IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Натрупаните запаси в американската икономика ще я забавят

Слабостта ще дойде и от вероятното изпускане на балона при еднофамилните жилища

19:13 | 02.02.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Не се подвеждайте от доклада на Министерството на търговията, който показа, че икономиката на САЩ е нараснала с по-бърз от очакваното годишен темп от 6,9% през четвъртото тримесечие. Разгърнете доклада за брутния вътрешен продукт и ще видите, че в икономиката се разгръща голям цикъл на запасите, тъй като потребителското търсене избледнява след голямото натрупване в предлагането на стоки. Така че сега са на път да започнат негативните икономически последици от намаляването на нежеланите запаси, пише за Bloomberg Гари Шилинг, президент на едноименна консултантска компания от Ню Джързи.

Подтикнати от предупреждения за потенциален недостиг през празничния сезон, продажбите на дребно скочиха с необичайните 1,8% през октомври спрямо септември. Магазините се втурнаха да осигурят стоки, като комбинираните запаси на Walmart и Target нараснаха до 72,4 милиарда долара през тримесечието, завършващо на 31 октомври, от 64,6 милиарда долара година по-рано. Но потребителите завършиха по-голямата част от покупките си до Деня на благодарността (25 ноември през 2021 г. – бел. прев.) Купувачите във физическите магазини и онлайн между Черния петък и Кибер понеделник наброиха общо 180 милиона, според Националната федерация за търговия на дребно, което е спад спрямо 186,4 милиона през 2020 г. и 189,6 милиона през предпандемичната 2019 г.

Общите продажби на дребно се покачиха само с 0,2% през ноември, под повишението от 0,8% в индекса на потребителските цени, което означава, че реалните разходи се понижиха с 0,6%. След това дойде декември, като общите продажби на дребно спаднаха с 1,9% спрямо ноември, или с 2,4% след отчитане на инфлацията. Така че не е изненада, че запасите са надути. Запасите на едро се покачиха с 2,1% през декември спрямо ноември, като на годишна база скокът е с 18,3%. Тези излишни стоки все още не са преминали през търговците на дребно, но техните запаси вече нараснаха с 4,4% през декември спрямо ноември.

Изграждането на запаси е в основата на икономическия растеж. През третото тримесечие на 2021 г. то представляваше 2,2 процентни пункта от увеличението на реалния БВП с годишен темп от 2,3% спрямо второто тримесечие. Така че останалата част от икономиката нарасна само с 0,1%. През четвъртото тримесечие скокът в запасите се равняваше на 4,9 процентни пункта от годишния темп на растеж в размер на 6,9%. Без ръста в запасите икономиката нарасна само с 2%. Това е равно на моята прогноза за максимален растеж в САЩ тази година, но само половината от прогнозата на Международния валутен фонд за 4%

Отърваването от тези излишни запаси ще има отрицателни ефекти върху икономиката, които са огледални на положителните от изграждането им. Така че бъдете готови за спад в икономическата активност през следващите тримесечия. Междувременно тези контейнерни кораби, пълни със стоки от Азия, които са акостирали край пристанищата на Лонг Бийч и Лос Анджелис, в крайна сметка ще бъдат разтоварени. Морската борса на Южна Калифорния и Асоциацията на тихоокеанското търговско корабоплаване съобщават, че броят на блокираните кораби в средата на декември е бил 101, спрямо 9 в средата на юни.

Последна актуализация: 00:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още