IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ако Путин триумфира в Украйна, бандитският му стил ще си спечели нови фенове

В такъв случай заграбването на земя, военните заплахи, лъжите и убийствата ще изглеждат като техники на победител

16:17 | 02.02.22 г. 31
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Други видни фенове на Путин в Западна Европа са Найджъл Фараж, борец за Brexit, и Матео Салвини, лидер на италианската крайнодясна партия „Лига" и бивш вицепремиер. Коментирайки изпращането от Путин на войски в Близкия изток, Фараж избухна: „Начинът, по който отигра цялата ситуация със Сирия е брилянтен.” Веднъж Салвини позира за снимка на Червения площад, облечен с тениска на Путин.

Фенклубът на Путин достига Азия и Близкия изток. Родриго Дутерте, лидерът на Филипините, е масово обвиняван за ескадроните на смъртта по времето, когато бе президент. Когато Дутерте беше попитан на кой световен лидер се възхищава най-много, той отговори: „Любимият ми герой е Путин“.

Бенямин Нетаняху, бившият министър-председател на Израел, друг самопровъзгласен твърд човек, обичаше да пътува до Русия, за да обсъжда геополитиката с Путин. Неговата кампания за преизбиране през 2019 г. използваше плакат на израелския лидер, който се ръкува с Путин под лозунга „Нетаняху: В своя собствена лига“.

Путин е свързан със силни лидери и другаде в Близкия изток. Той подари на президента на Египет Абдел Фатах ал-Сиси автомат Калашников. Сиси, чиито сили за сигурност убиха стотици демонстранти по улиците на Египет, изглеждаше възхитен от подаръка.

Мохамед бин Салман, престолонаследникът на Саудитска Арабия и де факто лидер, е друг фен на Путин. Докато той се издигашe на власт, някои негови британски съветници отбелязаха благоговението му пред Путин, коментирайки: „Той беше очарован от него... Харесваше това, което прави.”

Другарството между саудитския и руския силов лидер придоби ново измерение, след като Бин Салман беше обвинен, че е поръчал убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги. За известно време изглеждаше, че Мохамед бин Салман рискува да се превърне в международен парий. Путин беше този, който се застъпи Бин Салман отново да бъде приет в клуба на световните лидери. На първата му среща на Г-20 след убийството на Хашоги саудитският лидер получи “пет” от ухиления Путин. Самият Путин по-късно беше обвинен, че е наредил опита за убийство на руския опозиционен лидер Алексей Навални.

Това еуфорично ръкостискане между Путин и Мохамед Бин Салман ни води към сърцевината на международния култ към Путин. Най-големите почитатели на руския лидер често са тези, като Дутерте и Бин Салман, които споделят вкуса му към насилието и презрението към човешките права.

Ето защо сегашната конфронтация между Русия и Запада касае нещо повече от независимостта на Украйна, колкото и важна да е тя. Резултатът от кризата може да зададе тона в световната политика. Ако Путин триумфира над западните демокрации, неговият бандитски стил на лидерство ще изглежда като политическата вълна на бъдещето.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 13
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Вече започнаха да наричат Пyтeтo подобаващо - бандит. И то официално. А да спечели няма начин, просто целия бял свят е на страната на Украйна вече и то не само на приказки. Остана му да мяука жално, като на днешната пресконференция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още