IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ако Путин триумфира в Украйна, бандитският му стил ще си спечели нови фенове

В такъв случай заграбването на земя, военните заплахи, лъжите и убийствата ще изглеждат като техники на победител

16:17 | 02.02.22 г. 31
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Други видни фенове на Путин в Западна Европа са Найджъл Фараж, борец за Brexit, и Матео Салвини, лидер на италианската крайнодясна партия „Лига" и бивш вицепремиер. Коментирайки изпращането от Путин на войски в Близкия изток, Фараж избухна: „Начинът, по който отигра цялата ситуация със Сирия е брилянтен.” Веднъж Салвини позира за снимка на Червения площад, облечен с тениска на Путин.

Фенклубът на Путин достига Азия и Близкия изток. Родриго Дутерте, лидерът на Филипините, е масово обвиняван за ескадроните на смъртта по времето, когато бе президент. Когато Дутерте беше попитан на кой световен лидер се възхищава най-много, той отговори: „Любимият ми герой е Путин“.

Бенямин Нетаняху, бившият министър-председател на Израел, друг самопровъзгласен твърд човек, обичаше да пътува до Русия, за да обсъжда геополитиката с Путин. Неговата кампания за преизбиране през 2019 г. използваше плакат на израелския лидер, който се ръкува с Путин под лозунга „Нетаняху: В своя собствена лига“.

Путин е свързан със силни лидери и другаде в Близкия изток. Той подари на президента на Египет Абдел Фатах ал-Сиси автомат Калашников. Сиси, чиито сили за сигурност убиха стотици демонстранти по улиците на Египет, изглеждаше възхитен от подаръка.

Мохамед бин Салман, престолонаследникът на Саудитска Арабия и де факто лидер, е друг фен на Путин. Докато той се издигашe на власт, някои негови британски съветници отбелязаха благоговението му пред Путин, коментирайки: „Той беше очарован от него... Харесваше това, което прави.”

Другарството между саудитския и руския силов лидер придоби ново измерение, след като Бин Салман беше обвинен, че е поръчал убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги. За известно време изглеждаше, че Мохамед бин Салман рискува да се превърне в международен парий. Путин беше този, който се застъпи Бин Салман отново да бъде приет в клуба на световните лидери. На първата му среща на Г-20 след убийството на Хашоги саудитският лидер получи “пет” от ухиления Путин. Самият Путин по-късно беше обвинен, че е наредил опита за убийство на руския опозиционен лидер Алексей Навални.

Това еуфорично ръкостискане между Путин и Мохамед Бин Салман ни води към сърцевината на международния култ към Путин. Най-големите почитатели на руския лидер често са тези, като Дутерте и Бин Салман, които споделят вкуса му към насилието и презрението към човешките права.

Ето защо сегашната конфронтация между Русия и Запада касае нещо повече от независимостта на Украйна, колкото и важна да е тя. Резултатът от кризата може да зададе тона в световната политика. Ако Путин триумфира над западните демокрации, неговият бандитски стил на лидерство ще изглежда като политическата вълна на бъдещето.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 4 rate down comment 12
bgMan
преди 2 години
На такива бандити като Путин не бива да им се позволяват много неща.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 8 rate down comment 3
korn
преди 2 години
Да вземем за пример китайския президент Си Дзинпин, или както там му е името. Путин, Тръмп, Орбан, Фарадж и другите, бледнят пред него и комунистическия му Китай. Ни има ли фенове Си, няма, повечето хора по света даже не могат да кажат кой е ако им покажеш негова снимка. Си има достатъчно ядрени бомби да унищожи която и държава по света, огромна армия която да се бори със всеки, ръководи втората най голяма икономика в света и власта му все повече расте, но не прави гръмки изказвания, не унищожава лошите, изглежда като подут алкохолик който тъкмо се събужда и може да приспи всеки само за минута до като говори. Си няма да получи лайкове в Инстаграм и Фейса, Си е никой за масите по света. Това е реалноста.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 2
korn
преди 2 години
Нищо изненадващо. Хората по света масово затъпяват. Фейсбук, Инстаграм, консуматорство, предавания тип Сървайвър и т.н. Силиконови ботоксови кукли за модел за подръжания. Стероидни спортисти и актьори, с празни глави са идоли на младите мъже. Всикчо е пуканки и сеир. Днес не е важно какво прави един политик за да живее народа от който е избран по добър живот. Най вожно е да говори смело и да осигурява зрелище, да обещава как ще пребие лошите, как ще унищожи различните, ще ги направи велики и т.н. Все повече живеем в един измислен виртуален свят, където всичко е възможно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 7
Стоян Петров
преди 2 години
Сериозно??? А не можеше ли да съм "господарят" на света? А знаеш ли какво щеше да е ако ти имаше дядо1 и дядо 2, а не баба и дядо?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 10
Стоян Петров
преди 2 години
путин много хубаво се е научил да казва " ас-салам алейкум" : " Визит президента Исламской Республики Иран (ИРИ) в Москву обсуждали в основном в контексте отношений Кремля с мусульманским миром. Публику немало поразил кадр, где Эбрахим Раиси совершает вечерний намаз прямо в помещении Кремля, прервав разговор с Владимиром Путиным. Позже появились видеокадры, где российский лидер отвечает на мусульманское приветствие иранского коллеги: Ас-салам алейкум! "
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 4
julian12
преди 2 години
и б рик чия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 5
julian12
преди 2 години
Ако не беше и не е Русия шеще да си *** в някой долнопробен хан. Е, сега с новата идея за пееерасите ще станеш любовница. Било моредно казват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 14
Стоян Петров
преди 2 години
русия трябва да бъде заличена! турция също, но все пак първо русия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 7
terziеv
преди 2 години
Браво, Бойчо! Печелиш безплатна виза и билет за "Дисниленд". Ама това когато Русия фалира. Скоро значи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 7
дядя Вова
преди 2 години
Ако Путин триумфира в Украйна, бандитският му стил ще си спечели нови фенове == Пеше, казах ти - слабичко. Върви на стаж в БНР при внуците на Гьобелс.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още