IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НАТО трябва да поеме своя дял от греховете към Украйна

Западният алианс обеща на Украйна и Грузия, че ще станат членки, но не уточни как и кога, а сега може да компенсира това по друг начин

16:42 | 29.11.21 г. 10
<p>
	<em>Снимка: Joseph Sywenkij/Bloomberg</em></p>

Снимка: Joseph Sywenkij/Bloomberg

Ясно е, че Байдън е решен да пренасочи стратегическото внимание на САЩ към предизвикателството от Китай и не желае да бъде приличан в по-тежки военни ангажименти в Европа или Близкия изток. Това обаче не означава, че Украйна трябва да бъде изоставена пред апетита на Путин за възстановяване на руската хегемония.

Западните страни поотделно и НАТО заедно все още могат да помогнат на Киев да укрепи собствените си отбранителни сили за възпиране на агресията и изграждане на устойчивост на обществото. Те могат да предоставят обучение, да провеждат съвместни учения, да доставят оборудване и да споделят разузнавателна информация. САЩ, Великобритания и Турция вече помагат на Украйна да стане по-военноспособна. Франция и Германия, които предупредиха Москва срещу военни действия, също трябва да допринесат за това.

ЕС и НАТО заедно могат да помогнат на Украйна да засили отговора си на хибридните заплахи, включително дезинформацията, усилията за политическа дестабилизация и осакатяващите кибератаки.

НАТО правилно увеличи ротационното си военноморско присъствие и въздушни патрули в Черно море, след като Русия незаконно анексира и милитаризира Крим. Съюзниците обаче трябва да избягват провокативни действия, които увеличават риска от инциденти. Те също така трябва да обезкуражават Украйна да използва новопридобитите си способности – като въоръжени дронове, доставени от Турция, за да се опита да промени незадоволителното статукво със сила.

ЕС, от своя страна, най-накрая трябва да премине отвъд изявленията за безпокойство и устните предупреждения към Москва и да започне да определя какви допълнителни икономически санкции ще наложи, ако Русия започне нови военни действия в Украйна. Бъдещото германско правителство например трябва да бъде готово да постави бъдещето на газопровода „Северен поток“ 2 — завършен, но все още неодобрен за експлоатация, на масата.

Брюксел може също така да предостави на Киев повече финансова помощ, достъп до пазара и подкрепа за институционално изграждане. ЕК може да направи и повече за включване на Черноморския басейн в своите трансевропейски транспортни и цифрови мрежи и да засили политическото ангажиране на високо ниво с трите членки на Източното партньорство, които са избрали проевропейски курс: Украйна, Грузия и Молдова.

Разбира се, нищо не оправдава използването на сила от Русия за промяна на международните граници.

Сегашното противопоставяне на Западна Европа срещу по-нататъшното разширяване на ЕС – дори за страните от Западните Балкани, на които беше обещано членство още през 2003 г., означава, че тези източноевропейски страни нямат реалистична перспектива за присъединяване в обозримо бъдеще. Те обаче могат да постигнат постепенна европеизация чрез икономическа интеграция и регулаторно привеждане в съответствие, ако успеят да се справят с корупцията, да преодолеят политическата поляризация и да станат по-привлекателни за чуждестранните инвеститори.

Членството в НАТО все пак ще си остане твърде далечна опция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 0 rate down comment 0
markov
преди 2 години
Стоене , Украйна към 1990 не я е имало като самостоятелна държава пък ти твърдиш че имала ядрени оръжия. СССР имаше ядрени оръжия и ги беше разположил в Германия, Украйна , Русия и други съветски републики. След разпада на СССР негов универсален правоприемник стана Русия . Тя пое всички активи и пасиви на СССР включително и дълговете и вземанията. Та това ядрено оръжие беше на Русия и тя си го изнесе както го изнесе и от Германия.......... Я най - големия застъпник Русия да си прибере ядреното оръжие от Украйна беше именно САЩ .......щото явно още тогава им бяха преценили мозъка на урките....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 1
fon
преди 2 години
Ето какво става със стандарта на Украйна, въпреки лъжите на колхозниците.https://***.numbeo.com/cost-of-living/compare_countries_result.jsp?country1=Russia&country2=UkraineМайдана явно си е заслужавал. А може да проверите стандарта на Беларус.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 2 години
Ти май харесваш агресорите? Ако ердоган си вземе Кърджали и него ли ще оправдавате? ......Ако газпром наложи санкции, руснаците ще измрат от глад. Не че сега не измират, но основно от препиване..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 1
Императорът
преди 2 години
Цялата тая каша я забърка живoтното обонго. Иначе НАТО и ЕС са блокирани напълно, нито им стиска на първите да се бият, нито им стиска на вторите да налагат повече санкции. Щото ако Газпром им наложи санкции на тях - какво става?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 1
Императорът
преди 2 години
А НАТО не наруши ли ангажиментът си да не се разширява на изток - към страните от бившия Варшавски договор? А украйна няма ли някакви ангажименти към своите рускоговорящи граждани - например да зачита човешките им права? Или ангажиментите са само за Русия?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 2
Стоян Петров
преди 2 години
Хихихихи.....голям смях ......"Власти ЦАР ввели обязательные уроки русского языка в университетах страны" ....Хихиихи.........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
Слава Украине! Зиг хайл! Хохлодебилом слава!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 6
Стоян Петров
преди 2 години
А това кой ще го поеме : " Эксперты рассказали, почему общий доход населения перестал растиВ некорпоративном секторе доходы россиян оказались на 18% ниже, чем в 2019 году."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 4
дядя Вова
преди 2 години
НАТО трябва да поеме своя дял от греховете към Украйна >> Слава Украине! Зиг хайл! Хохлодебилом слава! Ще не вмерла Украина.. Иначе освен нацистките кричалки, САЩ са готови да се бият с Русия до последният украинец. Свършат ли украинците и мерака ще свърши на секундата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 8
Стоян Петров
преди 2 години
След като русия подписа Будапещенския меморандум, съгласно който те я гарант за тереториалната цялост на Украйна, страната предаде ядрените си оръжия. руснаците плюха върху целият свят и накъсаха държавата. След като те не изпълниха задълженията си, има ли Украйна право да възвърне ядреният си статут. Според мен да и колкото по-скоро толкова по-добре. Ясно е че нещата ще се поправят след преселването на жyджето на по-доброто място, но до тогава?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още