IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как масовата автоматизация променя пазара на труда и ежедневието ни?

Тя е генерирала между 50 и 70% от икономическото неравенство, наблюдавано в САЩ между 1980 и 2016 г.

15:05 | 13.02.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Въпросът е как да се гарантира, че повече работници могат да извлекат ползи от технологиите. В речта си пред „Виртуалния Давос“ неотдавна, министърът на финансите Джанет Йелън посочи, че последните технологично обусловени ръстове в производителността могат да изострят, а не да смекчат неравенството. Тя посочи факта, че макар „предизвиканият от пандемия скок на дистанционната работа“ в крайна сметка да повиши производителността в САЩ с 2,7 процента, печалбите ще отиват най-вече към квалифицираните служители с по-високи доходи,  точно както онлайн обучението е по-достъпно за и по-добре използвано от по-богатите бели студенти.

Образованието е мястото, където теорията се превръща в практика по отношение коригирането на неравенствата, предизвикани от технологиите. Както показаха изследователите от Харвард Клаудия Голдин и Лорънс Кац, когато връзката между образованието и технологичните печалби се разпадне, просперитетът, задвижван от технологиите, вече не е толкова широко споделян. Ето защо администрацията на Байдън насочва инвестиции към обществени колежи, чиракуване и обучение на работници.

Идеята е да се предотврати изпразването на пазарите на труда в сектори и места, които са съпътствани, да речем, от прегръщането на свободната търговия от ерата на Клинтън, без адекватна защита за работниците. Ако те не са обучени, за да се справят с промените, предизвикани от технологиите, гневът на работниците в щатите от Средния Запад може да се окаже нищожен в сравнение с този на служителите в услугите с ниски и средни доходи, чиито работни места са автоматизирани.

Други въпроси изискват политически решения. Компаниите получават повече данъчни отстъпки при инвестиране в технологии, които могат да бъдат амортизирани, отколкото в човешки труд. Премахването на амортизационните облекчения за оборудване като софтуер и роботи може да намали тази разлика.

Бизнес моделът на технологичните гиганти се състои в отърваването от човешкия труд и в превръщането на човешкото поведение в суровина. Този модел ще бъде под нарастващ натиск през тази година, тъй като администрацията се опитва да прокара законодателство, целящо ограничаване силата на платформите преди междинните избори през ноември. По-големият въпрос за това как да се обвържат отново капитала и труда в задаващата се ера на масова автоматизация остава без отговор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още