IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Диверсификацията е от полза за неамериканските инвеститори

Корелацията между водещите фондови пазари от началото на века достигна почти единица

20:11 | 15.03.22 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Връзката между икономиката на страната и нейният фондов пазар е много по-неясна, отколкото беше преди. Много от най-големите компании в Америка, като Alphabet, Apple и Microsoft, са глобални марки, които извличат значителна част от приходите и печалбите си извън САЩ. В известен смисъл корпоративният сектор се диверсифицира от името на инвеститорите. Инвестицията в американския фондов пазар вече не е просто залог върху американския потребител или върху посоката на американската парична политика.

Друг фактор, който може да възпре американските инвеститори да диверсифицират, е, че глобалните фондови пазари са много по-корелирани, отколкото бяха преди края на бретънуудската валутна система на фиксирани курсове в началото на 70-е години.

Учените от LBS установяват, че между 1946 и 1971 г. средната корелация между пазарите на САЩ, Обединеното кралство, Франция и Германия е била на равнище от 0,11. Между 2001 и 2021 г. обаче тя скача до 0,88, което означава, че пазарите са се движели в една и съща посока почти през цялото време.

Все пак географският риск не е изчезнал напълно, както показа сривът на руския пазар след инвазията в Украйна. Това не е първият път, когато инвеститорите в Русия виждат портфейлите си опустошени. Русия е била петият най-голям световен фондов пазар по капитализация през 1900 г., но цялата стойност бива заличена след революцията от 1917 г.

През 1998 г., когато руското правителство изпадна в дефолт по дълга си, инвеститорите в местни акции загубиха 75% в реално изражение. Германия пък е била третият най-голям фондов пазар по капитализация през 1900 г., но след това инвеститорите претърпяват три периода на огромни реални загуби - по време на двете световни войни и хиперинфлацията в периода 1922-23 г.

Залогът върху американския фондов пазар имплицитно предполага, че силната позиция на САЩ ще продължи. Но технологичните гиганти в страната например са подложени на атака заради монополните си позиции и влиянието върху социалните взаимодействия, и могат да бъдат обект на много повече регулации в бъдеще.

Това би могло да засегне бъдещия растеж на печалбите им или най-малкото на техните оценки. Вълната от международни санкции срещу Русия и търговското напрежение между САЩ и Китай сочат, че глобализацията може би отстъпва, а тя като цяло беше нещо много добро за американския корпоративен сектор.

Правдиво очакване е американските инвеститори да спечелят повече от международната диверсификация през следващите пет десетилетия, отколкото през предишните пет. Предвид по-голямата корелация между глобалните пазари, международната диверсификация може вече да не е безплатен обяд, но все още изглежда като разумна застраховка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
Solar Power
преди 2 години
Това разпрявям на вовата ама не ме взема в предвид ... както и императора, но си е за тяхна сметка :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
evlogi
преди 2 години
Слушайте кво казва Бъфет и няма да сгрешите.Не случайно играе почти само на вътрешния си пазар.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
дядя Вова
преди 2 години
Корелацията между водещите фондови пазари от началото на века достигна почти единица >> Туте има един, който разбира от кУролация, него питайте. Има и един кокорчо, вещ във врътките в/на/около затвора - той също може да даде експертиза..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още