IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво да правят САЩ с руския ултиматум?

Една руско-украинска война, която Киев почти сигурно би загубил, би се оказала катастрофа и за двете държави, пише Патрик Бюканън

08:32 | 22.12.21 г. 30
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Руският президент Путин по време на форум тази седмица. <em>Снимка: EPA/MIKHAIL METZEL / SPUTNIK / KREMLIN</em> <em>POOL</em></p>

Руският президент Путин по време на форум тази седмица. Снимка: EPA/MIKHAIL METZEL / SPUTNIK / KREMLIN POOL

„Напуснете предната ни веранда. Напуснете предния ни двор. И не влизайте в задния ни двор“. Това може да звучи като грубо резюме на двата проекта на споразумения за сигурност, които заместник-министърът на външните работи Сергей Рябков представи миналата седмица като цената на Русия за разрешаване на кризата, създадена от онези 100 000 руски войници по границите с Украйна, пише в свой коментар в сайта си Патрик Бюканън, известен американски консервативен политик, коментатор и автор.

Исканията на Рябков изглеждат като практически ултиматум, предназначен да бъде отхвърлен от САЩ и НАТО и да предостави на Москва претекст за нахлуване и окупация на част или на цялата територия на Украйна.

В цитирания от БГНЕС анализ Бюканън, който е бил съветник на президентите Ричард Никсън, Джералд Форд и Роналд Рейгън, изрежда и максималистките руски искания:

Писмени гаранции от страна на НАТО, че няма да приеме в 70-годишния съюз от времето на Студената война повече бивши съветски републики, а именно Украйна, Грузия, Армения и Азербайджан.

Нападателните оръжия трябва да бъдат държани далеч от държавите, които граничат с Русия. А САЩ и Русия трябва да държат военните си кораби и стратегическите си бомбардировачи далеч от територията на другата страна. САЩ трябва да се откажат от изграждането на военни бази в някоя от петте "станове" - централноазиатските държави, които някога са били част от СССР. НАТО трябва да изтегли военната инфраструктура, която е разположила в източноевропейските държави след 1997 г.

Тази дата е важна. Защото едва през 1999 г. Полша, Унгария и Чешката република се присъединяват към НАТО. А присъединяването на Естония, Латвия, Литва, Румъния, България, Словакия и Словения стана едва през 2004 г.

Русия призовава за създаване на зона за сигурност около границите си, която да включва цялата територия на бившия Съветски съюз и извън него, където военните бази на САЩ и НАТО да бъдат забранени.

Фактът, че исканията на Рябков са конкретни и публично оповестени, предполага, че те трябва да се приемат сериозно и зад тях стои руският президент Владимир Путин. Заместник-министърът на външните работи призовава за незабавни преговори по тези договори за сигурност, които да започнат в Женева.

Преди да отхвърлят директно тези руски искания, САЩ трябва да се вгледат внимателно дали не съществуват някои въпроси, по които е възможен компромис и може да се намери общ език, за да може кризата в Украйна да бъде неутрализирана, коментира още Бюканън.

Според високопоставен американски служител „в тези документи има някои неща, които руснаците знаят, че ще бъдат неприемливи ... но има и други неща, по които сме готови да работим и които заслужават обсъждане“.
С предупреждението на президента Джо Байдън към Путин за „строги икономически санкции" в случай на нахлуване на Русия САЩ вече дадоха знак, че изключват възможността за война и ограничават отговора на Вашингтон до невоенни средства.
Британският министър на отбраната Бен Уолъс заяви, че Великобритания също няма да изпрати войски в защита на Украйна, ако Русия нахлуе, тъй като Украйна не е член на НАТО.

Нито САЩ, нито НАТО ще воюват заради Грузия, за да потвърдят претенциите ѝ към Абхазия и Южна Осетия, както стана ясно през 2008 г. През август президентът Джордж У. Буш не се помръдна, докато Русия на Путин изхвърляше нахлулите грузинци от Южна Осетия.

„Отново повтарям, че Америка няма да воюва за Грузия или Украйна. Доказахме го с бездействието си по време на руско-грузинската война през 2008 г., по време на кризите в Крим и Донбас през 2014 г. и по време на кризата в Украйна през 2021 г. Така че защо да не намерим начин да пренесем тази реалност, за да предотвратим руско нахлуване в Украйна и война, която Киев със сигурност ще загуби“, пита още анализаторът.

Ако Украйна и Грузия няма да бъдат приети в НАТО или няма да получат военни гаранции по член V, защо да не се каже публично сега?

Това, което се случва днес, е, че след десетилетия на преместване на НАТО на изток от река Елба към балтийските държави и границите на самата Русия, пилетата на разширяването на НАТО се прибират у дома.

След края на Студената война НАТО удвои размера си.

Сега имаме неизпълнени военни гаранции от страна на САЩ и НАТО за 28 държави от другата страна на Атлантическия океан, някои от които са малки държави дълбоко в Източна Европа, в самата сянка на Русия, най-голямата държава на земята.

Не е далеч денят, в който САЩ ще трябва да преразгледат и отхвърлят ангажиментите от Студената война, които датират от 40-те и 50-те години на миналия век и изискват от нас да воюваме с ядрена сила като Русия за страни, които нямат нищо общо с нашите жизнени интереси или националната ни сигурност.

Призивът на Рябков за преговори между САЩ и Русия в Женева може да бъде мястото, където да се започне публична преоценка на ангажиментите ни от Студената война.

За всички отстъпки, които правим по отношение на неразширяването на НАТО в Украйна и Грузия, можем да поискаме реципрочни руски отстъпки. Нови споразумения за въоръжаване, които да ограничат американските и руските ракети в Европа и да ограничат броя на въздушните и морските операции на САЩ и Русия в близост до границите на нашите държави, изглеждат предмет на преговори.

Една руско-украинска война, която Киев почти сигурно би загубил, би се оказала катастрофа и за двете държави.

Победител ще бъде Китай. Защото при такава война Русия няма да има към кого да се обърне като към икономически, политически и стратегически партньор. А интересите на САЩ не се обслужват от укрепването на съюза между Пекин и Москва.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

21
rate up comment 1 rate down comment 1
АнтиФъшкист
преди 2 години
9 мильона бе турски м***Hraл
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 4 rate down comment 2
redcretin
преди 2 години
Рашастан може просто да се остави в изолация и ще си изгние сам, затова толкова подскачат на санкции :) Белите държави няма за какво да воюват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 4 rate down comment 3
redcretin
преди 2 години
Там са украински граждани, не рашки - така че ай марш обратно в рашката ***, рупладжийче :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 5 rate down comment 1
redcretin
преди 2 години
Нищо тук не е ваше бре, ватни-ци :) И че жълтурите ще ви изядат живи не е новина, вие самите сте отпа-дък от нахлуването на монголските орди в Европа и сте едни убити азиати в 19 век практически.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 2 rate down comment 3
khao
преди 2 години
той ще е с ножка.... хем има опит, хем не тежи! :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 8 rate down comment 4
korn
преди 2 години
Аз не съм русофоб и изобщо не ми дреме за САЩ, но вие руските роби сте ми много противни. И срещу руснаците нямам нищо против, особенно срещу рускините защото и те като нас са нямали късмет и са били под комунистическо робство. Но вие рософилите, сте същите като турските еничери едно време. По комунизма избивахте българи в името на руския ви вожд и сега сте същите мекотели.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 5 rate down comment 4
korn
преди 2 години
''историята показва почти всички войни били от Запада към Изтоk'' хахаха ти явно не си ходил на училище а си копал домати на село, защото си нямаш и понятие от история. Не се излагай да коментираш тук, отивай в селската кръчма да пиеш боряшник.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 5
georgi_shum
преди 2 години
Къде ще се бие тоя г.но.м бе :) автомата е по тежък от него бе
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 4
khao
преди 2 години
Ти ще се биеш ли за Късия ти кумир? Ако Да, и аз отивам зада съм сигурен че ще отстрелям поне една отрепкка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 4
elinelinov
преди 2 години
" С Запада може да се разговаря само с меч ! С Изтока диалог " А. Невски. Защото историята показва почти всички войни били от Запада към Изток.Тези колонизатори с кръвта на милиони хора и грабежа на богатствата им изградиха " цивилизования богат Запад.Ако погледнем назад 200-250 години нищо не се е променило в начина на мисленето им. " Могъществото на Русия може да бъде унищожено, само чрез откъсването на тази част, която ще наречем Украйна, като е необходимо тази част не само да бъде откъсната, а и да бъде противопоставена на Русия, като двете бъдат насъскани една срещу друга , двете части на един и същ народ, и да наблюдаваме как брат убива брата си. За това е нужно само да намерим и отгледаме предатели сред националния елит на Русия и с тяхна помощ, да променим самосъзнанието на едната чаcт от този велик народ, до такава степен, че той да ненавижда всичко руско, да ненавижда своя род, неосъзнавайки това. Всичко останало е въпрос на време." Ото фон Бисмарк / 1862 г./
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още