IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Светът ползва много повече петрол от смятаното до момента

Излишните запаси от 660 млн. барела, които МАЕ виждаше преди месец, се изпариха

15:44 | 13.02.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Миналия месец специалистите предупредиха за несъответствие между запасите на петрол, които би трябвало да има в света (въз основа на предполагаемите баланси на търсенето и предлагането), и действително отчетените или измерени обеми. Оказа се, че тези барели вече не липсват, пише анализаторът Джулиан Лий за Bloomberg.

Нещо повече - те вече са изразходвани в рафинериите и нефтохимическите заводи на Китай и Саудитска Арабия. Това означава, че петролните баланси са много по-напрегнати, отколкото Международната агенция по енергетика (МАЕ) смяташе досега.

В петък групата публикува последния си месечен доклад, в който ревизира историческите си данни за търсенето на петрол чак до 2007 г. - през последните 15 години светът е използвал повече петрол, отколкото смяташе основната мониторингова агенция, която съветва правителствата на страните потребителки.

1 1

Промените не са малки. Допълнителното търсене, което току-що установиха, възлиза на 2,9 милиарда барела и се равнява на пет пъти стратегическия петролен резерв на САЩ, или на целогодишното потребление във Франция, Германия, Италия, Испания, Великобритания и Мексико, пише Bloomberg TV Bulgaria.

Не е изненадващо, че ревизиите са направени по отношение на петролните продукти и в сектори, които са сред най-малко прозрачните в петролния баланс - нефтохимическата промишленост в Саудитска Арабия и Китай.

Това не ги прави маловажни. Нефтохимическата промишленост е най-бързо растящият сектор в средносрочните прогнози за търсенето на петрол и е област, в която се наблюдава бърза експанзия по време на пандемията от Covid-19 поради рязкото нарастване на търсенето на лични предпазни средства и на опаковки, което съпътства бума на онлайн пазаруването.

Влиянието върху оценките на световните запаси от петрол по време на пандемията е силно изразено.

2 2

Излишните запаси от 660 млн. барела, които МАЕ виждаше преди месец, се изпариха. Преразглеждането на търсенето означава, че сега агенцията оценява, че световните петролни запаси са спаднали под нивото си от края на 2019 г. до началото на 2022 г.

И това може да не е краят. Данните за запасите в страните от ОИСР предполагат, че може да има още ревизии на търсенето от страна на МАЕ.

Търговските запаси от петрол сред развитите икономики на членовете на групата намаляха с 60 млн. барела през декември, а първоначалните оценки сочат, че те са спаднали още повече през миналия месец. Това е в рязък контраст с предупрежденията на саудитския министър на енергетиката принц Абдулазис бин Салман, че петролният баланс ще се промени от дефицит към излишък през последния месец на 2021 г.

Фактът, че петролният пазар все още е по-затегнат, отколкото сочат прогнозите, няма да е голяма изненада за тези, които са следили повишаването на цените през последните две години. В забележителен паралел със свиването на петролния пазар през 2007-2008 г. пътят на цените на петрола сорт Брент почти точно съвпада с този от по-ранния период по време на възстановяването след пандемията.

3 3

Единственото значително отклонение дойде, след като президентът на САЩ Джо Байдън заплаши, а след това и изпълни, освобождаването на петрол от стратегическия петролен резерв, когато групата на производителите на петрол ОПЕК+ отказа да отвори кранчетата си по-бързо. Облекчението беше краткотрайно и до края на януари цените на петрола се върнаха на нивото от същия момент на 2008 г.

Колко дълго ще продължат да се покачват, може да зависи от това дали ще се намесят шистовите находища в САЩ, или ще се възстанови ядреното споразумение с Иран.

От много месеци е ясно, че групата ОПЕК+ не е в състояние да увеличи предлагането, което постоянно обещава. Последният анализ на колегите от BloombergNEF показва, че 15 от 19-те държави с целеви добив не са успели да ги изпълнят през януари. Производството на 13-те страни от ОПЕК се е увеличило само с 65 хил. барела на ден през миналия месец - една четвърт от планираното увеличение.

Така че предлагането ще трябва да дойде от другаде. Администрацията за енергийна информация на САЩ постоянно увеличава оптимизма си за шистовия сектор. По-рано този месец тя повиши прогнозата си за вътрешното производство с още 200 хил. барела на ден за втората половина на 2022 г. и по-голямата част от 2023 г. Сега тя смята, че до края на следващата година производството ще достигне своя пик отпреди пандемията.

По-бърз източник на допълнителни доставки може да се окаже връщането към ядреното споразумение с Иран от 2015 г., което може бързо да отключи 1,3 млн. барела дневно от производството на страната от Персийския залив - достатъчно, за да промени прогнозите за повишаване на цените на петрола над 100 долара за барел по-късно тази година. Администрацията на Байдън твърди, че сделката с Иран вече се вижда, но бързият напредък в ядрената програма на Ислямската република означава, че прозорецът за съживяване на споразумението се стеснява.

Без тези увеличения на производството обаче пазарът ще трябва да бъде върнат в равновесие чрез намаляване на търсенето. Високите цени на петрола, които спомагат за разпалването на инфлацията, неизбежно ще започнат да забавят растежа на търсенето, но колкото повече се покачват цените, толкова по-силно ще падат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 2
ing5rov
преди 2 години
туй са "теории на конспирацията" ... свършва нефта , така ли ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още