IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индустриалните промени са това, което създава дългосрочна стойност в икономиката

Инвеститорите трябва да обръщат по-малко внимание на метавселената и повече на компаниите, които използват капитал, за да изградят твърдите активи на бъдещето

09:10 | 22.01.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Тези компании положиха 80 милиона мили оптични кабели, създавайки огромен свръхкапацитет. Много от най-възхваляваните телекомуникационни имена, като Global Crossing и 360networks, фалираха. Но както пише Карлсън, „в рамките на четири години след края на дотком балона, цената на бързия интернет спадна с 90 процента“.

Създаването на тази евтина и ефективна цифрова магистрала е това, което в крайна сметка даде възможност за потребителския интернет, икономиката на приложенията и дигиталните медии във формат 24-7, в които всички живеем. Двадесет години по-късно, на фона на пандемия, която накара всички ни да искаме по-бърз интернет, призивите към политиците и бизнес лидерите да изградят свръхбързи 5G мрежи са оглушителни.

И така, какво ни казва това за онова, което ще се случи, след като този последен технологичен бум се превърне в крах, след като вече има признаци за това? Бих казала, че инвеститорите трябва да обръщат по-малко внимание на метавселената и повече на компаниите, които използват капитал, за да изградят твърдите активи на бъдещето.

В този смисъл никой не е направил повече от шефа на Tesla Илон Мъск. Като оставим настрана презрителното му отношение към правителството и въпросите, свързани с монополизацията и приватизацията на космоса, аз съм в много дълга позиция по отношение на неговите електрически превозни средства (доставките се увеличиха с 87 процента през 2021 г.) и изпитвам възхищение към неговите усилия за бърз сателитен интернет достъп, които вече трансформират свързаността в части от провинциална Америка (брат ми в Южна Дакота вече може да върши IT работата си дистанционно, благодарение на г-н Мъск).

Имам също така дълги позиции в традиционните индустриални компании в Германия, които придвижват напред интернет на нещата, големите търговци на дребно, които използват автоматизация, за да поемат контрол над своите вериги за доставки, и други, лишени от блясък, но много печеливши употреби на 5G, изкуствения интелект и чистите технологии, които се възприемат на места далеч отвъд Силициевата долина. Всичко това се насърчава чрез държавна подкрепа, което важи и за много продуктивни балони.

Както написа наскоро Тим О'Райли, голям технологичен мислител и един от популяризаторите на термина Web 2.0: „Лесните пари, които се правят, спекулирайки с криптоактиви, изглежда са отклонили разработчиците и инвеститорите от упоритата работа по изграждането на полезни услуги за реалния свят."

Но когато прахът, който в крайна сметка ще се образува около Web3, се разсее, повсеместните индустриални промени, предизвикани от компании като Tesla, вероятно ще се окажат най-въздействащи. Те трансформират старите индустрии и изграждат активи в реалния свят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още