически и това ще продължи, докато разбунтувалите се хора не им размажат моpдите !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
На конференцията да се обсъди ползата от неваксинирането = по-малък въглероден отпечатък на човечеството! Или наопъки?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още