IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първата година на Байдън е икономически най-добрата за президент от половин век

По 9 от 10 показателя сегашният президент на САЩ е неизменно първи или втори в класацията

19:40 | 04.01.22 г. 14
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Американците определено се чувстват добре. Потребителските кредити нараснаха със 196 милиарда долара през октомври, рекорд при Байдън, който е с 27% повече от увеличението при номер 2 Доналд Тръмп (154 милиарда долара). Въпреки че част от ръста отразява ниската база от 2020 г., когато пандемията накара много потребители да се спотаят, те нямаше да добавят дълг сега, ако не се чувстваха уверени.

Начинът, по който пазарът на труда се подобрява, помага да се разбере защо потребителите са в толкова добро настроение. Байдън е единственият президент през последния половин век със силно увеличение на заплатите извън селското стопанство (4,3%) и на работните места в промишлеността (2,6%), доближавайки се до ръстовете при Картър в общата заетост (4,6%) и заетостта във фабриките (3,9%). Тръмп, който наследи най-дългата експанзия в модерните времена и каза през 2015 г., че ще бъде „най-големият създател на работни места, който Бог някога е сътворявал“, е победен от Байдън с голяма разлика, след като при него ръстовете са били съответно 1,4% и 1,3%, според данни, събрани от Bloomberg.

Компаниите се нуждаят от всички работници, които могат да си набавят. Бизнес продукцията в САЩ, мярка за производителност, се е увеличила с 4,4%, поставяйки Байдън пред всеки предшественик с изключение на Картър, при който ръстът е бил 6,25%. Не е чудно, че доверието сред главните изпълнителни директори на най-големите американски компании се повиши до рекорд тази година, тъй като очакванията за наемане, капиталови инвестиции и продажби се подобриха. Индексът за икономическите перспективи на Кръглата бизнес маса, стартиран през 2004 г., се повиши с 10 пункта до 124 през четвъртото тримесечие, рекордно ниво.

По отношение на валутния пазар целият свят може да завижда на американската икономика. Доларът поскъпна със 7,37% тази година. Това е най-много в първата година на президент, откакто зелените пари скочиха със 17,8% след встъпването на Рейгън, според данни, събрани от Bloomberg.

В друг знак, че икономиката на САЩ е световен лидер при Байдън, американските акции се представят по-добре от глобалния пазар с 6,3 процентни пункта, най-голямата разлика от 1988 г., когато Джордж Буш-старши беше в Белия дом, според данни, събрани от Bloomberg.

Добрите времена може да продължат и през 2022 г. Двупартийният Закон на Байдън за инфраструктурни инвестиции и заетост на стойност 1,2 трилиона долара вещае добро за икономиката и работната сила, защото ще възстанови влошените пътища и мостове на страната, както и ще финансира климатични инициативи и такива за бърз интернет достъп, които създават работни места. Дори лидерът на републиканското малцинство в Сената Мич МакКонъл, който каза, че неговият приоритет е предотвратяването на дневния ред на Байдън, гласува за закона заедно с 18 свои съпартийци.

Байдън, подобно на Картър, сега е изправен пред политическите последици от ускоряващата се инфлация, предизвикана от смущенията в глобалната верига за доставки, свързани с пандемията, въпреки че поддържането на стабилни инфлация и лихви е отговорност на Федералния резерв, а Фед заяви, че е готов да затегне паричната политика през 2022 г.

Байдън, за разлика от Картър, се облагодетелства от пазара на дълг в САЩ в размер на 29 трилиона долара. За разлика от 70-те и началото на 80-те години на миналия век, доверието в способността на Фед да обуздае инфлацията не е подкопано, което се отразява в доходността на базовите 10-годишни държавни ценни книжа, която се колебае под 1,7%, докато инфлацията е 6,8% на годишна база през ноември. Когато Картър беше в Белия дом, инвеститорите загубиха доверие във Фед, за което свидетелства доходността на 10-годишните ДЦК от 12,6% при инфлация, достигаща 9,65%.

Ясното послание на този пазар, което казва на всички останали пазари какво да правят, е, че хората, които имат най-много за губене, залагат на икономиката на Байдън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 9 rate down comment 1
serafima
преди 2 години
Човек все пак трябва да има някакво чувство за мярка и срем. НАИСТИНА, американците станаха безогледни в лъжите, манипулациите и пропагандата. Цъфнали са, та са вързали. Обидно е човек да им отговаря аргументирано.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 0
Kolio7
преди 2 години
Изчакай още 1 година и по инфлация ще даде най - високия резултат в историята на сащ. Но да, добър напън за пропаганда, всяка крива успоредна на партийната е права. Та и пешо писателя така
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 3
evlogi
преди 2 години
Рядко съм виждал по-безочлива манипулация.Използвайки цифри, които изглеждат много добри поради ниската миналогодишна база след тежкият ефект от пандемията, и с подобен евтин трик да се опитваш да изкараш колко як пич е Байдън представлява нов връх на ляволибералното лицемерие....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 4
ing5rov
преди 2 години
джо байдън - суперстар ... браво пешо , мое да изкъртиш нещо от козяка ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още