IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Криптовалутите не са магически хедж срещу инфлацията

Те имат голям риск, несвързан с нея, така че са подходящи само като малка част от диверсифициран портфейл

14:10 | 23.12.21 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Основният фокус на повечето американски инвеститори е върху местните опасения за инфлацията, а именно нарастващите дефицити на държавния бюджет и разхлабената парична политика. Демократите искат голямо увеличение на разходите в допълнение към вече огромните дефицити и големия дълг. Макар че партията по принцип подкрепя увеличаването на данъците, предложеното законодателство включва повече данъчни съкращения и кредити, отколкото повишения.

Освен това, някои от начините за финансиране на разходите по програмата „Да изградим наново по-добре” са чрез контрол върху цените на лекарствата, отпускани с рецепта, а не чрез действителни увеличения на данъците. Законодателството в посока на ниски цени по-скоро подхранва инфлацията, отколкото да се бори с нея, особено когато включва увеличение на данъците за бюджетни цели.

Дори републиканците да спечелят междинните избори за Конгрес, нещата ще останат тревожни за инфлацията. Докато демократите подхождат с ентусиазъм по отношение на разходите и са половинчати относно вдигането на данъците, републиканците са ентусиазирани за намаляване на данъците и са половинчати за понижаване на разходите. Когато двете партии договорят двупартийно законодателство, често това означава най-малка фискална отговорност.

И когато „пияните моряци“ в Конгреса се комбинират с политизирани централни банкери, които изглеждат по-заинтересовани да отричат ​​или оправдават инфлацията, отколкото да се борят с нея, има потенциал за възникване на опасна, упорита инфлация, имунизирана срещу стандартните фискални и монетарни мерки. Това може да доведе до убиваща икономиката обща загуба на доверие в долара, на каквато бяхме свидетели през 70-те години на миналия век. То също така заплашва финансовите институции и допринася за политическата дисфункция.

Но е важно да се има предвид, че това все още не се е случило. Вградената в цената на 10-годишните държавни облигации инфлация е 2,5% годишно, което сочи, че пазарът смята, че бъдещата инфлация вероятно ще бъде на нивата, считани за нормални преди финансовата криза от 2008 г. Въпреки че последните нива на инфлация са високи, средният годишен темп от 2006 г. насам е само 2,2%. Доходността по съкровищните ценни книжа остава много ниска. Цените в някои ключови области, включително енергията, изглежда са достигнали връх и може би вече намаляват.

Ако инфлацията в щатски долари е вашето безпокойство, имате простата опция да преместите инвестициите си към страни и валути с по-добро фискално и парично управление. Криптото може да се счита за една такава възможност и всъщност този сценарий беше основната мотивация за създаването на биткойна през 2008 г.

Като цяло, мисля, че всеки, който се тревожи сериозно за инфлацията, трябва да постави криптовалутите на масата като опция, която може да осигури защита срещу някои инфлационни сценарии и да се възползва от други. Това обаче не е магически хедж срещу инфлацията. Почти всички криптоактиви имат голям риск, несвързан с нея, така че са подходящи само като малки части от диверсифицирани портфейли, а не като основни вложения или хеджове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
Solar Power
преди 2 години
И още нещо много важно ! В 99.99% от случаите бъдете сигурни,че няма как да станете милионери за 3 месеца ! За да се постигне това трябва да се работи и спестява методично дълги години. Трябва търпение и дори да не гледате какво става по борсите :) Това е правилния път за успех. След 20 годишно чакане ще видите добър резултат !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
Solar Power
преди 2 години
Всеки уважаващ себе си инвеститор трябва да има крипто в портфолиото :)Щом и Бъфет го направи ... а беше най-големия противник на криптото ...И още нещо ! Никога не е късно да се качиш на влака. Така,че който не е успял да бута 5% в крипто и да е спокоен :) Тази инвестиция е дългосрочна да не се занимава с неща като трейдърбг и разни подобни платформи ... От над 20 годишен опит твърдя ,че най-доброто е buy & hold :) Дивидентите реинвестиция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
evlogi
преди 2 години
Тъй тъй.Продължавайте си с тез мантри.Но ето едно сладко фактче-на този ден преди 3 години, в навечерието на Бъдни вечер 2018 година, един апартамент в София се разменяше за равностойността на около 25 биткойн-а( около 4000$ единия)В момента същият може да се закупи за равностойността на 2 биткойна.Умишлено не давам сравнение с дати по-назад във времето, примерно с Бъдни вечер 2016, че става страшно....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 2 години
А ако сменим думата "магически" с "никакъв" и ще стане съвсем вярно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още