IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

2021 година бе добра за Путин, ОПЕК и Тръмп

...и лоша за Си Дзинпин, демокрацията и технократите

11:42 | 05.01.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
2021 година бе добра за Путин, ОПЕК и Тръмп

Ето и губещите:

• Каузата за насърчаване на демокрацията. Китай продължи да мачка някогашната свобода на Хонконг без значителен международен отговор. Световните демокрации вдигнаха пушилка, но не направиха нищо особено, докато Лукашенко затвърждаваше диктатурата си в Беларус. Нищо от това, което Западът можа да направи или каже, не смекчи политиката на хунтата в Мианмар, крехката демокрация в Афганистан рухна след оттеглянето на американците и връщането на талибаните на власт, а обещаващите някога демократични реформи в Етиопия бяха отнесени от ожесточената гражданска война.

Виртуалната среща на високо равнище за демокрация на администрацията на Байдън нямаше забележим ефект върху световните събития, тъй като вълната на глобалната демокрация продължаваше да се отдръпва.

• Си Дзинпин. Управлявайки Китай без всички онези досадни закони и съдилища, които връзват ръцете на Байдън, Си остава най-могъщият човек на земята.

Но дори силов лидер може да има тежка година. През 2021 г. Тайван получи голяма подкрепа от цял ​​свят, освен че мнението в Европейския съюз се обърна решително срещу Китай на Си Дзинпин. Коронавирусните блокади тестваха популярността на китайското правителството, случаят с тенисистката Пън Шуай пренесе движението „Me Too“ (срещу сексуалния тормоз - бел. прев.) в Китай, световното внимание към тежкото положение на уйгурите нарасна, а разрастващата се финансова криза предизвика тревоги за бъдещето на жизненоважната строителна индустрия в страната. Нито едно от тези събития не заглуши ласкателствата към Си от страна на сервилни служители и пленена преса, но се подозира, че той е твърде интелигентен, за да им повярва.

• Експерти и технократи. 2021 трябваше да бъде година на реабилитация за учените и администраторите в общественото здравеопазване, които бяха на фронтовата линия срещу пандемията. Не това се случи. Covid беше ново и сложно заболяване, като експертите се нуждаеха от време, за да започнат да го разбират. Но обществеността спешно се нуждаеше от здравни насоки на всяка стъпка по пътя. Технократите и политиците се стремяха да предложат информация и съвети, които са авторитетни и ясни.

За съжаление, голяма част от това се оказа погрешно. Да носим ли ​​маски или не? Да се затворят ли училищата или не? Към края на изминалата година, докато на вид безкрайната пандемия продължаваше безмилостно своя ход, голяма част от обществеността пренебрегна здравните и медицинските власти. През година, в която инфлацията изненада председателя на Федералния резерв, а неочаквано бързият афганистански колапс слиса Белия дом, доверието в експертите продължи да избледнява.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
evlogi
преди 2 години
И аз не мога да се оплача, да чукна на дърво.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още