IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС рискува сигурността си, като етикетира отбраната като социално неустойчива

Банките се отдръпват от сектора, след като съюзът обмисля нови критерии за устойчивото финансиране

09:12 | 19.12.21 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Предложенията вече оказват влияние. Ян Пай, генерален секретар на ASD, цитира примери за банки, които прекъсват връзките си с отбранителни компании в Германия, Финландия, Белгия, Холандия и Швеция. Една белгийска група дори трябваше да плаща на служителите си от банкови сметки извън ЕС, споделя той.

Търговският орган на германската отбранителна индустрия установи, че повече от една трета от членовете са изправени пред неотложни въпроси с банките, като отказ от предоставяне на стандартни услуги или екзспортно застраховане.

Болката се усеща най-остро от по-малките компании, които са от решаващо значение за веригата за доставки и иновациите, посочва Профумо. Но предложението също така рискува да възпре гражданските компании, които предоставят все по-важни технологии за отбранителни проекти.

Има основателни причини да бъдем критични към отбранителната индустрия. Transparency International установи, че само 12% от най-големите 134 отбранителни компании в света показват високо ниво на ангажираност в борбата с корупцията. Но има много международни договори, дефиниращи законната търговия с конвенционални оръжия, а и европейската отбранителна индустрия все още е от решаващо значение за сигурността на ЕС.

Европейски политици, включително председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен, наскоро подчертаха необходимостта от силна отбранителна индустрия на фона на нарастващите глобални заплахи.

Има противоречие при определянето на отбранителните компании като „социално вредни“, ако в същото време те са жизненоважни за мира и стабилността на ЕС. Отбраната не е същото като тютюна и хазарта, при които е трудно да се види някакво по-широко обществено благо.

Някои може да не харесват отбраната, според консултанта Франсис Туса от Defense Analysis, „но тогава те трябва да обяснят по-добре как бихме карали без нея“.

ЕК трябва да помисли внимателно за последствията от произволното етикетиране на сектора като неустойчив. Затрудняването на спазващите закона компании да набират финансиране или ще принуди правителствата да понесат повече разходи, или да купуват повече от чужбина - където Европа ще има още по-малко контрол върху поведението.

Разбира се, че оръжията са вредни. Но те са още по-вредни, ако тези, които ви заплашват, ги имат, а вие - не.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
valentino29
преди 2 години
Бъркате ,кашата в главите ше е за дълго :) .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
evlogi
преди 2 години
В ЕС според мен няма по-неустойчиво нещо от кашата в главите на "елита" в Брюксел..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
ing5rov
преди 2 години
ние ше го проумеем по нататък , сега ше си поръчаме /и платим кеш/ поне още 8 самолета от ония ... нищо че кат ги /ако/ получим , няма да стават за нищо освен за музея на корупцията и простотията .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 3
redcretin
преди 2 години
Оръжията са излишни и идва време това да се проумее от всички. Струват прекалено много на тая планета във всеки един аспект.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още