IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Десет рискови сценария, които могат да дерайлират световното възстановяване

Най-голям е рискът от влошаване на отношенията между САЩ и Китай, рязко затягане на паричната политика в САЩ и имотен срив в Китай

12:01 | 30.10.21 г. 7
<p>
	<em>Снимка: Michael Nagle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Държавата строго контролира финансовите пазари на Китай, а желанието ѝ за намеса означава, че разполага с инструментите за изолиране на финансови затруднения. Това прави мащабна криза малко вероятна.

Въпреки това, много от китайските фирми за недвижими имоти са в подобно положение на свръхзадлъжнялост. Ако влошаването на настроенията доведе до серия от фалити, ще стане много по-трудно вълната да бъде удържана. Най-малкото, това би довело до срив на цени на имотите, което ще доведе до необходимост да се спасяват банки и отделни домакинства със свръхекспозиции на пазара.

Тази комбинация може значително да забави растежа на Китай за години напред. Това на свой ред би предизвикало глобален отзвук, като износителите на суровини ще са особено засегнати.

Затягане на финансовите условия ще спъне възстановяването на нововъзникващите пазари

Инфлационният натиск, произтичащ от възстановяването на цените на суровините, вече доведе до ръст на лихвите на някои пазари, сред които Бразилия, Мексико, Русия, Шри Ланка и Украйна.

В контекста, в който суверените поскъпват все повече заради пандемията, нормализирането на лихвените проценти ще доведе до по-високи разходи за обслужване на дълга за правителствата. Това увеличава натиска за агресивна проциклична фискална консолидация, която в крайна сметка би забавила възстановяването на развиващите се пазари.

Евентуално увеличаване на доходността по американските облигации в следващите месеци може да увеличи рисковите премии за нововъзникващите пазари, което ги прави уязвими от внезапен спад на капиталовите потоци. Рисковете ще бъдат особено повишени в страни, където задлъжнялостта в чуждестранна валута е висока, например Аржентина и Турция. Там разпродажбата на облигации може да предизвика валутна и/или дългова криза.

Появяват се нови варианти на Covid-19, устойчиви на ваксини

Темпът на внедряване на ваксините е основната променлива зад икономическите прогнози. Един от основните рискове за глобалното възстановяване е, че новите, по-агресивни варианти на Covid-19 се оказват устойчиви на настоящите ваксини.

Някои - особено вариантите делта и мю, изглежда частично избягват защитата, предлагана от някои ваксини. Освен това изглежда, че ваксините не блокират предаването на варианта делта, което повишава риска безсимптомни преносители да го разпространяват.

Продължаващото разпространение на Covid-19 в някои части на света допълнително увеличава този риск. Следователно производителите биха могли да се окажат в постоянен цикъл на необходимост да актуализират своите ваксини. Това създава сценарий, при който даден вариант се оказва силно устойчив на ваксини. Това се наблюдава с други вируси, за които още не са разработени ваксини, като ХИВ/СПИН.

Социални вълнения спъват възстановяването

Предвид негативния ефект на пандемията върху доходите и качеството на живот е възможен скок на вълненията през 2021 г., включително в традиционно стабилни западни държави и дългогодишни авторитарни режими.

Страните, в които политическото напрежение вече е високо, са най-застрашени, но сред засегнатите са и държавите, които пострадаха най-силно от пандемията.

Региони като Близкия изток, Африка и Латинска Америка са най-неустойчиви. Там отдавна има повишено социално напрежение, особено след строгите блокади заради коронавируса. Тези вълнения може да доведат до крах на правителства, да паникьосат инвеститорите и да дестабилизират капиталовите потоци.

Последна актуализация: 13:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 3 rate down comment 0
IQ96
преди 2 години
При толкова много рискови сценария, се един-два ще се случат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 1
Императорът
преди 2 години
Признавам - не четох статийката - само заглавията на рисковете. Няма смисъл да се чете нещо, чийто автор се мъчи да гледа далече, сякаш в грядущето, както веднъж написа Г. Касабов, а не вижда какво има под собствената му цифка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 1
Императорът
преди 2 години
Дe-билът, измислил статията не приема ли за риск назряващата енергийна криза, която реално ще бъде катастрофа за някои от "развитите" държави, които скоро няма да са толкова развити? А недостигът на суровини, дори на един уж нищо и никакъв магнезийчец? Впрочем май го разбирам - това не са рискове - в смисъл нещо лошо, което евентуално може да се случи. Те са неизбежна криза, т.е. формално - нериск. Апропо и глад ще има... ама от недостиг на работа, на енергия и на торове... защото много заводи за торове вече затвориха поради липса на лош руски природен газ !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 3
ing5rov
преди 2 години
тебе колко пъти те оправя мъжо ти на ден ... : ))) ... явно е избегАл далеко ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 8
zelka007
преди 2 години
са тва с плюсчетата митрофанова брои ли ти го или е за участие в дискусия ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 3
дядя Вова
преди 2 години
++100
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 2
bgMan
преди 2 години
То това световно възстановяване започва да изглежда все повече като междугалактическите пътувания. Ще стане някой ден ама друг път и за други хора. От хората сега се иска само да вярват на лъжи, фалшификации и всякакви глупости.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още