IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Не зад всеки ръст при суровините стои пазарна манипулация

По-доброто обяснение за драматичното поскъпване на медта е това, което се случва с въглищата

16:02 | 22.10.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Освен това, ако някога е имало момент, в който зараждащият се китайски пазар за търговия със суровини е в отлично състоояние, той е точно сега, когато правителството е в кампания за насърчаване на „общия просперитет“ като обещание да се застъпи за малкия човек срещу алчните капиталисти.

По-доброто обяснение и за двете ситуации е нормалната предпазна мярка, която виждаме във всяка верига на доставки, пробуждаща се от дълъг сън. Суровините не пресъхват просто поради ефект от първи ред, при който крайните потребители изкупуват необходимите им запаси - по-важният фактор често е ефектът от втори ред, когато същите потребители изкупуват суровини, от които не се нуждаят, защото се притесняват, че ако изчакат повече, те ще отидат при конкурентите им. Trafigura естествено е голям играч в изкупуването на запаси от мед на LME, тъй като е най-големият чист търговец на пазара.

Вече видяхме признаци за това по-рано тази година, като Toyota наруши прословутия си ангажимент за производство с минималнли запаси, за да изгради буфер срещу недостига на чипове, който удари автомобилните производители по целия свят. В САЩ индикаторът за бизнес запасите на Института за управление на доставките през септември бе най-високият от началото на 80-те години на миналия век, като се изключат няколко скока след финансовата криза през 2008 г.

Погледнато от този ъгъл, дейността на Trafigura на пазара на мед изглежда също толкова рутинна, колкото и тази на Shenhua при въглищата. И двамата играчи имат клиенти, които зависят от тях за доставката на постоянен поток от суровини. И в двата случая продължителното спокойствие на пазара подлъга участниците относно това колко тежки условия са на път да се получат. Китайското търсене на мед има тенденция да достига своя връх към края на годината, тъй като сградите, при строежа на които са използвани стомана и цимент в по-ранните етапи, сега започват да се окабеляват и оборудват с електрически уреди - но наличните запаси намаляват.

Разбира се, разликата между разумен търговец, който запазва доставки за своите клиенти, и нечестният такъв, който кара конкурентите си да плащат прекомерно за осигуряването им, често е въпрос на възприятие при липсата на криминализиращи текстове. Едно от предимствата на пазарните манипулации, че те могат да бъдат адски трудно доказуеми.

Темата за бъдещото развитие на веригите за доставки ще бъде обсъдена по време на събитието Investor 20 по повод 20-тата годишнина на Investor.bg. Повече за събитието и програмата може да прочете тук.

 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още