IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ придобиват водеща позиция при петрола и газа

Износът от САЩ ограничава ръста на цените и обуздава подкопаващото поведение на такива като Русия и Иран

19:25 | 16.02.22 г. 15
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Докато кризата с Украйна пораждаше безпокойство относно зависимостта на Европа от руския природен газ, се случи нещо забележително. Миналия месец, за първи път в историята, износът на втечнен природен газ (LNG) от САЩ за Европа надхвърли доставките на Русия по тръбопроводите. Руският износ, който обикновено представлява около 30% от потреблението на газ в Европа, намаля значително поради цените на руснаците. И тъй като европейските цени на газа са около четири пъти по-високи от нормалните, износът на САЩ нарасна, за да запълни празнината, пише за Wall Street Journal Дениъл Йъргин, зам.-председател на IHS Markit.

Изключителният ръст на производството на петрол и газ в САЩ е геополитически и икономически актив за Америка, който допринася за световната енергийна сигурност. Докато местната нефтена и газова индустрия продължава да се възстановява от срива на цените през пролетта на 2020 г., причинен от COVID, САЩ отново са най-големият производител на петрол в света – почти с 20% над другите два най-големи производителя, Саудитска Арабия и Русия – и най-големият производител на природен газ в света.

Международният петролен пазар, който се давеше в свръхпредлагане преди по-малко от две години, се затегна драстично, когато светът излезе от пандемичните блокади. Това прави пазара уязвим на криза. Руският натиск срещу Украйна, възстановяването на световната икономика, големите метеорологични явления или изненадващо събитие могат да доведат до покачване на цените.

Това сигнализират цените на петрола от над 90 долара за барел. Ако има ново ядрено споразумение с Иран, което да върне неговия петрол на пазара, това може донякъде да намали цените. Но освен ако нова вирулентна вълна на COVID не причини повече спирания (или вариантът омикрон не забави китайската икономика), цените ще останат високи.

Шок абсорбаторът за предотвратяване на криза е „свободният капацитет“, сумата от потенциалния добив от кладенци, които в момента не се експлоатират, но може да бъдат активирани по време на смущения. Свободният капацитет се сви, тъй като възстановяващата се световна икономика увеличи търсенето, а някои страни износителки на петрол, поради недостатъчни инвестиции, не успяха да се върнат към предишните нива на производство. Почти целият свободен капацитет, който сега съществува – около 3-3,5 милиона барела на ден – е съсредоточен в две държави: Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства.

Един ключов компенсатор на затягащия се пазар е текущото нарастване на производството от шисти в САЩ, което може да добави повече от 900 000 барела на ден тази година. Без ръста на предлагането от САЩ цените на петрола вероятно биха били още по-високи.

С новия капацитет за износ, който се очертава тази година, САЩ ще станат най-големият износител на втечнен природен газ в света, изпреварвайки Австралия и Катар. На затегнатия глобален пазар на газ американският втечнен природен газ е от решаващо значение за избягването на световен недостиг и за снабдяването на Европа, както демонстрира флотилията от танкери, насочена към Стария континент.

Последна актуализация: 09:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 5 rate down comment 1
оксиморон
преди 2 години
Сега вече всичко ще се оправи и ще дойде на мястото си. Разчитам на чувството Ви за хумор / отнася се само за интелигентните хора /.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 4
evlogi
преди 2 години
До всички Путинофили във форума( нарочно не ги наричам русофили,понеже не са.Ако бяха такива , към Путин биха изпитвали само презрение):Тази ситуация с петрола и газта със сигурност е временна.САЩ вероятно няма да успеят да поддържат това ниво на добиви повече от 10-15 години.Но дори още 10-15 години да продължи, ще е достатъчно, за да се откачи Европа от това проклятие , което заема източната част на континента..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 1
evlogi
преди 2 години
Ми няма, то магазините заляти от руска стока, няма място за други производители...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 1
АнтиФъшкист
преди 2 години
Наркуманцити освен да помпат другу ни моат.Ко американско си купейти от магазина? Нищу НИЩО.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 2
Императорът
преди 2 години
Ти дори не знаеш, че "природен газ" е в мъжки род, ама коментираш газовите пазари?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Не е лесно да се мине на нов сорт петрол, Нефтохим е правен и настроен за обработка на сорт Урал. Да не забравяме, че и собственик е Лукойл, едва ли ще купи петрол от Саудитска Арабия. По-скоро шанс има в либерализацията на данъчните складове, възможност за внос на готови продукти и създаването на реална конкуренция, каквато сега няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 1
alphaomega
преди 2 години
А защо България не внася петрол от арабите или Иран, Кувейт и др. ? Едно време сме имали много търговски отношения с тях. Защо сега не внасяме от тях? Как пък за толкова години не се създаде нито една българска фирма вносител на петрол? Защо Русия продължава да държи почти целия пазар у нас?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 8
Dr. Vatnikov
преди 2 години
След като Мордор харчи нашите пари от газ и петрол за въоръжение и нападения над европейски държави, изнудвания, корумпиране, хибридни войни и тълпи тpoлове, не трябва да получават една стотинка. Все едно да си плащаме да ни се случват мизерии. Докато така я карат opките това и ще получат, комбинация от три пръста.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 7
Werter
преди 2 години
Толкова прозорлив, че за да купуваме скъпата руска газ, чрез своите протежета успя да спре проучването за шистов газ в България. Не вярвам това обаче да е положителен отзив.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 1
Моабет да става
преди 2 години
Моля някой да ми обясни следното изречение, цитирам. "Руският износ, който обикновено представлява около 30% от потреблението на газ в Европа, намаля значително поради цените на руснаците. " Какви са цените на Руснаците? Ще каже човек незапознат със ситуацията Газпром предлага някакви огромни цени. Не не предлага и не е виновен за цените четири пъти по-високи от "нормалните". Цените се определят от пазара, а не от Газпром и какво и значение да влага автора в термина "нормални" цени? Защо да не е например сега цените са два пъти по-високи от нормалното и миналата година са били два пъти по ниски от нормалното. Защо да не, сега цените са нормални и миналата година бяха нормални. Това за мен е по-правилно. При либералната икономика нормалните цени са пазарните. Това че на някой му се виждат ниски нищо не означава. На друг тези цени му се виждат ниски и дори много изгодни. И пак се повтарят мантрите "ако прекъсне целият тръбопроводен газ през Украйна". Гладна кокошка просо сънува. Защо да прекъсне? Кой има интерес от това? Газпром -не. Украйна -не. Клиентите в Европа и те не. Значи няма да прекъсне. Напразно се напъват и нагнетяват ситуацията. Ето мина 16-ти и война няма. Нищо ще я преместим на друга дата. Не се бойте Ако Русия нападне ще се справим. Хайде кажете как ще се развие ситуацията ако не нападне? Аз имам едно подозрение понеже Китай пое задължение при Тръмп да купува за н-милиарда стоки от САЩ. Ще се окаже САЩ се превръща в бензиностанция за Китай. Няма лошо така могат така подпомагат световната икономика. И още нещо не разбрах от статията " Попитах Путин как Русия планира да..." Кой е попитал Путин, Петър Нейков или Елена Илиева? Не ги премълчавайте тези неща. Не е срамно да си на среща и да зададеш въпрос на Путин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още