IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

WSJ: Путин напомня за провала на Мусолини

За 20 години на власт той не успя да осигури на Русия нито икономиката, нито военната мощ, от които се нуждае една велика сила

08:42 | 13.03.22 г. 16
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Русия е международно изолирана, нейните сили са затънали в калта в Украйна и е изправена пред най-строгия набор от икономически санкции, налагани някога на велика сила. Но руската армия продължава да напредва, Китай изглежда подкрепя играта на Владимир Путин, украинските преговарящи обмислят отстъпки спрямо някои руски искания, а Европа остава уязвима от руското енергийно изнудване.

И така: Политически гений ли е Путин, когото подценяваме за наша сметка, или е надценен палячо, който, опиянен от дълго време на късмет, е преценил фатално погрешно перспективите си в Украйна, се пита Уолтър Расъл Мийд на страниците на Wall Street Journal. 

Историята предлага друг начин да се мисли за фигури като Путин. Бенито Мусолини направи удивителна кариера, създавайки политическо движение, което управлява Италия в продължение на 20 години. Методите му често бяха морално низки, но създаденото от него фашистко движение намери симпатизанти и подражатели от Германия до Япония. Беше време, когато фашистка Италия изглеждаше, че води Европа от „упадъка“ на парламентарната демокрация към постлиберална ера.

Но Мусолини имаше своята ахилесова пета. Неговият политически проект за пресъздаване на Римската империя не можеше да бъде реализиран. Той успя да изгради най-мощното политическо движение в съвременната италианска история, успя да завладее Етиопия, помогна на Франко да спечели испанската гражданска война, но нищо от това не помогна за постигане на целта му.

Подобно на Мусолини, Путин има дълга история на успехи. Войната в Чечня беше грозна, но той започна времето си на поста, като сложи край на това, което мнозина смятаха, че е неизбежното разпадане на Руската федерация и възвърна контрола на Москва над нейните непокорни региони. Идвайки на власт във време, в което олигарсите доминираха руската политика, Путин умело ги настройваше един срещу друг, докато не се превърна в безспорен господар на руската сцена.

Той възстанови силата на Русия в международните отношения. Постсъветска Русия беше безпомощна и слаба държава, неспособна да спре разширяването на НАТО или да оспори американската и европейската мощ на Балканите и в Централна Азия. Комбинация от ловка дипломация и безмилостно използване на сила даде на Путин де факто вето върху разширяването на НАТО след инвазията на Русия в Грузия през 2008 г. През 2014 г. той заграби Крим и нахлу в Донбас, предизвиквайки само половинчати санкции от разделения Запад.

Надмогвайки санкциите и възползвайки се от стратегическото объркване на администрацията на Обама, Путин използва възможността на сирийската гражданска война, за да подкрепи дългогодишния руски съюзник Башар Асад, като се подигра с бомбастичното искане на Джон Кери (държавен секретар на САЩ по това време – бел. прев.) Асад да си тръгне.

Новата роля на Русия в Сирия й даде вход в политиката на Близкия изток, който тя използва, за да изгради близки отношения с Израел и арабските производители на петрол. Използвайки наемнически организации като групата Вагнер, Путин успя да разшири руската власт в Либия и Африка на юг от Сахара, изтласквайки французите от Мали. Продавайки сложни противовъздушни оръжия на Турция, той вби клин в НАТО, освен че култивира близки отношения със страни като Унгария и Италия по начини, които подкопават сплотеността на Европейския съюз.

Подобно на Мусолини, Путин имаше късмета да се изправи срещу едно бездарно поколение западни лидери. Никой от президентите на Америка след Студената война няма да бъде увековечен с гигантска скулптура в планинския мемориален комплекс Рашмор в Южна Дакота, а поколението европейски лидери, включващо фигури като Герхард Шрьодер и Франсоа Оланд, няма да бъде помнено дълго. Изигравайки агресивно една слаба ръка, Путин успя да раздели и обърка този пъстра група достатъчно дълго, за да застраши западния ред в Европа и да утвърди отново мястото на Русия сред великите сили.

Но както Мусолини открива, дипломатическите и дори военни победи не могат да сбъднат невъзможна мечта. Мусолини не успя да изгради италианска икономика, която да подкрепи амбициите му, или армия, способна да съперничи на великите сили като Германия и Великобритания. Това изглежда са и границите на постиженията на Путин. За 20 години на власт той не успя да осигури на Русия нито икономиката, нито военната мощ, от които се нуждае една велика сила. И понеже силата му се основава на такива тесни и незадоволителни основи, външната му политика си остава политика на ръба и такава на авантюризма, която винаги е уязвима, ако противниците му разкрият неговите неподкрепени претенции – или ако той погрешно прецени и отхапе повече, отколкото може да сдъвче.

Най-добрият начин да оценим Путин е като надарен тактик, прицелен в стратегическа невъзможност: Русия да си върне статута на суперсила, някога притежаван от Съветския съюз. Такива лидери са неукротими, защото целите им никога не могат да бъдат постигнати. Възходът на Китай, продължаващият демографски упадък на Русия и продължаващата й неспособност да създаде модерна и динамична икономика няма да бъдат обърнати, ако руските знамена се развеят над руините на Киев.

Има две грешки, които можем да допуснем по отношение на фигури като Путин. Едната е да подценим таланта им да създават проблеми, ако не получат това, което искат. Другата е да вярваме, че като отстъпим пред техните искания, можем да ги успокоим. Западът направи и двете грешки с Путин в миналото. Трябва да опитаме да се справим по-добре сега.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 0 rate down comment 3
Императорът
преди 2 години
Пиленце, нз дали имат смисъл обясненията ти. В един икономически и финансов сайт масово не знаят какво е това нещо БВП и как се изчислява. Факт. А и дали искат да знаят? Както явно си наясно - БВП се смята на база разходи - на държава, граждани и бизнес... а разходите се определят от ЦЕНИТЕ. Сигурно след 3 месеца "демократическият свят" пак ще рапортува бодро за ръст на БВП, въпреки че цели отрасли фалират... ама пък цените си растат !!! А в Русия - какво? Литър бензинец 0.75 лева, толкова и 800 грама бял хляб. Литър олио - 1.60 лв. Метър газ - 10 стотинки и то потребителска цена, в ЕС на борсите стигна до 3.9$. Киловат точец - 6.4 стотинки. И т.н. Че то с тия цени какъв БВП да имат? Самият факт че е 1.5% от световния вече говори за каква реална икономическа мощ става дума. Италия имала по-голям БВП - ами нищо чудно, там някои цени може и да са 10х спрямо руските. Ток и газ със сигурност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 1 rate down comment 3
Императорът
преди 2 години
Нз. Икономиката нарасна в пъти, средната продължителност на живота - с 9 години откак Путин е на власт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 6
дядя Вова
преди 2 години
++1000 >> Е трябва и време да си харчат по 30-те сребърника. Само да бачкат не става :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 6
Bones
преди 2 години
Алоуууу, спите Инвестор или поне така ви изнася. "Иран атакува с ракети американско консулство в Ирак" https://***.bg/***/sviat/6-raketi-sa-bili-izstreliani-po-amerikanskoto-konsulstvo-v-irakskiia-grad-erbil-2303396 Знайте ли Вий при тази ситуация как ще видят САЩ ресурси от Иран? Ами през крив макарон. Нито Венецуела, нито ОПЕК ще могат да задоволят нуждите на меката на демкАрцията и при това положение, основите на ТСВ вече са ПОСТАВЕНИ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 3
earth1225
преди 2 години
Да... Само се чудя кой напредък е по голям икономическия или социален.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 7
cherney
преди 2 години
Държава с 1/6 от земната повърхност, в чиито недра има от всичко и по много, вероятно ще завърши 2022 година с БВП от под 1% от световния. Да, изисква се особен талант, за да се случи това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 8 rate down comment 5
юрист
преди 2 години
Снощи бяха излъчени две серии за ВСВ по натгео. Паралелите между действията на хитлер и путин бяха шокиращи. Установих прилики в над 85 процента от случаите- по отношение на реакциите им като политици- на дадена ситуация, дори в индивидуалното им поведение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 5
4i4o_Pay
преди 2 години
Абе не е съвсем така: Ако американски (САЩ) работник забие един пирон в дъска, това ще струва напр. 10 долара, ако руски работник направи същото със същото качество, това ще струва 1 долар... Та толкова за БВП като измерител. ППС за дадена страна е близка до реалната оценка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 10
ing5rov
преди 2 години
"За 20 години на власт той не успя да осигури на Русия нито икономиката, нито военната мощ, от които се нуждае една велика сила ."Ъхъ ... затуй не слиза от медиите и светът / САЩ и Англия ... останалото е лакеи .../ се съобразява с него .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 11 rate down comment 6
Solar Power
преди 2 години
Ами тя икономиката се измерва с БВП а не с броя ракети :) Този продукт преди войната беше като на Италия :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още