IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Натрупаните запаси в американската икономика ще я забавят

Слабостта ще дойде и от вероятното изпускане на балона при еднофамилните жилища

19:13 | 02.02.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Икономическата слабост ще дойде и от вероятното изпускане на балона при еднофамилните жилища. Търсенето им се движи от евтини и налични ипотечни пари, от пандемичните плащания, които домакинствата получиха през април 2020 г., януари 2021 г. и март 2021 г., и от бягството от тесните градски апартаменти към еднофамилни къщи в крайградски и селски райони.

Но Федералният резерв вероятно ще повиши лихвените проценти още през март, а 30-годишните фиксирани лихви по ипотечните кредити вече се покачиха от 2,8% през февруари 2021 г. до 3,7% в очакване на това. Ако изключим рецесия, вероятно няма да има по-нататъшни плащания за стимулиране на домакинствата със зациклянето на законодателната инициатива на президента Джо Байдън „Да изградим отново по-добре” на фона на политическите маневри във Вашингтон преди междинните изборите през ноември. Юрването към предградията изглежда достигна своя връх и някои, особено милениалите (родените между 1980 и 1995 г. – бел. прев.), се връщат в градските апартаменти. Проучването на Мичигансия университет за условията за закупуване на жилища от страна на потребителите спадна от 140 пункта през 2020 г. до 83 наскоро.

От страна на предлагането доверието на строителите скача. Пазарният индекс на Националната асоциация на строителите на жилища се изстреля от 10 през 2009 г. до 83 сега. Ниво над 50 показва благоприятни условия.

Въпреки тези признаци на отслабваща икономика Фед е напът да започне цикъл на затягане на кредита. Той не само планира да повиши лихвите, но и да прекрати покупките си на ДЦК и ипотечни книжа през март. Централната банка също така обмисля намаляване на своя баланс от активи за почти 9 трилиона долара. Фед вярва, че пазарът на труда е достатъчно силен, за да издържи на плановете му за овладяване на инфлацията.

Регулаторите никога не планират да затегнат кредита до точка, която да предизвика рецесия, но 13 от последните 14 затягания доведоха до спад на бизнеса. Единственото меко кацане се случи в началото на 90-те години. Предстоящото затягане вероятно ще увеличи статистиката до 14 от 15.

Моята прогноза за акциите очевидно е отрицателна, особено за тези, които са обхванати от спекулативна треска, както и за акциите на растежа и други книжа, чиито текущи цени са оправдани само от стабилни бъдещи печалби при ниска дисконтираща ставка. Ако настъпи рецесия, това ще бъде полезно за долара и държавните облигации, които ще се възползват от статута си на убежище, от намаляващото търсене на кредити и от последващото преминаване на Фед от затягане към облекчаване на кредита, след като осъзнае, че отново е убил икономическата експанзия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още