IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Десет рискови сценария, които могат да дерайлират световното възстановяване

Най-голям е рискът от влошаване на отношенията между САЩ и Китай, рязко затягане на паричната политика в САЩ и имотен срив в Китай

12:01 | 30.10.21 г. 7
<p>
	<em>Снимка: Michael Nagle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Намеса на САЩ в конфликта Китай-Тайван

Нарастващата китайска агресия срещу Тайван от края на 2020 г. повиши риска от военен конфликт в Тайванския проток. Очакванията са Китай да се въздържа от целенасочено иницииране на директен конфликт с Тайван точно заради опасенията за намеса на САЩ. Освен това президентът на Тайван Цай Ин-уън отхвърли обявяване на независимост като изрична политическа цел.

Затоплянето на отношенията между САЩ и Тайван обаче накара Китай да започне редовни нахлувания в зоната за идентификация на ПВО на Тайван. Тези маневри повишават риска от военна грешка, като например случаен сблъсък между китайски и тайвански изтребители.

Евентуален конфликт би унищожил икономиката на Тайван, вкл. и полупроводниковата индустрия, на която разчитат глобалните вериги за доставки. Това рискува да привлече участници в конфликта като САЩ, Австралия и Япония, а това може да доведе до глобален конфликт с катастрофални последствия.

Връзките между ЕС и Китай значително се влошават

През март ЕС наложи санкции на Китай заради нарушения на човешките права в Синдзян. Последваха ответни санкции от Китай срещу десет лица от ЕС и четири организации. Това влоши отношенията между двете страни.

ЕС ще продължи да следва независим от САЩ подход към отношенията с Китай, но има риск да реши да наложи санкции срещу базирани в Синдзян компании, които да отразяват съществуващите забрани за внос и инвестиции в САЩ. Това може да се случи и в отговор на китайската политика в Хонконг и Тибет (и потенциално Тайван).

При такъв сценарий ще се стигне до допълнителни оперативни смущения на засегнатите китайски компании, а европейските компании, които оперират в ЕС, са уязвими на ответни мерки.

Тежките суши предизвикват глад

Моделите на изменението на климата сочат повишена честота на рисковете от влошаване на сушите. Досега тези събития бяха спорадични в отделни части на света. Те обаче могат да започнат да се случват по-синхронно и за продължителни периоди.

Интензивни горещи вълни удариха Канада и САЩ тази година, както и Гърция, Турция и Испания, които претърпяха опустошителни пожари през последните месеци. Променливото време, включително сушата, в Бразилия допринесе за покачването на цените на някои храни.

Екстремните климатични събития са само един от многото рискове. Недостиг на вода в южната част Европа, Средиземноморието, югозападната част на САЩ и Южна Африка – кошниците за хляб на света, ще има краткосрочни и дългосрочни последици за глобалната икономика, вкл. повишаване на цените на суровините и на зависимите от напояване култури.

Това на свой ред ще подхрани глобалната инфлация и ще натежи върху глобалния растеж и настроенията.

Междудържавна кибервойна осакатява до голяма степен държавната инфраструктура

Докато държавите се борят за надмощие след пандемията, геополитическата конкуренция ще продължава да се нажежава в следващите години. Предвид много по-високите разходи за прекия военен конфликт и трудности при идентифицирането на извършителите на кибератаки, всяка военна ескалация най-вероятно ще приеме форма на кибервойна.

Кибервойната би засегнала софтуер, който контролира държавната инфраструктура, а това би нарушило сериозно бизнес операциите и би създало несигурност, която ще се отрази и на инвеститорите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 3 rate down comment 0
IQ96
преди 2 години
При толкова много рискови сценария, се един-два ще се случат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 1
Императорът
преди 2 години
Признавам - не четох статийката - само заглавията на рисковете. Няма смисъл да се чете нещо, чийто автор се мъчи да гледа далече, сякаш в грядущето, както веднъж написа Г. Касабов, а не вижда какво има под собствената му цифка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 1
Императорът
преди 2 години
Дe-билът, измислил статията не приема ли за риск назряващата енергийна криза, която реално ще бъде катастрофа за някои от "развитите" държави, които скоро няма да са толкова развити? А недостигът на суровини, дори на един уж нищо и никакъв магнезийчец? Впрочем май го разбирам - това не са рискове - в смисъл нещо лошо, което евентуално може да се случи. Те са неизбежна криза, т.е. формално - нериск. Апропо и глад ще има... ама от недостиг на работа, на енергия и на торове... защото много заводи за торове вече затвориха поради липса на лош руски природен газ !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 3
ing5rov
преди 2 години
тебе колко пъти те оправя мъжо ти на ден ... : ))) ... явно е избегАл далеко ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 8
zelka007
преди 2 години
са тва с плюсчетата митрофанова брои ли ти го или е за участие в дискусия ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 3
дядя Вова
преди 2 години
++100
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 2
bgMan
преди 2 години
То това световно възстановяване започва да изглежда все повече като междугалактическите пътувания. Ще стане някой ден ама друг път и за други хора. От хората сега се иска само да вярват на лъжи, фалшификации и всякакви глупости.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още