IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украинците нямат предвид едно и също нещо, когато казват, че са такива

Само рускоезичните са приемливи за бандата на Путин, а исторически само западните са били третирани като истински украинци от Запада

17:51 | 20.03.22 г. 27
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Какво означава да си украинец? Докато милиони бежанци бягат от страната към Полша, Румъния, Словакия, Унгария и Молдова, сложната история на региона и неговите хора се преработва по опростени линии, пише Марина Левицка за Financial Times

Инвазията на Путин засили украинския национализъм и обедини източна и западна Украйна. Това беше подсилено от президента Володимир Зеленски и неговите армии от граждани-патриоти. Но всъщност украинската идентичност отдавна разчита на сложна мрежа от културни, езикови и социални лоялности и традиции.

Ще започна със собствената си семейна история. Родена съм в бежански лагер в Северна Германия след Втората световна война. Семейството ми идва от Луганск, който е един от така наречените контролирани от Русия райони на Украйна.

Майка ми е родена в Нова Александрия (днес Пулави), когато градът е част от Полша и после от Царска Русия. Тя се възприемаше както като украинка, така и като рускиня, и за разлика от повечето поляци не беше католичка. Баща ми е роден в Киев и се смяташе за украинец или руснак в зависимост от това с кого говореше.

По времето, когато Украйна стана независима, бях в средата на четиридесетте си години. Ние в Източна Украйна се смятаме за украинци по същия начин, по който човек от Йоркшър смята себе си за англичани. Говорим сурджик, нещо като селски руски. Като дете бях приспивана с украински песнички, които са сред гордостите на Украйна, наред с варените кнедли и супата от цвекло. Ужасявах се от руските народни приказки. Израснах, вярвайки, че Лев Толстой и Александър Пушкин са част от моето наследство, точно както много руснаци не знаят, че Николай Гогол е украинец.

Тогава никой не контролираше никого там на изток. Ако можехте да контролирате триместната си кола (четвъртото място се премахваше, за да побере добитък), докато подскачате през нивите, тогава вие бяхте нещо повече от съседите си.

Колкото по на запад отивате, толкова по-полски става езикът и толкова по-вероятно е хората да бъдат католици. Ние на изток обикновено сме православни като майка ми. Всички ние сме „украинци“, но когато хората използват тази дума, те нямат предвид едно и също нещо – точно както когато хората казват, че са британци.

Значи има поне два вида украинци. Но само един (моят рускоезичен вид) е приемлив за бандата на Путин, а исторически само западният вид е бил третиран като истински украински от Запада.

Връзките между Киев и регионите на Донбас и Луганск изтъняха до точката на скъсване. Киев отдавна спря да плаща пенсии на техните жители, докато много от по-младото поколение мигрираха в Русия. Братовчед ми, пенсиониран академик, който живее в Луганск и остава аполитичен, не получава пенсия от Украйна от 2017 г. Двама братовчеди вече са в Санкт Петербург с внуците си. Друг е в Израел.

Не харесвам Путин, но той е технически прав, когато казва, че Украйна не е древна държава. Повечето сегашни държави са сравнително нови. Но въпреки че Украйна не е древна, Киев е – оттук и значението му за неговия проект. Киевска Рус, федерация от предимно източнославянски народи, която е доминирана от града, съществува от 9 век. Киев е първата столица на Русия до построяването на Москва. Западната част на Украйна, от друга страна, е била част от Хабсбургската католическа империя и включена в Царската империя сравнително скоро.

Кой знае в какво вярва Путин, но той изглежда разчита на идеята, че древната история ще надделее. Сред настоящите ужаси едно нещо изглежда ясно: с каквато и нация да се идентифицират най-много, народите на Украйна и Русия ще загубят в този конфликт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

27
rate up comment 1 rate down comment 1
Momchil_Matev
преди 2 години
Любопитната част е едно леко двуличие на Путин - по отношение на Украйна и по отношение на Македония, държави, чийто национални движения са възникнали през 20 мек и са, да кажем, нови държави. На едните им обяснява, че са древни, а на другите - че нямало право да съществуват. Това не е държавнически подход. Това е мегаломански имперски подход.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 3 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Хсхааа, дребен мазен плъx, това ли ви обясняват по просийската телевизия? Истината е, че на терен жалката opкска армия търпи такива шамари, че даже не ги е и сънувала. Затоеа и напредъка и е спрян навсякъде, в момента само страхливо бомбят отдалеч, а по земя изпитват ужас да се срещнат в бой с украинците. Последните просто унищижават допотопното opкско въоръжение където го видят, а Джавелим, НЛоу направо пръскат танкчетата заедно с возещите се opки вътре. Стингър направо обърна хеликоптерчетата и нисколетящите самолетчета на изгоряла тенекия. Само досега са пръснати 440 танка, около 1700 бронирани машини за пехота, 95 самолета, 115 хеликоптера, 70 цистерни, 1200 камиона, около 150 общо противовъздушни и ракетни системи и итн. пPocийка вече загуби войната на терен, за 1 месец 1 голям град не можа да превземе. Велката opкска армия стана за смях по цял свят, ето това са фактите. С бомбене отстрани война не се печели, само омразата от цял свят. Честито.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 4 rate down comment 3
Императорът
преди 2 години
Въпросът на заден план е: защо последните дни про-укрoпските подобия на медии рязко намалиха сводките от фронта? Нима не е защото укpoпите ядат бой по всички линии? Вече руснаците не си играят игрички - "Калибр", "Искандер", "Солнцепек", "Кинжал"...унищожават цели бригади, а чуждите наемници бягат като мишки. Руснаците предложиха спиране на огъня в Мариуполь, дадоха възможност не само на мирното население, но дори на оцелелите там укро-военни да си отидат по живо по здраво, разбира се без оръжие - ама бандитското правителство в Киев не позволява... То се вижда кои са бандитите, ако се върнем към тая безмислена статийка...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 4 rate down comment 1
4un4o.
преди 2 години
*** нормална дума, що ли са я цензили - sоросоидди
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 2 rate down comment 5
4un4o.
преди 2 години
Удри Путине , удри тая *** нен0рмална джендърsка . Удри до край да решиш проблема от раз Путине Удри такива като курв0ида keep_calm да не останат и семе да не остане от такива *** . ВашатамайкаЙебанаудупе ще се срещнем във ВГВ и дууупе да ви е широко
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 7 rate down comment 0
jojoba70
преди 2 години
Като чета коментарите дотук , стигам до заключението, че заглавието на статията важи и при нас : Българите нямат предвид едно и също нещо, когато казват, че са такива.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 1 rate down comment 4
дядя Вова
преди 2 години
*** = глaвитe >> абе оркестъра, бива цензура, ама тъпичко
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 1 rate down comment 4
дядя Вова
преди 2 години
Войната връща главите на хората на мястото им. Ако не може - значи тия глави не са им трябвали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 2 rate down comment 3
дядя Вова
преди 2 години
Западенски митрополит поздравява великия Хитлер, за вземането на Киев. Същият западенски (западно-украински) митрополит поздравява великия Сталин за връщането на западна Украйна към голямата Украйна. Разлика в 3 години от послание до послание..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 2 rate down comment 3
ing5rov
преди 2 години
"...хората имат право на самоопределение и да живеят по своите разбирания ... "...............мхм , особено когато им доставят демокрацията на входната врата ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още